Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Integrare pe piața muncii prin IT

La Colegiului Economic „Partenie Cosma”

Integrare pe piața muncii prin IT

În 9 decembie 2013, în cadrul Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea s-a desfășurat activitatea „Integrare pe piața muncii prin IT”.

Această activitate a fost coordonată de profesor Melinda Coriteac și a avut ca principal scop, creșterea gradului de conștientizare privind importanța competențelor digitale în ceea ce privește perspectiva integrării pe piața muncii a elevilor Colegiului Economic „Partenie Cosma”.
Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectul - Social Media & Youth Learning for Employment, în colaborare cu Group of European Youth for Chalenge România. La activitate au fost invitați domnul Nagy Istvan,  profesor de informatică la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, doamna Adina Rada, manager Biztech Innovation și doamna Carmen Sasu, consultant resurse umane Romarketing. Din rândul profesorilor școlii au participat la activitate domnul director prof. Blage Virgil și doamnele profesoare Pap Mihaela și Chereji Angela.
Evenimentul a început cu discuții interactive, cu referire la meseriile pe care și le doresc elevii pe viitor, prin sublinierea importanței utilizării computerului și a competențelor digitale în orice domeniu. A avut loc și  prezentarea platformei LinkedIN. În continuare, domnul profesor Nagy Istvan a prezentat structura examenului ECDL - modulele care pot fi urmate în cadrul acestui examen, competențele necesare pentru a absolvi acest curs având ca finalitate obținerea certificatului ECDL, precum și prezentarea firmelor care recunosc aceste atestate.  Doamna Adina Rada (manager Biztech  Innovation) a prezentat oportunitățile, șansele și perspectivele tinerilor în funcție de abilitățile, aptitudinile și motivația fiecăruia. Aceasta a subliniat importanța depistării precoce a idealurilor și scopurilor în viață și implicit ghidarea activităților în acest sens. Concluzia a fost că, la vârsta de 17 ani prea puțini elevi au toate acestea bine stabilite. Tinerii au fost îndrumați ca, în căutarea unui job ideal, să se axeze pe hobby-uri, toate acestea pentru a ajunge „omul potrivit la locul potrivit” și pentru atingerea performanțelor de calitate la locul de muncă.
Doamna Carmen Sasu a lansat oferta de a consilia un grup de 15-25 de elevi și de a asigura platforma unui curs de dezvoltare personală și ajutor, în depistarea tuturor abilităților amintite anterior, exploatarea acestora și îndreptarea tinerilor spre domeniu ales. De asemenea, s-a subliniat faptul că, în perspectiva obținerii unui loc de muncă, un rol decisiv îl are pregătirea pentru interviul de angajare.
Evenimentul a continuat cu discursurile doamnelor profesoare Chereji Angela și Pap Mihaela, precum și a domnului director Blage Virgil care, în mod particularizat, au accentuat importanța dobândirii de abilități digitale încă din școală. S-a pus accent pe rolul social media în angajare și s-a discutat despre modul în care pot afecta cariera anumite  postări de pe facebook și alte site-uri de socializare.
Concluziile în urma acestui eveniment și discuțiile cu elevii, au arătat că scopul activității a fost realizat, ei reușind să conștientizeze importanța IT pentru viitor și nu numai, a abilităților dobândite încă din școală, privite în ansamblu. Câștigători au fost cu toții, iar proiecția acestei activități precum și eficiența ei se vor reflecta în viitorul fiecărui adolescent.
Prof. Melinda Coriteac

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:14:26 Ora de vară a Europei de Est