Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul de Crăciun al antreprenorilor creativi

Miercuri, la Lotus Center

Târgul de Crăciun al antreprenorilor creativi

Fundația Alternative, în parteneriat cu Federația Patronilor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, a organizat miercuri, 18 decembrie 2013, prima ediție a Târgului de Crăciun al antreprenorilor creativi, în incinta Complexului Lotus Center Oradea, vizavi de Pellini Top Cafe.

Elevii de la cele cinci școli (Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Școala Gimnazială Nr. 11 și Școala Gimnazială „Oltea Doamna”) care au participat la proiect și-au prezentat spre vânzare produsele confecționate de ei, în timpul proiectului. Fiecare din cele șapte clase participante a avut propriul stand cu produse.
În deschidere evenimentului, dna Sorina Bradea, reprezentantul Fundației Alternative, a prezentat scopul și obiectivele proiectului, subliniind faptul că ei, elevii din clasele a VI-a și a VII-a, sunt cei mai tineri antreprenori, dar că în ei se pun mari speranțe, datorită dorinței lor de afirmare și creativității pe care o manifestă la această vârstă. Împreună cu dna inspector școlar prof. dr. Elisaveta Roșu și dl Ioan Lucian, președintele Federației Patronilor Bihor, dna Sorina Bradea a tăiat panglica inaugurală. „Fundația Alternative, în urmă cu 14 ani, și-a propus să creeze un spirit antreprenorial. Am început cu tineri care aveau 16,18 și 26 de ani. În acest an ne-am întors la vârsta la care credem noi că într-adevăr începe spiritul antreprenorial. Sunteți prima „promoție” de cei mai tineri antreprenori și pentru aceasta meritați felicitările noastre și toate laudele că v-ați implicat în acest proiect. Știu că ați pus foarte mult suflet în tot ceea ce ați făcut, ați pus foarte multă imaginație. Acum este momentul să vedem rezultatul muncii voastre”,  a mai spus dna Sorina Bradea.
Este o premieră națională
„De astăzi, vă spun că sunt un om liniștit, Federația Patronilor Bihor poate să stea liniștită pentru că are demni urmași aici, la fel și mediul de afaceri, cu siguranță, va progresa mai bine știindu-vă pe voi. De fapt, voi acum sunteți niște copii și tineri de afaceri. Ceea ce ați făcut voi aici este dovada imaginației și a spiritului antreprenorial. Aveți atâtea energii pozitive în voi și trebuie să le transformați în ceva bun. Ne-am bucurat și ne-am simțit onorați să fim prezenți alături de organizatori. Și vreau să vă spun că sunt împuternicit de către conducerea federației să fac achiziții astăzi de la fiecare dintre dumneavoastră chiar pentru pomul nostru de Crăciun”, a ținut să-i asigure președintele Federației Patronilor Bihor.
„Ceea ce se întâmplă astăzi aici este o premieră națională. În România nu s-a mai făcut până acum un târg al unor antreprenori atât de tineri. Așa că veți intra în istoria business-ului românesc ca fiind inițiatorii cei mai tineri. Aș vrea să cred că acest eveniment va avea continuitate. Vrem ca de la an la an să fie de amploare și chiar să se reverse și către alte zone ale țării”, a adăugat dl Ioan Lucian.
Copiii chiar au creat niște produse originale, în majoritate podoabe pentru pomul de Crăciun, dar nu numai, pe care le-au negociat la stand cu cumpărătorii, în așa fel încât la final să nu rămână cu ele nevândute.    
 „Proiectul „Antreprenoriat creativ 2013” (AC 2013) este un program de descoperire și dezvoltare a tinerelor talente cu spirit antreprenorial. Obiectivul principal al programului constă în creșterea apetitului pentru antreprenoriat în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani (ciclu gimnazial)”, a spus coordonatorul de proiect, dna Carmen Sasu.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul de Crăciun al antreprenorilor creativi.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:45:01 Ora de vară a Europei de Est