Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Nu există niciun parametru la care să fim sub media pe municipiu”

De vorbă cu manageri de succes!

„Nu există niciun parametru la care să fim sub media pe municipiu”

Despre costul standard per elev și eficientizarea învățământului, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 16, dl prof. Mircea Gârba, vorbește de câțiva ani și le implementează cu succes!

Noi am prevăzut cu 10 ani înainte toate normele care se vor aplica de-acum. Eu am prevăzut bugetul per elev cu vreo cinci ani înainte de a apărea. În 1995, am introdus pentru prima dată în oferta noastră educațională: Școala este prestatoare de servicii educative către populație. Noi așa am scris pe oferta școlii încă din 1995. De atunci, ne-am propus să ne schimbăm mentalitatea, gândirea și comportamentul. Când m-am gândit eu la bugetul per elev, atunci am introdus următoarea regulă: la mine la școală absolvă patru clase de a IV-a; cam 100 de elevi. O parte din ei pleacă, o altă parte vine, dar ne rămân în jur de 80-90. Am renunțat să mai fac patru clase, am mers cu trei clase din a V-a; ca să am 30 de elevi în clasă. Și asta s-a întâmplat acum opt sau zece ani. Eu le-am spus colegilor mei că nu se pot risipi banii! Mai devreme sau mai târziu, va veni cineva și va spune: Stop! Nu mai risipim banii, că nu se mai poate! Aplicând această măsură, am câștigat de două ori. Atunci când am început să fac lucrul acesta nu m-am gândit că va veni clasa pregătitoare. Și când am reușit să aplic această normă, am avut săli destule pentru clasele pregătitoare, ca să evităm schimbul doi.
-Așa se face că la ora actuală, stați cel mai bine dintre toate școlile gimnaziale la capitolul eficientizare? 
-Cu măsurile pe care le-am luat, cu grija pentru numărul de elevi per clasă, am ajuns la rezultate deosebite. Aici, am prezentat media pe municipiu, iar în coloana următoare cifra noastră; la grădiniță, la secția română, media pe municipiu este 22,8, la noi este 24,33 (ceea ce înseamnă +1,53); la ciclul primar, la secția română, media pe oraș este 25,08, la noi este 25,5 (adică +0,5), iar la secția maghiară: 21,35, la noi: 24,6 (+3,25); la gimnaziu: la secția română: 25,6, la noi: 28,16 (+2,56), iar la secția maghiară: 20,08 la 20, 75 (+0,67). Numărul de personal nedidactic raportat la numărul de elevi, media pe municipiu este 1/170, la noi este 1/225; la personalul auxiliar media este 1/65, noi avem 1/125. Numărul de posturi, minim din trunchiul comun ar trebui să fie 59,654, noi avem 60, 554. Practic, suntem încadrați la minimum de norme. Nu există niciun parametru la care să fim sub media pe municipiu. Acești parametri nu îi mai are nicio școală gimnazială. Cu toate acestea, anul trecut, am avut 93 la sută acoperire buget salarii. Părerea mea este că bugetul era cam mic. Dar nu asta e problema. Mă deranja atunci că nu exista nicăieri scris: Dacă ați îndeplinit toate normele stabilite de ministerul nostru, atunci la rectificarea de buget, salariile voastre se acoperă fără nici un fel de problemă. Acum, la Ordonanța de Urgență 117 scrie. Acum sunt mulțumit”, a conchis dl director Mircea Gârba.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:13:54 Ora de vară a Europei de Est