Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli al Municipiului Oradea pe anul 2014

Poate vă interesează

Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli al Municipiului Oradea pe anul 2014

Viceprimarul Municipiului Oradea, dl. Ovidiu Mureșan, împreună cu directorul executiv al Direcției Economice, dl. Eduard Florea, a susținut joi, 16 ianuarie 2014, o conferință de presă, în cadrul căreia a prezentat proiectul bugetului de venituri și cheltuieli al Municipiului Oradea pe anul 2014.

Bugetul consolidat reprezintă documentul oficial de prezentare a bugetului de venituri și cheltuieli al oricărei autorități publice locale din România, fiind reglementat de Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale și Legea bugetului de stat pe anul 2014  nr. 356/2013.
El reprezintă expresia politicilor sociale, economice, de dezvoltare etc. a autorității locale prin proiectele publice propuse și responsabilitățile stabilite ordonatorilor de credite.
Instituțiile publice care gestionează bugetul public al municipiului Oradea, ai căror conducători au calitatea de ordonatori terțiari de credite în subordinea ordonatorului principal de credite – primarul municipiului Oradea sunt următorii:
*Unitățile de învățământ preuniversitar de stat       
*Administrația Social Comunitară Oradea (inclusiv Creșa Oradea)
*Centrul de Îngrijire de Zi
*Administrația Imobiliară Oradea
*Poliția Locală
*Clubul Sportiv Municipal Oradea   
Pentru anul 2014, este propus un proiect de buget consolidat al municipiului Oradea, structurat astfel:
I.La venituri – sunt estimate venituri în sumă de 1.036.434.558 lei, ținând cont de politica fiscală aprobată de Consiliul local al municipiului Oradea pe anul 2014, de prelevările de la bugetul de stat, sumele atrase cu titlul de surse rambursabile (credite) și cele nerambursabile.
II.La cheltuieli – resursele au fost alocate pentru susținerea cheltuielilor operaționale cu funcționarea instituțiilor și serviciilor publice în sumă de 559.445.480 lei și pentru cheltuielile cu investițiile în sumă de 476.989.080 lei, reprezentând un total de cheltuieli de finanțat în valoare de 1.036.434.558 lei.
Veniturile bugetului consolidat înregistrează o creștere față de valorile realizate în anul precedent de 37%, pe fondul planificării atragerii unor surse nerambursabile și a prelevărilor de la bugetul de stat pentru obiective de investiții.
Excedentul anului precedent în sumă de 14.544.660 lei a provenit parțial din prefinanțarea unor proiecte nerambursabile (4.248.470 lei) diferența de 10.296.190 lei reprezentând excedent din anul curent credite bugetare necheltuite.
Conform explicațiilor date de  Eduard Florea veniturile publice se compun în procent de 26 % din prelevări de la bugetul de stat, din venituri proprii în procent de 23 % și fonduri UE 21 %.
Cheltuielile bugetului public se clasifică după natura lor în cheltuieli operaționale și de capital, exprimând preocuparea și capacitatea autorității publice de a asigura fondurile necesare funcționării serviciilor și dezvoltării publice.
Analizând reprezentarea grafică a structurării cheltuielilor publice constatăm păstrarea unui nivel ridicat al investițiilor publice finanțate din bugetului consolidat al municipiului Oradea pe fondul atragerii de fonduri nerambursabile. Cheltuielile operaționale cresc pe fondul majorării cheltuielilor cu serviciul datoriei publice și cu serviciile publice.
Ponderile cele mai mari în cadrul cheltuielilor le au cheltuielile cu serviciile publice, funcționarea instituțiilor publice, asistența socială și serviciul datoriei publice locale.
Serviciile publice finanțate din bugetul consolidat al municipiului Oradea includ:
Iluminatul public
*lucrări de extindere, modernizare și întreținere a rețelei publice de iluminat;
*consumul de energie electrică privind funcționarea acesteia;
Străzile – lucrările de întreținere, extindere și modernizare;
Salubritatea – salubritatea spațiilor aparținând domeniului public;
Spațiile verzi – întreținerea și amenajarea de spații verzi;
Programele sociale finanțate din bugetul consolidat al municipiului Oradea includ:
*remunerația însoțitorilor persoanelor cu handicap;
*indemnizațiile persoanelor cu handicap;
*ajutoare sociale pentru asigurarea venitului minim garantat;
*ajutoare pentru încălzirea locuințelor;
*suportarea integrală sau parțială a costurilor de transport pe mijloacele de transport public ale unor categorii sociale: persoane cu handicap, însoțitorii acestora, pensionari, deportați, elevi, alte categorii de persoane cu deficiențe.
Acordarea de subvenții operatorilor locali de servicii publice – producerea și distribuția de energie termică, transport în comun de călători și activitățile derulate de SC ADP SA – asigură prestarea acestor servicii la nivelul standardelor și în condițiile unor tarife accesibile beneficiarilor acestor servicii.
Serviciul datoriei publice în anul 2014 este în creștere față de 2013, urmare a rambursării ratelor aferente creditelor contractate de la Dexia, BEI, BRD, Hypo Bank și BCR, precum și a contractării unor noi finanțări rambursabile pentru susținerea cofinanțării proiectelor europene.
„Primăria municipiului Oradea va continua și în 2014 obiectivele de investiții începute, precum: refacerea Planului Urbanistic general al municipiului, finalizarea complexului multifuncțional cu parcaje supraetajate zona Tribunalului Bihor, construirea stațiilor transbordare, lucrările de extindere rețele de apă și canalizare – 10 străzi, lucrările la școlile gimnaziale nr.16 și nr. 11, reabilitarea paramentului exterior și reparație învelitori la Palatul Vulturul Negru din Oradea, precum și reabilitarea corpului J din Cetatea Oradea, dar vom avea și investiții noi atât obiective corelate cu lucrări de investiții finanțate din fonduri europene, modernizare străzi în cartiere vechi, cât și obiective de investiții cu plata amânată în anii următori”, a declarat la finalul conferinței directorul economic Eduard Florea.
În data de 15 ianuarie 2014, în conformitate cu prevederile Legii nr. 215/2001 privind administrația publică locală și ale prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale s-a publicat la afișierul Primăriei Municipiului Oradea - Direcția Economică, Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli al Municipiului Oradea pentru anul 2014.
Până în data de 29 ianuarie 2014, se pot formula propuneri privitoare la acest material la Centrul de Informații cu Publicul din cadrul Primăriei Municipiului Oradea, în format electronic la adresa de e-mail: primarie@oradea.ro sau prin fax la nr. 0259/437.544.
Proiectul bugetului de venituri și cheltuieli al Municipiului Oradea pentru anul 2014 poate fi consultat prin intermediul afișierului Primăriei Municipiului Oradea.
Execuția bugetară și administrarea creanțelor fiscale în 2013
Ca și în anii anteriori, managementul financiar al orașului s-a bazat pe venituri și cheltuieli publice, iar municipiul Oradea a avut un buget al dezvoltării și al serviciilor publice de calitate. Totodată, s-a păstrat echilibrul bugetar și au fost îndeplinite obiectivele privind veniturile proprii ale municipalității și au fost asigurate resursele pentru finanțarea principalelor programe de investiții, cu toate că bugetul public a fost afectat de probleme financiare ale operatorului local de energie termică.
Viceprimarul Ovidiu Mureșan a arătat că principiile bugetare de gestionare a investițiilor publice s-au axat pe: reducerea cheltuielilor publice (renegocieri tarife, renegocierea condițiilor de creditare, cererea de plată alternativă pentru creditul bancar), astfel încât anul 2013 a adus cel mai redus nivel al sumelor trase din creditele bancare.
Sinteza execuției bugetare a fost prezentată de directorul Eduard Florea, care a menționat că gradul de realizare a prevederilor bugetare privind veniturile în anul 2013 a fost de 87%, ceea ce înseamnă o descreștere de venituri față de anul anterior cu 8%. Veniturile proprii au fost realizate în proporție de 100%, comparativ cu anii precedenți, iar fondurile nerambursabile înregistrează o creștere semnificativă prin implementarea unui număr considerabil de proiecte, însă veniturile încasate sunt sub nivelul bugetat.
Asemănător anilor precedenți, prelevările din bugetul de stat sunt afectate și în anul 2013 de întârzierea transmiterii sumelor pentru proiecte finanțate sau cofinanțate din bugetul de stat.
Directorul economic a subliniat faptul că, în ceea ce  privește structura investițiilor publice în anul 2013, s-au continuat programele de investiții în reabilitarea străzilor, a rețelelor de apă și canalizare, reabilitarea fondului imobiliar, a spațiilor verzi, ponderea cheltuielilor cu investițiile în totalul cheltuielilor publice fiind de 25%.
În ceea ce privește datoria publică a municipiului, în anul 2013, au fost contractate 2 împrumuturi: unul pentru achitarea arieratelor către SC Electrocentrale, iar celălalt pentru implementarea proiectelor cu finanțare europeană.
În urma unor tratative și renegocieri, la finalul anului 2013, soldul creditelor contractate de municipalitate au fost de aproximativ 286.419.789 lei.
Biroul de presă

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:09:09 Ora de vară a Europei de Est