Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Integrare pe piața muncii prin IT

La Colegiului Economic „Partenie Cosma”

Integrare pe piața muncii prin IT

În 9 decembie 2013, în cadrul Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea s-a desfășurat activitatea „Integrare pe piața muncii prin IT”.

Această activitate a fost coordonată de profesor Melinda Coriteac și a avut ca principal scop, creșterea gradului de conștientizare privind importanța competențelor digitale în ceea ce privește perspectiva integrării pe piața muncii a elevilor Colegiului Economic „Partenie Cosma”.
Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectul - Social Media & Youth Learning for Employment, în colaborare cu Group of European Youth for Chalenge România. La activitate au fost invitați domnul Nagy Istvan,  profesor de informatică la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, doamna Adina Rada, manager Biztech Innovation și doamna Carmen Sasu, consultant resurse umane Romarketing. Din rândul profesorilor școlii au participat la activitate domnul director prof. Blage Virgil și doamnele profesoare Pap Mihaela și Chereji Angela.
Evenimentul a început cu discuții interactive, cu referire la meseriile pe care și le doresc elevii pe viitor, prin sublinierea importanței utilizării computerului și a competențelor digitale în orice domeniu. A avut loc și  prezentarea platformei LinkedIN. În continuare, domnul profesor Nagy Istvan a prezentat structura examenului ECDL - modulele care pot fi urmate în cadrul acestui examen, competențele necesare pentru a absolvi acest curs având ca finalitate obținerea certificatului ECDL, precum și prezentarea firmelor care recunosc aceste atestate.  Doamna Adina Rada (manager Biztech  Innovation) a prezentat oportunitățile, șansele și perspectivele tinerilor în funcție de abilitățile, aptitudinile și motivația fiecăruia. Aceasta a subliniat importanța depistării precoce a idealurilor și scopurilor în viață și implicit ghidarea activităților în acest sens. Concluzia a fost că, la vârsta de 17 ani prea puțini elevi au toate acestea bine stabilite. Tinerii au fost îndrumați ca, în căutarea unui job ideal, să se axeze pe hobby-uri, toate acestea pentru a ajunge „omul potrivit la locul potrivit” și pentru atingerea performanțelor de calitate la locul de muncă.
Doamna Carmen Sasu a lansat oferta de a consilia un grup de 15-25 de elevi și de a asigura platforma unui curs de dezvoltare personală și ajutor, în depistarea tuturor abilităților amintite anterior, exploatarea acestora și îndreptarea tinerilor spre domeniu ales. De asemenea, s-a subliniat faptul că, în perspectiva obținerii unui loc de muncă, un rol decisiv îl are pregătirea pentru interviul de angajare.
Evenimentul a continuat cu discursurile doamnelor profesoare Chereji Angela și Pap Mihaela, precum și a domnului director Blage Virgil care, în mod particularizat, au accentuat importanța dobândirii de abilități digitale încă din școală. S-a pus accent pe rolul social media în angajare și s-a discutat despre modul în care pot afecta cariera anumite  postări de pe facebook și alte site-uri de socializare.
Concluziile în urma acestui eveniment și discuțiile cu elevii, au arătat că scopul activității a fost realizat, ei reușind să conștientizeze importanța IT pentru viitor și nu numai, a abilităților dobândite încă din școală, privite în ansamblu. Câștigători au fost cu toții, iar proiecția acestei activități precum și eficiența ei se vor reflecta în viitorul fiecărui adolescent.
Prof. Melinda Coriteac

Trimite email

joi, 13 august 2020