Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Aproape de copiii care suferă

„Jocul de-a doctorul nu-i o joacă”

Aproape de copiii care suferă

Experiența bolii și a spitalizării repetate și prelungite poate avea efecte traumatizante asupra copilului.

Pornind de la premisa că toți copiii, indiferent de mediul de proveniență sau de experiență, au nevoi fundamentale – cum este nevoia pentru bunăstare fizică, nevoia de a iubi și de a fi iubit, nevoia de a cunoaște și nevoia de a se simți competent, intervenția psihologică poate sprijini copilul chiar și în cele mai critice evenimente. Deseori frații și surorile copiilor bolnavi experimentează la rândul lor o serie de schimbări și emoții negative intense, specialiștii descriind condiția acestora ca „trăirea în umbră”. Copiii adulților bolnavi de cancer trec printr-o criză și printr-o serie de experiențe cu potențial traumatizant, iar în absența unor intervenții specializate, aceștia pot dezvolta o serie de tulburări emoționale și de comportament, ajungându-se în unele cazuri la manifestări de inadaptare și tulburare de stres posttraumatic chiar și în viața adultă. Specialiștii în domeniul îngrijirii psihosociale propun o serie de intervenții care pot facilita copingul adecvat, una dintre cele mai eficiente modalități fiind jocul, atât cel obișnuit și mai ales cel terapeutic.
Proiectul de Ludoterapie „Jocul de-a doctorul nu-i o joacă”, propus de Hospice Emanuel, se derulează în perioada decembrie 2013 – august 2014, beneficiind de o finanțare din partea MOL România, în valoare de 20.000 lei. Programul de ludoterapie vizează minimalizarea distresului emoțional și a anxietății pacienților pediatrici diagnosticați cu o boală limitantă de viață în stadiu avansat și a copiilor cu un frate sau părinte ce suferă de o boală amenințătoare de viață, prin intermediul unor activități terapeutice prin joc. Participanții vor beneficia de sesiuni individuale de joc terapeutic, structurat de către terapeut în scopul comunicării cu copilul și facilitării măiestriei asupra experiențelor dificile de viață. Prin activitățile planificate de joc medical, copiii pot participa activ într-un proces de învățare, pot înțelege mai bine ceea ce li s-a întâmplat sau pot anticipa corect procedurile medicale iminente. Copiii pot astfel să observe și să mânuiască echipamentul medical, familiarizându-se și desensibilizându-se față de el, și au oportunitatea de a repeta comportamentele adaptative învățate și de a-și exprima emoțiile în legătură cu experiența medicală proprie sau a altora.
Obiectivele activităților variază, incluzând: comunicarea diagnosticului și a prognosticului, educația cu privire la tratament și creșterea complianței, facilitarea relațiilor pozitive cu cadrele medicale, autoexprimarea emoțională, modelarea unui coping adaptativ, intervenții asupra imaginii de sine corporale, a stimei de sine sociale scăzute și depresiei, intervenții asupra furiei, anxietății și fobiilor relaționate cu boala și spitalul, dezvăluirea adopției (în cazul solicitării părintelui înaintea decesului), pregătirea psihologică pentru sfârșitul vieții, dezvoltarea abilităților de rezolvare de probleme, de comunicare și socializare, facilitarea reintegrării școlare și sociale pentru supraviețuitori.
MOL România și Fundația pentru Comunitate sprijină în acest an 18 organizații non-profit, acordându-le o finanțare totală în valoare de 300.000 de lei în cadrul celei de-a cincea ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Prin diversele proiecte de terapie emoțională sau terapie prin artă, compania MOL a contribuit la sprijinul a peste 6.500 de  copii care suferă de boli cronice, sunt afectați de dizabilități sau se află în curs de recuperare după afecțiuni grave. Fundația Hospice Emanuel mulțumește pe această cale companiei MOL România și Fundației pentru Comunitate pentru colaborare și susținerea financiară a acestui proiect.
Daria Sass,
psiholog la Fundația Hospice Emanuel

Trimite email
duminică, 6 iulie 2025, 06:49:14 Ora de vară a Europei de Est