Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Agenția Fitch Ratings reconfirmã calificativele de rating pentru Oradea

În prag de 2014

Agenția Fitch Ratings reconfirmã calificativele de rating pentru Oradea

Agenþia Internaþionalã Fitch Ratings reconfirmã la data de 3 decembrie 2013 calificativele de rating pentru Municipiul Oradea dupã cum urmeazã:

*pentru împrumuturile pe termen lung în valutã:`BBB-`
*pentru împrumuturile pe termen lung în monedã naþionalã de 'BBB-’
*pe termen scurt în valutã de `F3`
Perspectiva pe termen lung este stabilã.
Principii cheie de rating
Confirmarea calificativelor de rating reflectã o economie ºi o structurã politicã stabilã, performanþe financiare solide ºi un cadru legislativ stabil. De asemenea, este luatã în calcul flexibilitatea bugetarã redusã ºi datoria publicã localã în creºtere.
Perspectiva stabilã reflectã punctul de vedere al agenþiei Fitch Ratings, respectiv faptul cã performanþele bugetare ale Municipiului Oradea se vor îmbunãtãþi pânã în anul 2016, iar plata datoriei publice ºi serviciul datoriei publice nu vor depãºi nivelul indicatorilor de rating. Fitch constatã cã datoria publicã este în creºtere, gradul de îndatorare apropiindu-se de limite abia în anul 2016.
PIB-ul României are perspective de creºtere de aproximativ 2% în termeni reali (în 2012: 0,7%). Fitch se aºteaptã la o creºtere mai mare, respectiv de 2,6% în 2014 ºi 3% în 2015, cu mult peste media de 1,6% atinsã în perioada 2007-2011. Acest aspect se reflectã în transferurile ºi repartizãrile cotelor defalcate din TVA, care sunt colectate de cãtre autoritãþile de la nivel central ºi apoi transferate autoritãþilor locale. Indicatorii sociali locali sunt peste media naționalã, iar Municipiul Oradea, centru educaþional ºi de sãnãtate al judeþului Bihor, are o ratã a somajului sub media pe þarã. (România: 5,6% la sfârºitul lui 2012).
Municipiul Oradea este guvernat de un cadru legal conservator care statueazã limite în ceea ce priveºte datoria publicã. Cu toate cã datoria publicã a crescut semnificativ în ultimii ani ºi se preconizeazã creºteri viitoare conform planului financiar pe termen scurt (pânã în 2016), aceasta nu va depãºi limita impusã de legislaþia în vigoare. Primarul a fost reales în iunie 2012, având susþinere politicã în proportie de 2/3. Partidul de guvernare localã este acelaºi ca la nivel central.
Excedentul din exploatare a scãzut uºor, la 18,3%, în 2012, dar rãmâne aproape de performanþele obþinute în ultimii 5 ani. Fitch Ratings estimeazã cã excedentul din exploatare se va situa în jur de 20% ºi în perioada 2013-2016. Excedentul este suficient pentru a acoperi costurile cu dobânzile de cel puþin 8. Costurile moderate cu dobânzile de 2,3% din veniturile operaþionale ºi execedentul actual asigurã resurse suficiente pentru investiþii locale. Oradea înregistreazã o uºoarã creºtere, de 7,8%, a ponderii datoriei publice din totalul veniturilor, estimându-se 10% pentru anul curent.
Oradea a contractat un împrumut guvernamental în valoare de 14,4 mil lei și un împrumut în valoare de 40 mil lei de la ING Bank Amsterdam în vederea asigurãrii necesarului de finanțare pentru proiectele europene. La sfârșitul lunii noiembrie 2013, datoria publicã este de 289 mil lei și 55 mil lei care nu au fost încã folosiți. Datoria publicã este prudent administratã de cãtre municipalitate. Serviciul datoriei publice va atinge un nivel de aproximativ 47 mil lei și aproximativ 45 mil în 2014 și 2015. Gradul de îndatorare a fost de 21,6%  cu mult sub limita impusã de legislație. Municipiul Oradea deține acþiuni la 5 societați comerciale, care împreunã însumeazã o datorie indirectã în 2012 de aproximativ 182.5 mil lei. Începând cu luna mai 2013 nu existã înregistrate garanții din partea Municipiului pentru împrumuturi contractate de cãtre entitãþi subordonate. Datoria publicã localã, inclusiv creditele societãților comerciale la care municipiul este acționar și garanțiile emise de acesta se ridicã la suma de 520 mil lei la sfârșitul anului 2012.
Puncte sensibile
O scãdere a calificativului ratingului ar putea fi generatã de o descreștere a performanțelor operaționale având ca rezultat o acoperire redusã a cheltuielilor de capital și o deteriorare a datoriei și serviciului datoriei publice locale.
O îmbunãtãțire a calificativului de rating ar putea fi generatã de o majorare de peste 20% a excedentului din exploatare  și o scãdere a datoriei publice. De asemenea, calificativul de rating se poate îmbunãtãți în cazul îmbunãtãțirii calificativului pe țarã întrucât calificativul acordat unei unitãți administrative teritoriale nu poate fi mai mare decât calificativul de țarã.
Prezumții
Scenariul de bazã al Fitch Ratings se bazeazã pe urmãtoarele aprecieri:
*stabilitate legislativã
*pãstrarea nivelului cotelor defalcate din TVA în jurul nivelului anilor precedenți
*încadrarea datoriei publice locale în 100% din veniturile curente și în limita impusã de legislație
*scheme prudente de investiții.
Biroul de presã

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 03:32:22 Ora de vară a Europei de Est