Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

"Am reușit tot ce am promis "

Mesajul ministrului Mihail Hărdău

"Am reușit tot ce am promis "

Găsiți-vă câteva minute pentru a lectura Mesajul ministrului Educației și cercetării Mihail Hărdău cu prilejul Anului Nou 2007 (Sursa: www.edu.ro). Filtrați și judecați. Chiar a reușit tot ce-a promis?

 

 

 

Vă propun să revedem împreună mesajul anului 2006, an de dezvoltare a infrastructurii educaționale, an în care învățământul trebuia recentrat de la profesor spre elev, de la profesor spre student.

 

Am reușit tot ce am promis.

 

Am reușit ca investiția în învățământ să treacă de 4% din PIB, să atingă 5% din PIB în luna noiembrie pentru anul 2006, să asigurăm salariile cadrelor didactice integral și la timp, să plătim restanțele cauzate de PSD pentru anii 2001-2004, când nu au acordat drepturile cuvenite cadrelor didactice.

 

Să ne fie clar, efortul de a realiza proiectele anului 2006 a fost imens, iar sistemul de învățământ a dovedit că are capacitatea și voința de a realiza ceea ce și-a propus.

 

Vă mulțumesc tuturor pentru efortul depus în acest an în care am realizat împreună lucruri extraordinare, ESTE ANUL SCHIMBĂRII LA FAÞĂ pentru învățământul românesc.

 

Într-un mediu ostil în care decredibilizarea MEdC, prin toate mijloacele posibile, era un cuvânt de ordine, am realizat tot ce am dorit: am reabilitat școli, grădinițe, spații de învățământ din universități, cămine și cantine, biblioteci universitare, am dotat laboratoare interdisciplinare sau laboratoare pentru disciplinele fundamentale. În învățământul preuniversitar am dotat toate laboratoarele de chimie, fizică și biologie, am dotat laboratoarele logopedice și psihopedagogice, am investit substanțial pentru echipamentele sportive. Am realizat finanțarea bibliotecilor școlare și transformarea acestora în Centre de Documentare și Informare, deschise comunității locale. Nu trebuie să uităm că am promis 500 de microbuze școlare și am distribuit 680! Comparați cu cele 700 de microbuze ARO din sistem, distribuite în mai mulți ani, faceți diferența!

 

Colectivul Ministerului Educației și Cercetării acționează într-un sistem național în care dorim să prevaleze valorile parteneriatelor. Am demarat și finalizat multe proiecte și programe pe care în 2007-2008 le vom continua, avem strategii clare, bazate pe studii și analize făcute de profesioniști, ne concentrăm pe obiective cu mare anvergură și dorim să valorificăm toate avantajele marii familii pe care o reprezintă cadrele didactice.

 

Dorim să reașezăm, la locul cuvenit, pe  fiecare slujitor al învățământului românesc.

 

De la 1 Ianuarie 2007, începe un an de referință pentru toți românii în viață. Eu cred că este un an istoric pentru toți cetățenii Europei unite. Vor fi înobilați cu sânge proaspăt, cu valori mioritice care nu se regăsesc niciunde, briliante ale toleranței și bunului simț. Avem oameni dornici să fie puși la treabă, dar să fie plătiți, oameni pe care noi avem datoria să-i pregătim să fie competitivi în raport cu concurența, dar să fie iubitori de țară, care să-și dorească să lucreze aici, acasă.

 

Acum, la început de 2007, satisfacerea de către România, ca membru al Uniunii Europene, a tuturor cerințelor de calitate și competitivitate în educație și cercetare reprezintă pentru MEdC principala prioritate. Recunoașterea calificărilor profesionale și asigurarea calității învățământului, atât preuniversitar cât și superior, sunt piloni esențiali ai Procesului Bologna.

 

Asigurarea calității în învățământ și formare profesională, promovarea descentralizării învățământului preuniversitar, îmbunătățirea sistemului de  finanțare a învățământului, dezvoltarea formării profesionale a personalului din învățământ, asigurarea egalității de șanse și creșterea participării la educație, informatizarea școlilor din mediul rural, reformarea educației timpurii, dezvoltarea educației permanente și a formării profesionale continue, toate acestea sunt prioritățile și direcțiile de dezvoltare pentru anii 2007 - 2008.

 

Ne propunem ca, până la finele anului 2007, să finanțăm și să finalizăm lucrările de investiții la toate obiectivele începute și nefinalizate în ultimii 16 ani.

 

Dorim desființarea învățământului simultan la clasele V-VIII și asigurarea cadrului organizatoric adecvat - transport, spații de învățământ și cadre didactice - pentru realizarea acestui scop.

 

Dorim să avem numai școli autorizate sanitar în maximum 2 ani.

 

Ne-am propus să construim grădinițe, campusuri școlare, școli de arte și meserii, cămine studențești, noi spații de învățământ.

 

Ne-am propus ca, în continuare, să dotăm la nivel european laboratoarele școlare și universitare.

 

Doresc ca anul 2007 să fie declarat ANUL FORMĂRII PROFESIONALE, în care majoritatea cadrelor didactice să urmeze  cursuri de perfecționare. La directorii de școală și la cadrele didactice se află cheia reformei învățământului românesc. Folosiți-o cum se cuvine!

 

Vă asigur de tot respectul meu pentru munca Dumneavoastră și vă mulțumesc că împreună rezolvăm problemele cu care ne confruntăm de foarte multă vreme.

 

Vă adresez apelul ca, prin prestația dumneavoastră, a corpului profesoral, să vă implicați în anul 2007 în realizarea de proiecte viabile și să reușiți să atrageți  fonduri europene, atât de necesare învățământului românesc.

 

Comunitatea academică cuprinde și studenții, care sunt șansa viitorului nostru! Folosiți cum se cuvine această șansă, vă asigur că merită.

 

Comunitatea în care școala își desfășoară activitatea reprezintă un suport real, nu-l ignorați.

 

Așa cum am promis la începutul guvernării, cercetarea științifică și-a părăsit locul de cenușăreasă și se îndreaptă clar către cel de prințesă, loc ce i se cuvine.

 

Am crescut bugetul cercetării de cinci ori în 2007 față de cel din 2004. Am ajuns ca cercetătorii să privească înainte, cu ochii deschiși și cu speranța în viitor și să nu se teamă de zilele europene care vin.

 

Aria Românească a Cercetării s-a consolidat în anul care a trecut. Am derulat cu succes un program național de Cercetare de Excelență care a prefigurat noul Plan Național care va fi lansat la începutul anului 2007. Am promis și am realizat proiecte mari, de anvergură, atribuite prin competiții oneste desființând domnia calnurilor și a baronilor în cercetare.

 

Am elaborat pentru prima oară în România o strategie a cercetării coerentă, printr-o metodă europeană bazată pe o larga consultare, strategie ce va fi adoptată și ea la început de an.

 

Am lansat în anul ce s-a scurs un nou program dedicat absorbției fondurilor structurale.

 

Am deschis, la Bruxelles, Oficiul Român pentru Știință și Tehnologie.

 

Am atras tineri în cercetare prin varii programe, introducând pentru prima oară programele postdoctorale.

 

Cred că anul ce vine, anul de debut al Planului Național II de Cercetare, Dezvoltare și Inovare va fi în acest context ANUL TINERILOR CERCETĂTORI, cei în care cred cu tărie și cei care vor face diferența mult așteptată în Cercetarea Dezvoltarea și Inovarea Românească.

 

Acum la început de Nou An,  vă adresez tuturor membrilor comunităților școlare, universitare și de cercetare, mulțumirile și felicitările mele pentru succesele obținute în anul 2006, urările de sănătate, fericire și succes în plan profesional și personal în anul care începe.

 

LA MULÞI ANI!

 

Ministru

 

Mihail HĂRDĂU

 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:58:55 Ora de vară a Europei de Est