Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Închinare lui, Poetului…

La cea de-a 164-a aniversare

Închinare lui, Poetului…

Cea de-a 164-a aniversare de la nașterea Poetului nu putea fi trăită în tăcere, nici respirată ca și cum nimic decisiv nu s-ar fi petrecut acum aproape două veacuri – 15 ianuarie – ziua în care sufletului nostru i se face „dor de Eminescu” mai mult decât oricând. Sau, dacă nu dor, i se face… încântare, mirare, lumină…

Astfel miercuri, 15 ianuarie 2014, de la ora 12, elevii Colegiului Național „Samuil Vulcan”, prin câțiva reprezentanți, frumoși precum versul nobil al băietului ce cutreiera Ipoteștii, au răspuns cu inima deschisă la invitația catedrei de Limba și literatura română a Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” care, în cadrul Proiectului județean „Dincolo de literatură” (ediția a II-a, aprobat cu nr. 14215 din 04.11.2013 de I.S.J. Bihor) a organizat un spectacol omagial în cinstea poetului „fără soț”, în Sala Mare a Primăriei din Beiuș. Cei adunați sub semnul Poeziei au apreciat, cu siguranță, prezența, prin elevii și profesorii lor, a mai multor școli din zona Beiușului, precum: Drăgănești, Budureasa, Meziad, Remetea, Roșia. Din Beiuș, în afara celor două licee deja menționate, a mai participat Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”. Fiecare a pregătit ceea ce a socotit că ar fi mai potrivit în acest moment de emoție, veche și mereu actuală emoție.
Revenind în „ograda” noastră, e greu să nu fii subiectiv când faci parte din ea.. Stând în public, primul lucru pe care l-am remarcat a fost liniștea ce s-a așternut ca la un semn invizibil peste sală. De fapt semnul a fost, cel mai probabil, ținuta impecabilă a acestor copii și tineri (au participat elevi de gimnaziu și liceu), care au înțeles că lucrurile nobile, emoțiile trebuie să se aștearnă și pe trupul lor tânăr, nu doar să încălzească suflete. Atributul subînțeles al tinereții este frumusețea… dar ținuta lor impecabilă a desăvârșit-o. Corul, așa cum ne-a obișnuit de-a lungul timpului, a atins coarde invizibile, dar atât de sensibile ale sufletului, și le-a poftit să se oglindească în privirile și-n zâmbetele celor din sală. Recitatorii, cu pulsul vibrând, așa cum le stă și bine în momentele înălțătoare, au reînviat ghiersul eminescian cu caldă trăire și bucurie de a dărui emoție. Poeziile au fost puse în valoare de cadrul creat de prof. Elena Ojică, prin care totul se lega și căpăta sens, dincolo de rime, epitete și metafore. Devenea poveste…
S-au silit „să evoce lucrarea sa din vremea trăirii pe pământ” (Elena Ojică) elevii vulcaniști: Patricia Banciu, Roxana Toderici, Ștefania Mierliță, Flavia Toderici, Denis Goarnă, Timea Feneși, Roxana Alecu, Andrei Ojică, Mircea Hartmann, Renata Broștean, Giulia Ungureanu, Anca Toma, Alexandra Florea și Corul Colegiului.
Textele au aparținut poeților: Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi; muzica: Dumitru Georgescu-Kiriak și Iacob Mureșianu.
Programul a fost coordonat de doamnele profesor: Elena Ojică, Gabriela Vescan, Claudia Iagăr, Diana Todor, Ioana Schilinka.
Calde mulțumiri celor implicați!
Ioana Schilinka

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:07:00 Ora de vară a Europei de Est