Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Baze de date în economie: Lucrări practice de laborator”, autori, Dan Bența, Ioan Dzițac

O nouă carte apărută la Editura Univ. Agora

„Baze de date în economie: Lucrări practice de laborator”, autori, Dan Bența, Ioan Dzițac

Îmi amintesc că în „Săptămâna de foc” (18 - 22 martie 2013), pentru o totală transparență, distinsul rector al Universității Agora, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac, ne-a invitat să asistăm la concursul pentru ocuparea a patru posturi de conferențiar universitar, concurs desfășurat marți, 19 martie la Universitatea Agora.

Atunci aveam să-l cunoaștem pe Dan Bența, unul dintre candidați, „un tânăr școlit la UBB care promite mult”, ca să-l cităm pe domnul rector Ioan Dzițac, care s-a arătat efectiv încântat de Dan Bența la susținerea tezei în Amfiteatrul Albastru.
Și iată că la nouă luni de la ocuparea postului de conferențiar universitar, s-a născut această carte, pe care Dan Bența și Ioan Dzițac au scos-o, la finele lunii decembrie 2013, lucrare care face obiectul însemnărilor de față.
Așa după cum aveam să aflăm din „Introducere” este vorba despre o culegere de probleme care „prezintă aplicații practice din domeniul bazelor de date, utilizând Microsoft Access, versiunea 2010. Autorii au conceput și realizat prezenta lucrare pentru a veni în sprijinul studenților/cadrelor didactice care învață/predau baze de date și care, în cadrul aplicațiilor practice, utilizează mediul Microsoft Access.
Elaborarea prezentei lucrări s-a făcut pentru Universitatea Agora din Municipiul Oradea, Facultatea de Drept și Științe Economice, ca suport de laborator pentru disciplina „Baze de date în economie”. Aplicațiile practice prezentate au fost astfel alese încât să fie utile în pregătirea viitorilor absolvenți, care se vor confrunta cu utilizarea și administrarea bazelor de date în diferite contexte în care își vor desfășura activitatea.
Un suport practic de laborator
Fiecare lucrare de laborator este structurată astfel încât să conducă la aprofundarea unor anumite elemente specifice. Rezolvarea fiecărei probleme propuse este descrisă pas cu pas, astfel ușurându-se înțelegerea unor concepte prezentate în suportul de curs pentru bazele de date.
Pașii sunt prezentați și descriși clar, ușor de înțeles, iar capturile de ecran, care însoțesc materialul de față, sunt alese pentru a veni în sprijinul studenților care rezolvă problemele enunțate.
După realizarea problemelor, se pot enunța probleme similare sau cu un grad sporit de dificultate, acest element fiind strâns legat de evoluția grupului și capacitatea de asimilare a fiecărui student.
Considerăm că problemele enunțate sunt ușor de înțeles de către studenți, indiferent de profilul liceului absolvit sau de experiența în lucrul cu bazele de date.
Culegerea de față își propune să fie un suport practic de laborator, care să vină în sprijinul studenților prin ghidarea pas cu pas a etapelor necesare realizării aplicațiilor”, se mai spune în „Introducere”.
Referenții științifici ai lucrării sunt: prof. univ. dr. Ștefan Ioan Nițchi, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca; prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, Universitatea Agora; conf. univ. dr. Gabriela Bologa, Universitatea Agora.
Ovidiu Dan

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:46:01 Ora de vară a Europei de Est