Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Agenția Fitch Ratings reconfirmã calificativele de rating pentru Oradea

În prag de 2014

Agenția Fitch Ratings reconfirmã calificativele de rating pentru Oradea

Agenþia Internaþionalã Fitch Ratings reconfirmã la data de 3 decembrie 2013 calificativele de rating pentru Municipiul Oradea dupã cum urmeazã:

*pentru împrumuturile pe termen lung în valutã:`BBB-`
*pentru împrumuturile pe termen lung în monedã naþionalã de 'BBB-’
*pe termen scurt în valutã de `F3`
Perspectiva pe termen lung este stabilã.
Principii cheie de rating
Confirmarea calificativelor de rating reflectã o economie ºi o structurã politicã stabilã, performanþe financiare solide ºi un cadru legislativ stabil. De asemenea, este luatã în calcul flexibilitatea bugetarã redusã ºi datoria publicã localã în creºtere.
Perspectiva stabilã reflectã punctul de vedere al agenþiei Fitch Ratings, respectiv faptul cã performanþele bugetare ale Municipiului Oradea se vor îmbunãtãþi pânã în anul 2016, iar plata datoriei publice ºi serviciul datoriei publice nu vor depãºi nivelul indicatorilor de rating. Fitch constatã cã datoria publicã este în creºtere, gradul de îndatorare apropiindu-se de limite abia în anul 2016.
PIB-ul României are perspective de creºtere de aproximativ 2% în termeni reali (în 2012: 0,7%). Fitch se aºteaptã la o creºtere mai mare, respectiv de 2,6% în 2014 ºi 3% în 2015, cu mult peste media de 1,6% atinsã în perioada 2007-2011. Acest aspect se reflectã în transferurile ºi repartizãrile cotelor defalcate din TVA, care sunt colectate de cãtre autoritãþile de la nivel central ºi apoi transferate autoritãþilor locale. Indicatorii sociali locali sunt peste media naționalã, iar Municipiul Oradea, centru educaþional ºi de sãnãtate al judeþului Bihor, are o ratã a somajului sub media pe þarã. (România: 5,6% la sfârºitul lui 2012).
Municipiul Oradea este guvernat de un cadru legal conservator care statueazã limite în ceea ce priveºte datoria publicã. Cu toate cã datoria publicã a crescut semnificativ în ultimii ani ºi se preconizeazã creºteri viitoare conform planului financiar pe termen scurt (pânã în 2016), aceasta nu va depãºi limita impusã de legislaþia în vigoare. Primarul a fost reales în iunie 2012, având susþinere politicã în proportie de 2/3. Partidul de guvernare localã este acelaºi ca la nivel central.
Excedentul din exploatare a scãzut uºor, la 18,3%, în 2012, dar rãmâne aproape de performanþele obþinute în ultimii 5 ani. Fitch Ratings estimeazã cã excedentul din exploatare se va situa în jur de 20% ºi în perioada 2013-2016. Excedentul este suficient pentru a acoperi costurile cu dobânzile de cel puþin 8. Costurile moderate cu dobânzile de 2,3% din veniturile operaþionale ºi execedentul actual asigurã resurse suficiente pentru investiþii locale. Oradea înregistreazã o uºoarã creºtere, de 7,8%, a ponderii datoriei publice din totalul veniturilor, estimându-se 10% pentru anul curent.
Oradea a contractat un împrumut guvernamental în valoare de 14,4 mil lei și un împrumut în valoare de 40 mil lei de la ING Bank Amsterdam în vederea asigurãrii necesarului de finanțare pentru proiectele europene. La sfârșitul lunii noiembrie 2013, datoria publicã este de 289 mil lei și 55 mil lei care nu au fost încã folosiți. Datoria publicã este prudent administratã de cãtre municipalitate. Serviciul datoriei publice va atinge un nivel de aproximativ 47 mil lei și aproximativ 45 mil în 2014 și 2015. Gradul de îndatorare a fost de 21,6%  cu mult sub limita impusã de legislație. Municipiul Oradea deține acþiuni la 5 societați comerciale, care împreunã însumeazã o datorie indirectã în 2012 de aproximativ 182.5 mil lei. Începând cu luna mai 2013 nu existã înregistrate garanții din partea Municipiului pentru împrumuturi contractate de cãtre entitãþi subordonate. Datoria publicã localã, inclusiv creditele societãților comerciale la care municipiul este acționar și garanțiile emise de acesta se ridicã la suma de 520 mil lei la sfârșitul anului 2012.
Puncte sensibile
O scãdere a calificativului ratingului ar putea fi generatã de o descreștere a performanțelor operaționale având ca rezultat o acoperire redusã a cheltuielilor de capital și o deteriorare a datoriei și serviciului datoriei publice locale.
O îmbunãtãțire a calificativului de rating ar putea fi generatã de o majorare de peste 20% a excedentului din exploatare  și o scãdere a datoriei publice. De asemenea, calificativul de rating se poate îmbunãtãți în cazul îmbunãtãțirii calificativului pe țarã întrucât calificativul acordat unei unitãți administrative teritoriale nu poate fi mai mare decât calificativul de țarã.
Prezumții
Scenariul de bazã al Fitch Ratings se bazeazã pe urmãtoarele aprecieri:
*stabilitate legislativã
*pãstrarea nivelului cotelor defalcate din TVA în jurul nivelului anilor precedenți
*încadrarea datoriei publice locale în 100% din veniturile curente și în limita impusã de legislație
*scheme prudente de investiții.
Biroul de presã

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:35:53 Ora de vară a Europei de Est