Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De la Maria Tănase la Elvis Presley

Din culisele licitației de curiozități la Artmark

De la Maria Tănase la Elvis Presley

„Cabinetul de Curiozități – Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului”, expoziția organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racoviță, aduce în atenția colecționarilor de piese cu valoare muzeală o serie de loturi ce vor fi scoase la licitație miercuri, 29 ianuarie.

Bogată în obiecte inedite, expoziția prezintă piese rare de colecție, în stare funcțională, ce sunt pentru prima oară tranzacționate pe o piață de profil. Vizitatorii au ocazia de a intra în ambientul muzical al „Junimii” literare, ascultând piese celebre ale epocii, dar și în spatele frontului Războiului din Coreea, unde, în rarele clipe de răgaz, soldații americani ascultau la Jukebox melodiile anilor ′50…
Orchestrionul
Atracția centrală a expoziției de la Palatul Cesianu-Racoviță o reprezintă Orchestrionul fabricat într-un atelier austriac, la sfârșitul secolului al XIX-lea (estimat la 4.000 de euro), ce se mai găsește într-un exemplar pe teritoriul României la Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași. Orchestrionul poartă marca distribuitorului Jacques Calmanovici, proprietar al magazinului de profil „La înger” din Iași. Melodiile înregistrate fac parte din repertoriul popular românesc, dar și din cel monden al epocii: „Hora pe bătae”, „Chindia olteanului”, „Bulgărașul”, ”Susi Walser”, ”Hercules Vals”, ”Polca Serafina” și multe altele.
Remarcabil este și Jukeboxul marca Wurlitzer, fabricat în 1954 (estimat la 2.000 de euro), ce provine dintr-o fabrică ce a scris istorie în civilizația modernă a SUA. Germanul naturalizat american Franz Rudolph Wurlitzer aducea în 1853, la Cincinnati, în noua sa patrie, tradiția confecționării instrumentelor muzicale, asupra cărora inovează prin noi mijloace tehnice de expresie. Compania s-a dezvoltat, iar după cel de-al Doilea Război Mondial începea producția de aparate automate de tip Jukebox, care vor deveni emblematice pentru evoluția muzicii. Seria destinată soldaților americani angajați în Războiul din Coreea (1950-1953) a sporit prestigiul companiei, care se extinde și în Europa. Exemplarul de față utilizează 52 de discuri pe vinil și are încorporat propriul sistem de amplificare a sunetului.
„Sanie cu zurgălăi”
Pentru cei  pasionați de biografia și personalitatea Mariei Tănase, Artmark propune o importantă mărturie (preț de pornire: 300 de euro), scrisă de artistă cu privire la un scandal răsunător în epocă. Maria Tănase declara, printr-un text olograf, scris la 23 februarie 1957 – în contextul cazului cu privire la paternitatea compoziției, disputate între Richard Stein și compozitorul american Cole Porter –, că melodia „Sanie cu zurgălăi” a fost compusă special pentru ea, de către românul-evreu Richard Stein.
Expoziția „Cabinetul de Curiozități – Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului”, deosebit de ofertantă în sfera pieselor rare de epocă (instrumente din câmpul fotografiei, cutii muzicale sau mașini de scris), poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviță de marți, 14 ianuarie, până luni, 27 ianuarie (orele 10:00 – 20:00), iar la Athénée Palace Hilton, începând de marți, 28 ianuarie, până miercuri, 29 ianuarie (orele 10:00 – 19:00). Licitația se desfășoară miercuri, 29 ianuarie, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton.
Despre Artmark
Artmark este o casă de licitații de artă înființată în 2008 care selectează, evaluează și pune în circuitul pieței de artă opere cu autenticitate garantată, susținând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziții de artă de anvergură națională.
În cei cinci ani de existență, Artmark, liderul pieței de artă din România (75%, potrivit bilanțului primului semestru din 2013), a organizat peste100 de licitații de artă, care au pus în vânzare peste 12.000 de opere de artă și obiecte de colecție. Vânzările publice (prin licitații de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2012 – într-o piață a licitațiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012.
Oferind oportunități de investiție numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ și în conservarea și perpetuarea moștenirii culturale. Începând cu 2010, datorită inițiativei susținute de Artmark a unor colecționari, mai multe capodopere ale artei românești vândute prin licitație au fost oferite expunerii publice în muzee naționale de artă din țară și străinătate (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Ploiești, Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Brașov etc.). Totodată sediul Artmark găzduiește, cu începere din 2011, în regim de vizitare gratuită, expoziția permanentă a unei selecții a patrimoniului Pinacotecii București, în condițiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.
Pentru mai multe informații, vizitați www.artmark.ro.
Persoană de contact: Valeriu Sângeorzan
Olivia Oancea
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: De la Maria Tănase la Elvis Presley.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:11:49 Ora de vară a Europei de Est