Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bilanțul realizărilor Universității Agora în anul 2013

Bilanțul de Crăciun făcut de dl rector Ioan Dzițac

Bilanțul realizărilor Universității Agora în anul 2013

În anul 2013, Universitatea Agora a făcut progrese semnificative pe toate planurile, astfel putem aminti:

1.Extinderea nivelului de studii universitare: Două programe de master acreditate. De la studii universitare de licență s-a trecut și la ciclul II, la studii universitare de master. Pe lângă cele 3 programe de licență acreditate, Contabilitate și informatică de gestiune, Drept, Management, și unul autorizat, Poliție locală, au fost înființate și acreditate două programe de master: Științe penale și criminalistică (domeniul Drept) – 1 an; Managementul resurselor umane (domeniul Management) – 2 ani);
2.Creșterea numărului și perfecționarea cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar. În 2013, au fost ocupate prin concurs trei posturi de conferențiar (Dan Bența, Viorina Judeu, Laura Popoviciu) și un post de lector (Casian Butaci). În Monitorul Oficial din 18 decembrie, 2013, Universitatea Agora a scos la concurs încă un post de conferențiar, cinci posturi de lector și un post de asistent universitar. Prof.univ.dr. Elena Ana Iancu a devenit Evaluator expert ARACIS la specializarea Drept, iar prof.univ.dr. Ioan Dzițac a obținut Certificatul de Manager de proiect. Au participat la școala de vară la Universitatea „Transilvania” din Brașov, Moodle Moot Romania, Ioan Dzițac (în calitate de invitat), Dan Bența (în calitate de cursant la categoria Dezvoltator de e-learning) și Roberto Riccio (în calitate de cursant la categoria Administrator de platformă Moodle). De asemenea, au organizat și participat în perioada 18-23 august 2013 Școala Academică de Sociologie, Elena Ana Iancu (lector al școlii) și Nicolae Iancu (lector al școlii).
3.Creșterea numărului și calității studenților. Numărul studenților admiși a crescut față de anul precedent, în special la programul Poliție locală (domeniul Științe administrative). De asemenea, mediile de admitere au fost în creștere față de anii precedenți;
4.Cercetare științifică și diseminare. Articolele ISI, publicate de cadrele didactice ale Universității Agora, se ridică în prezent la un total de 29. Editura Universității Agora, pe lângă mai multe cărți publicate, are o preocupare constantă pentru publicarea la timp a revistelor științifice de circulație internațională (în limba engleză). În luna decembrie 2013, pe lângă revistele internaționale deja existente (International Journal of Computers, Communications and Control – revistă ISI, care, din 2013, apare în 6 numere pe an, Agora International Journal of Juridical Sciences – revistă indexată în BDI, care apare în 4 numere pe an și Agora International Journal of Economical Sciences – revistă indexată în BDI, 2 numere pe an), a fost fondată revista Agora International Administration Sciences, (fondatori: prof.univ.dr. Elena-Ana Iancu, conf.univ.dr. Gabriela Bologa, lect.univ.dr. Alina-Angela Manolescu, lect.univ.dr. Delia-Ștefania Florian).
5. Extinderea internaționalizării. În luna mai, 2013, rectorul Universității Agora (prof.univ.dr. Ioan Dzițac) a efectuat o vizită de lucru la trei mari universități din China, unde a susținut lecturi invitate și cu care a încheiat acorduri de colaborare (University of Chinese Academy of Sciences, Beijing Jiatong University și Southwestern University of China).
Tot în această primăvară, decanul Facultății de Drept și Științe Economice (conf.univ.dr. Gabriela Bologa), împreună cu directorul Departamentului de  Științe  Sociale (prof.univ.dr. Elena-Ana Iancu) au reînnoit acordul de colaborare cu Universitatea din Debrecen, Ungaria, Facultatea de Drept în baza căruia s-a și concretizat o colaborare pentru masteratul de Științe penale și criminalistică.
În luna octombrie, 2013, președintele Consiliului de Administrație (prof.univ.dr.ing. Mișu-Jan Manolescu) și președintele Senatului Universității Agora (prof.univ.dr. Adriana Manolescu) au efectuat o vizită de lucru în Statele Unite, susținând lucrări invitate la Southeastern University, Lakeland, Florida. Tot în octombrie, Universitatea Agora a primit vizita unei delegații din India, de la Kasalingam University, cu care a semnat un memorandum de înțelegere și colaborare. Nu în ultimul rând, Comisia Europeană a inclus Universitatea Agora în Programul Erasmus pentru perioada 2014-2020. De asemenea, putem aminti participarea unor cadre didactice la conferințe internaționale: Ioan Dzițac (Suzhou, China), Alina Manolescu (Sofia, Bulgaria).
Prof. univ. dr. Ioan Dzițac,
rectorul Universității Agora

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:43:27 Ora de vară a Europei de Est