Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

De la Maria Tănase la Elvis Presley

Din culisele licitației de curiozități la Artmark

De la Maria Tănase la Elvis Presley

„Cabinetul de Curiozități – Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului”, expoziția organizată de Casa Artmark la Palatul Cesianu-Racoviță, aduce în atenția colecționarilor de piese cu valoare muzeală o serie de loturi ce vor fi scoase la licitație miercuri, 29 ianuarie.

Bogată în obiecte inedite, expoziția prezintă piese rare de colecție, în stare funcțională, ce sunt pentru prima oară tranzacționate pe o piață de profil. Vizitatorii au ocazia de a intra în ambientul muzical al „Junimii” literare, ascultând piese celebre ale epocii, dar și în spatele frontului Războiului din Coreea, unde, în rarele clipe de răgaz, soldații americani ascultau la Jukebox melodiile anilor ′50…
Orchestrionul
Atracția centrală a expoziției de la Palatul Cesianu-Racoviță o reprezintă Orchestrionul fabricat într-un atelier austriac, la sfârșitul secolului al XIX-lea (estimat la 4.000 de euro), ce se mai găsește într-un exemplar pe teritoriul României la Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași. Orchestrionul poartă marca distribuitorului Jacques Calmanovici, proprietar al magazinului de profil „La înger” din Iași. Melodiile înregistrate fac parte din repertoriul popular românesc, dar și din cel monden al epocii: „Hora pe bătae”, „Chindia olteanului”, „Bulgărașul”, ”Susi Walser”, ”Hercules Vals”, ”Polca Serafina” și multe altele.
Remarcabil este și Jukeboxul marca Wurlitzer, fabricat în 1954 (estimat la 2.000 de euro), ce provine dintr-o fabrică ce a scris istorie în civilizația modernă a SUA. Germanul naturalizat american Franz Rudolph Wurlitzer aducea în 1853, la Cincinnati, în noua sa patrie, tradiția confecționării instrumentelor muzicale, asupra cărora inovează prin noi mijloace tehnice de expresie. Compania s-a dezvoltat, iar după cel de-al Doilea Război Mondial începea producția de aparate automate de tip Jukebox, care vor deveni emblematice pentru evoluția muzicii. Seria destinată soldaților americani angajați în Războiul din Coreea (1950-1953) a sporit prestigiul companiei, care se extinde și în Europa. Exemplarul de față utilizează 52 de discuri pe vinil și are încorporat propriul sistem de amplificare a sunetului.
„Sanie cu zurgălăi”
Pentru cei  pasionați de biografia și personalitatea Mariei Tănase, Artmark propune o importantă mărturie (preț de pornire: 300 de euro), scrisă de artistă cu privire la un scandal răsunător în epocă. Maria Tănase declara, printr-un text olograf, scris la 23 februarie 1957 – în contextul cazului cu privire la paternitatea compoziției, disputate între Richard Stein și compozitorul american Cole Porter –, că melodia „Sanie cu zurgălăi” a fost compusă special pentru ea, de către românul-evreu Richard Stein.
Expoziția „Cabinetul de Curiozități – Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului”, deosebit de ofertantă în sfera pieselor rare de epocă (instrumente din câmpul fotografiei, cutii muzicale sau mașini de scris), poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviță de marți, 14 ianuarie, până luni, 27 ianuarie (orele 10:00 – 20:00), iar la Athénée Palace Hilton, începând de marți, 28 ianuarie, până miercuri, 29 ianuarie (orele 10:00 – 19:00). Licitația se desfășoară miercuri, 29 ianuarie, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton.
Despre Artmark
Artmark este o casă de licitații de artă înființată în 2008 care selectează, evaluează și pune în circuitul pieței de artă opere cu autenticitate garantată, susținând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziții de artă de anvergură națională.
În cei cinci ani de existență, Artmark, liderul pieței de artă din România (75%, potrivit bilanțului primului semestru din 2013), a organizat peste100 de licitații de artă, care au pus în vânzare peste 12.000 de opere de artă și obiecte de colecție. Vânzările publice (prin licitații de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2012 – într-o piață a licitațiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012.
Oferind oportunități de investiție numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ și în conservarea și perpetuarea moștenirii culturale. Începând cu 2010, datorită inițiativei susținute de Artmark a unor colecționari, mai multe capodopere ale artei românești vândute prin licitație au fost oferite expunerii publice în muzee naționale de artă din țară și străinătate (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Ploiești, Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Brașov etc.). Totodată sediul Artmark găzduiește, cu începere din 2011, în regim de vizitare gratuită, expoziția permanentă a unei selecții a patrimoniului Pinacotecii București, în condițiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.
Pentru mai multe informații, vizitați www.artmark.ro.
Persoană de contact: Valeriu Sângeorzan
Olivia Oancea
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: De la Maria Tănase la Elvis Presley.

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 13:10:36 Ora de vară a Europei de Est