Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cometa Ison – prietena copiilor

Joi, la clasa a III-a B

Cometa Ison – prietena copiilor

Elevii clasei a III-a B de la alternativa step by step, a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, au avut joi, 28 noiembrie 2013, privilegiul de a afla informații științifice despre o nouă cometă, descoperită recent și care a trecut la aproximativ 1,2milioane de km de suprafața solară, fiind în centrul atenției oamenilor de știință.

Doamna profesor Nicoleta Pazmany a reprezentat pentru micii școlari sistemul solar, planetele și cometa Ison, demonstrându-le ce se întâmplă cu o cometă în general, cum se formează, le-a vorbit despre părțile componente, mărime și formă, care este evoluția unei comete, cum se manifestă ea în sistemul nostru solar, cum și în ce măsură poate fi văzută.
Argumentația științifică cuprinzând date exacte, informații precise transmise pe înțelesul copiilor, a fost susținută de ilustrații și alte materiale puse la îndemâna elevilor, care au aflat despre comete că „sunt obiecte gigantice, spațiale, alcătuite din gaze înghețate, roci și praf și pot avea diametrul de câțiva kilometri. Când se apropie de Soare, ele se încălzesc și încep să „arunce” o parte din gaz și din praf, formând cozi care se pot întinde pe zeci de kilometri. Cele mai multe comete se află în afara sistemului nostru solar. Când se apropie suficient de mult astfel încât să fie văzute de astronomi, ele sunt studiate pentru a afla indicii despre formarea sistemului nostru solar”.
Vedeta acestei întâlniri a fost Cometa „Ison”, despre care doamna Nicoleta Pazmany le-a povestit atât de frumos: „Cometa Ison a fost descoperită în anul 2012 de către Astronomii Vital Nevski și Artyom Novichonok, folosind un telescop de lângă Kislovodsk, Rusia. Ison, denumită oficial C/2012 S1, a fost de atunci monitorizată de experți”.
Karl Battams, expert în comete la Naval Research Laboratory vorbind despre cometa Ison a spus:Încă de la începuturi, Ison ne-a bulversat, ne-a surprins și ne-a uimit, ultima ei escapadă nefiind nimic surprinzător. Oricum, a fost una dintre cele mai extraordinare comete pe care le-am văzut vreodată, subliniind cât de frumos și de dinamic este universul nostru”. De asemenea el a declarat că „cel puțin un fragment din nucleul cometei Ison a supraviețuit periheliului - momentul în care s-a apropiat la maximum de Soare. Acum se pare că o bucată din nucleul cometei Ison a reușit să treacă prin coroana solară și a ieșit de acolo (...) Aruncă praf și probabil gaz, dar nu știm cât va mai rezista. A ieșit din Soare și a început să strălucească din nou, trebuie să o observăm câteva zile pentru a ne da seama ce se întâmplă", a mai precizat expertul.
Și NASA a confirmat că faimoasa cometă „trăiește”. Soarta cometei rămâne, însă, nesigură.
Ison a trecut joi, 28 noiembrie 2013, la circa 1,2 milioane de kilometri de suprafața solară. Multe sonde spațiale au urmărit cometa, inclusiv satelitul STEREO de la NASA, sonda SOHO de la NASA și ESA, precum și sonda SDO - Solar Dynamics Observatory.
Micii școlari ai clasei a III-a, dar și învățătoarele lor, Veronica Isdrăilă și Laura Baidoc, au fost introduși în tainele universului, căpătând răspuns și explicații  la toate întrebările adresate doamnei Nicoleta Pazmany, căreia îi mulțumim nu doar pentru interesanta lecție de astronomie, ci și pentru darul dulce din ghetuță, lăsat de Sfântul Nicolae, pentru copiii cuminți.
Înv. Laura Baidoc

Trimite email
miercuri, 2 iulie 2025, 01:38:18 Ora de vară a Europei de Est