Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Licitația de iarnă, Ediție Aniversară „Artmark – după 5 ani”

Cea mai bună licitație a anului 2013 în România

Licitația de iarnă, Ediție Aniversară „Artmark – după 5 ani”

O rată de adjudecare de 97%, vânzări totale de aproximativ 1,2 milioane de euro, un număr - record de palete participante distincte (283), cea mai lungă serie de loturi adjudecate consecutiv (134 de loturi) – toate acestea confirmă faptul că Licitația de iarnă, Ediție Aniversară „Artmark – după 5 ani” a fost o reușită deplină.

Evenimentul din seara de 18 decembrie, organizat la Ateneul Român în prezența a peste 600 de iubitori de artă, participanți în sală și online (de remarcat recordul de participări online, prin serviciul Artmark Live – 110 participanți online), a înregistrat rezultate ce o clasează drept cea mai bună licitație a anului 2013 în România.
București, 19 decembrie 2013
Cele mai valoroase opere adjudecate în cadrul Licitației de iarnă au fost cele patru tablouri din Tezaurul Patrimoniului Național: „Tufănele galbene”, o operă tipică maestrului Ștefan Luchian (170.000 de euro), „Tahitiană”, un portret exotic și senzual semnat Nicolae Tonitza (110.000 de euro, peste valoarea maximă estimată), „Natură statică cu ceas și ceașcă de cafea” de Theodor Pallady (50.000 de euro) și „Bărci la Veneția” de Nicolae Dărăscu (42.500 de euro, peste așteptările maxime ale Casei).
Pentru prima oară, o sculptură a fost cel mai disputat lot al unei licitații: opera în bronz aurit „Pierrot”, a lui Frederic Storck, un exemplar rarisim din perioada muncheneză a sculptorului, a fost adjudecată la suma de 12.000 de euro, de peste trei ori valoarea maximă estimată (un record absolut al artistului pe piața românească de artă), după 27 de pași de licitare.
Printre recordurile de autor ale Licitației de iarnă s-au numărat: Eugen Voinescu (a cărui operă, „Furtună pe mare”, s-a ridicat la valoarea de 8.000 de euro), Ana-Ruxandra Ilfoveanu (4.250 de euro pentru „Japonezul și vârtelnița timpului”), Oscar Han (4.250 de euro pentru sculptura „Sărutul”), Nicolae Stoica (3.000 de euro pentru „Străduță din Capri”), Honoriu Crețulescu (3.000 de euro pentru „Flori de măr”), Spiridon Georgescu (2.500 de euro pentru „Þăran învârtind o țigară”), Nisi (Anisia) Torosian-Stătescu (2.000 de euro pentru „Micul genovez”), Elena Tacian Baludima (2.000 de euro pentru „Colț de mânăstire”) etc.
Rezultate notabile, peste estimările maxime ale Casei, au înregistrat naturile statice ale unor artiști foarte bine cotați pe piața internă: Theodor Pallady (37.500 de euro pentru „Natură statică cu cârciumărese”, aproape dublul estimării maxime) și Alexandru Ciucurencu (24.000 de euro, pentru „Natură statică cu flori, pensule și carte” respectiv 18.000 de euro pentru „Natură statică cu ulcioare și mere”), iar portretele lui Nicolae Tonitza (16.000 de euro pentru opera „După război”) și Camil Ressu (18.000 de euro pentru opera „La umbra nucului”) s-au ridicat la nivelul celor mai optimiste așteptări ale evaluatorilor.
Noul an al pieței de artă începe la Artmark pe 28-29 ianuarie 2014, o dată cu Sesiunea de Licitații dedicate artei contemporane, ceasurilor și obiectelor de colecție din sfera muzicii, scrisului, fotografiei sau benzilor desenate.
Olivia Oancea

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:05:37 Ora de vară a Europei de Est