Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Închinare lui, Poetului…

La cea de-a 164-a aniversare

Închinare lui, Poetului…

Cea de-a 164-a aniversare de la nașterea Poetului nu putea fi trăită în tăcere, nici respirată ca și cum nimic decisiv nu s-ar fi petrecut acum aproape două veacuri – 15 ianuarie – ziua în care sufletului nostru i se face „dor de Eminescu” mai mult decât oricând. Sau, dacă nu dor, i se face… încântare, mirare, lumină…

Astfel miercuri, 15 ianuarie 2014, de la ora 12, elevii Colegiului Național „Samuil Vulcan”, prin câțiva reprezentanți, frumoși precum versul nobil al băietului ce cutreiera Ipoteștii, au răspuns cu inima deschisă la invitația catedrei de Limba și literatura română a Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” care, în cadrul Proiectului județean „Dincolo de literatură” (ediția a II-a, aprobat cu nr. 14215 din 04.11.2013 de I.S.J. Bihor) a organizat un spectacol omagial în cinstea poetului „fără soț”, în Sala Mare a Primăriei din Beiuș. Cei adunați sub semnul Poeziei au apreciat, cu siguranță, prezența, prin elevii și profesorii lor, a mai multor școli din zona Beiușului, precum: Drăgănești, Budureasa, Meziad, Remetea, Roșia. Din Beiuș, în afara celor două licee deja menționate, a mai participat Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”. Fiecare a pregătit ceea ce a socotit că ar fi mai potrivit în acest moment de emoție, veche și mereu actuală emoție.
Revenind în „ograda” noastră, e greu să nu fii subiectiv când faci parte din ea.. Stând în public, primul lucru pe care l-am remarcat a fost liniștea ce s-a așternut ca la un semn invizibil peste sală. De fapt semnul a fost, cel mai probabil, ținuta impecabilă a acestor copii și tineri (au participat elevi de gimnaziu și liceu), care au înțeles că lucrurile nobile, emoțiile trebuie să se aștearnă și pe trupul lor tânăr, nu doar să încălzească suflete. Atributul subînțeles al tinereții este frumusețea… dar ținuta lor impecabilă a desăvârșit-o. Corul, așa cum ne-a obișnuit de-a lungul timpului, a atins coarde invizibile, dar atât de sensibile ale sufletului, și le-a poftit să se oglindească în privirile și-n zâmbetele celor din sală. Recitatorii, cu pulsul vibrând, așa cum le stă și bine în momentele înălțătoare, au reînviat ghiersul eminescian cu caldă trăire și bucurie de a dărui emoție. Poeziile au fost puse în valoare de cadrul creat de prof. Elena Ojică, prin care totul se lega și căpăta sens, dincolo de rime, epitete și metafore. Devenea poveste…
S-au silit „să evoce lucrarea sa din vremea trăirii pe pământ” (Elena Ojică) elevii vulcaniști: Patricia Banciu, Roxana Toderici, Ștefania Mierliță, Flavia Toderici, Denis Goarnă, Timea Feneși, Roxana Alecu, Andrei Ojică, Mircea Hartmann, Renata Broștean, Giulia Ungureanu, Anca Toma, Alexandra Florea și Corul Colegiului.
Textele au aparținut poeților: Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi; muzica: Dumitru Georgescu-Kiriak și Iacob Mureșianu.
Programul a fost coordonat de doamnele profesor: Elena Ojică, Gabriela Vescan, Claudia Iagăr, Diana Todor, Ioana Schilinka.
Calde mulțumiri celor implicați!
Ioana Schilinka

Trimite email

joi, 17 octombrie 2019