Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii șaguniști jurizează lecturarea colegilor lor mai mici

Tinerii pentru cei mici

Elevii șaguniști jurizează lecturarea colegilor lor mai mici

Clubul de lectură s-a întâlnit din nou luni, 16 decembrie 2013, de această dată în formatul mare, cu toți participanții (profesori, elevi, studenți) de la toate limbile în care s-a lecturat de-a lungul anului – română, engleză, franceză, germană și engleză.

Locul de întâlnire a fost tot la aceeași gazdă primitoare – Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea. Amfiteatrul bibliotecii a fost neîncăpătorul parcă pentru numărul mare de elevi din clasele gimnaziale dornici să ia parte la această activitate. 
La a doua ediție, concursul de lectură dedicat elevilor din ciclul primar și gimnazial a avut un număr de aproximativ cincisprezece elevi înscriși la fiecare secțiune. Aceștia s-au întâlnit în amfiteatru, unde a avut loc deschiderea festivă, în care s-au aflat obiectivele acestei activități și repartizarea elevilor pe secțiuni în săli diferite. Inițiatorul acestui proiect cultural local, prof. dr. Magda Danciu (Facultatea de Litere Oradea) a precizat că proiectul urmărește stimularea apetitului pentru lectură al elevilor din ciclul gimnazial și atragerea lor către spațiul dedicat lecturii, biblioteca. Formatul clubului de lectură este unul nou, întrucât partenerii proiectului, profesorii de limba română, engleză, maghiară, franceză și germană rămân în umbră, lăsându-i ca protagoniști pe elevii de liceu, coordonați de ei și studenții de la Universitatea Oradea. Se urmărește astfel o deschidere a elevilor către ideea de lectură prin interacțiunea cu colegii lor mai mari (elevi și studenți) care stau mărturie că lectura este o îndeletnicire plăcută și utilă.
Elevii Hadade Sergiu (clasa a XII-a C) și Mihelea Mihai (clasa a XII-a A) de la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”, Oradea, coordonați de prof. Felicia Holhoș - colaborator în cadrul proiectului au participat la acest concurs, așa cum au făcut-o de-a lungul anului la activitățile în limba engleză. Prof. Felicia Holhoș a selectat povestea, iar elevii au făcut parte din juriul de limba engleză la care au mai participat două studente masterande de la Universitatea Oradea. Povestea în limba engleză aleasă spre lecturare a fost „The Cuckoo who Lost His Voice”, autori Fred J. Schonnel și Phyllis Flowerdew. Elevii au extras bilețele cu fragmente din această poveste și au dovedit înțelegerea textului citit, răspunzând la întrebările puse de membrii juriului.  Atmosfera concursului a fost una degajată, propice unui schimb de replici și impresii în limba engleză. Elevii (cei mici) au fost emoționați și plăcut impresionați de inițiativă, iar cei mari au constatat că nu e atât de ușor să fii profesor și să evaluezi obiectiv pe baza unor criterii.
La finalul atelierelor de lectură pe secțiuni, participanții s-au întors în amfiteatrul bibliotecii pentru decernarea premiilor. Atât directorul școlii, prof. dr. Răzvan Vonea, cât și părinții prezenți au lăudat inițiativa de a încuraja lectura la micii cititori și s-au bucurat să-și vadă copiii primind diplome de participare și aplauzele celor prezenți.
Prof. Felicia Holhoș

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:07:31 Ora de vară a Europei de Est