Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Fundația NATO Charity Bazaar a înmânat două cecuri simbolice

Luni, în sala mare a Primăriei Oradea

Fundația NATO Charity Bazaar a înmânat două cecuri simbolice

Luni, 30 decembrie 2013, în sala mare a Primăriei Oradea, doamna Schmidt Katalin, președintele Fundației NATO Charity Bazaar, a premiat din nou. Domnia sa a înmânat două cecuri simbolice Asociației Alsterdorf și Asociației Planeta Micului Prinț din Oradea.

NATO Charity Bazaar a împlinit în acest an 45 de ani. Scopul Bazaarului (asemenea unui târgului de Crăciun) este de a strânge bani pentru organizațiile caritabile naționale și internaționale. „În 2013 am strâns peste 190.000 de euro și am finanțat 23 de organizații caritabile. La Bazaarul din acest an au fost reprezentate 38 de națiuni” a spus dna Schmidt. Din inițiativa domniei sale, în 2013, în luna august în țară au sosit două autobuze, care sunt folosite în principal la transportul copiilor, al persoanelor în vârstă și al celor defavorizate. Tot din inițiativa dnei Schmidt, a demarat proiectul scaunelor rulante pentru a oferi Asociației „Sf. Nicolae – ocrotitorul săracilor” câteva scaune rulante pentru persoane cu dizabilități. După prezentarea fundației și proiectelor doamna Schmidt Katalin a înmânat diplome partenerilor și colaboratorilor din Salonta, Oradea și Marghita. În continuare, dna Dorina Marian, președintele Asociației „Sf. Nicolae – ocrotitorul săracilor” din Salonta a vorbit despre proiectul pe care l-a câștigat în 2012, în valoare de 7.500 de euro. Banii au fost folosiți pentru achiziționarea unui ecograf color în valoare de 13.000 de euro. Ecograful va deservi un centru de zi aflat în construcție care va fi inaugurat la Salonta în 31 iulie 2014. În 2013, la NATO Charity Bazaar au sosit peste 60 de proiecte dintre care 23 au fost eligibile. Unul dintre proiectele câștigătoare i-a revenit Asociației Alsterdorf din Oradea. După ce a primit cecul simbolic, în valoare de 9.720 de euro, dl Cuc Emil, și-a prezentat asociația, de față fiind câteva zeci de persoane din cadrul celor opt locuințe protejate în Oradea și Săcuieni pe care le reprezintă, care furnizează de mai bine de 20 de ani servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilități...
Despre cel de-al doilea proiect câștigat în 2013 de către Asociația Planeta Micului Prinț ne-a vorbit doamna profesor Rodica Ciocan, directorul Grădiniței Nr. 45 „Ion Creangă” din Oradea, reprezentantul asociației, căreia i-a fost înmânat un cec simbolic în valoare de 4.710 euro. În sală a fost prezentă și doamna inspector școlar Voichița Vancu. Doamna director s-a referit la proiectele educaționale derulate în cadrul asociației, din 2011, de la înființare (Împreună în Europa, Ocrotiți planeta Pământ, Misterele Universului, Muzica ne face mai buni). În 2014, în grădiniță se vor derula două proiecte: va continua proiectul Misterele Universului, iar cel de-al doilea „E dreptul nostru să fim fericiți”, proiect care promovează drepturile copiilor. Prin proiectul câștigat, Grădinița Nr. 45 va beneficia de dotare cu echipamente de joacă.
Nu în ultimul rând doamna Schmidt Katalin a înmânat simbolic planșa cu aparatura medicală care a ajuns în țară reprezentantului Spitalului Dr. Pop Mircea din Marghita, un alt beneficiar al unui proiect finanțat de Fundația NATO Charity Bazaar, în 2011, prin care au fost achiziționate două monitoare multiparametrice care sunt în funcțiune, iar acum urmează să primească aparatură pentru cabinetul de oftalmologie din cadrul Policlinicii Spitalului Dr. Pop Mircea din Marghita.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 8 decembrie 2021

Poza zilei

Revista „OviDan" nr. 206

Ediţia cuprinde ştiri şi fotoreportaje din şcoli, de la diferite evenimente din Oradea şi judeţ. Numărul se deschide cu ,,Mandela uriașă", proiectul elevilor de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea.
Școala Internațională Agora din Oradea este Școală de Excelență pentru proiectul Climate Action...
În cele 16 pagini ilustrate cu 60 de poze, avem o privire largă asupra lucrurilor frumoase care se întâmplă în municipiul de pe Crișul Repede și în județul Bihor, chiar și în pandemie; faptele vorbesc atât în paginile de administrație și proiecte, cât și în fotoreportajele realizate...
(OviDan)