Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Episodul 1: Prima și a doua zi (17-18 ianuarie 2014) în India

VIZITĂ ÎN ȚARA CONTRASTELOR (1)

Episodul 1: Prima și a doua zi (17-18 ianuarie 2014) în India

În perioada 17-24 ianuarie 2014, la invitația conducerii de la Kalasalingam University din Tamil Nadu, am efectuat o vizită în India, a doua țară, după China, ca număr al populației (peste 1.200.000.000 locuitori în 2011).

În 17 ianuarie am pornit din Budapesta spre Delhi, via Viena (am zburat cu Austrian Airlines, o companie excelentă, mâncare bună, condiții confortabile, servicii excelente).
La Delhi [1], capitala Indiei, o metropolă gigant cu peste 22 milioane de locuitori, m-a așteptat profesorul Vinod K. Madan, un vechi și bun prieten (care a vizitat Universitatea Agora de două ori în anul 2013), o gazdă extrem de ospitalieră, care m-a însoțit pe parcursul acestei dense vizite și care mi-a dezvăluit multe din atracțiile și contrastele Indiei. Într-un timp relativ scurt am străbătut împreună India în lung și-n lat, însumând peste 8 ore de zbor în interiorul Indiei și peste 1.200 km cu mașina prin orașe și junglă.
De la aeroport, Vinod m-a condus cu taxiul la Hotelul Blue Berry [2], unde am fost cazat în prima noapte în condiții de confort corespunzător.
Drumul de la aeroport spre hotel a fost primul șoc pentru mine și am să revin în viitor la acest subiect incredibil pentru un european. Mă mir și azi cum de n-am văzut niciun accident în acest trafic de supraviețuire, haotic și pestriț, cu mașini de lux, camioane răblăgite, fără semnalizare luminoasă, motociclete, motorete, biciclete, triciclete, căruțe, pietoni care traversează strada pe unde au nevoie, în care nu se respectă nicio regulă în afara celei de oprire la semafor, fără poliție, fără înjurături, doar cu stresantele claxoane care avertizează partenerii de trafic să-și păzească pielea. Am văzut în oraș o singură mașină a poliției, pe o stradă unde se află majoritatea ambasadelor străine, dar și aceea era șifonată” un pic...
La micul dejun, Vinod a venit cu un profesor indian, Sunil H. Karamchandani de la Indian Institute of Technology Bombay, care dorea să mă întâlnească pentru stabilirea unor legături de colaborare științifică și academică.
După micul dejun am plecat să vizităm Templul Laxmi Narayana [3]. Din păcate, din cauză că în templele indiene se intră fără încălțăminte, a trebuit să-mi scurtez vizita destul de mult, deoarece la cele 7 grade Celsius din Delhi, dalele de marmură ale templului erau extrem de reci pentru picioarele desculțe ale unui european abia scăpat de o răceală zdravănă în pragul pornirii spre India, răceală cu complicații severe, care chiar punea la un moment dat sub semnul întrebării posibilitatea efectuării deplasării.
A urmat vizita la un alt punct de atracție turistică din Delhi, Qutb Minar [4], un monument islamic antic, din categoria UNESCO World Heritage Site, cu inscripții în limba arabă.
După ce am luat un prânz studențesc într-o cafeteria dintr-un campus universitar din Delhi, unde se mănâncă bine la un preț de sub un dolar, am pornit spre Agra, o localitate turistică, de pe râul Yamuna, cu o populație sub 2 milioane de locuitori.
La Agra ne-am cazat la Hotelul Atithi [5], un hotel de trei stele care avea și  piscină, dar am luat cina la Hotelul The Gateway [6], un hotel de lux de cinci stele. Vinod mi-a explicat secretul: un hotel de trei stele oferă condiții de cazare confortabile la preț mic, iar la un hotel de cinci stele, unde cazarea e foarte scumpă, masa este la preț rezonabil. Intrarea într-un hotel de cinci stele este păzită de oameni înarmați, iar la intrare clienții sunt scanați ca la intrarea în aeroport. După ce ajungi cu mașina de pe niște străzi pline de mizerie, cu focuri aprinse pe trotuar și vaci plimbându-se pe străzi, când intri în grădina unui astfel de hotel ai impresia că ai ajuns în rai. Curățenie, vegetație luxuriantă, fântâni arteziene, piscine, generalii” care te salută la intrare, șefii de sală care te conduc la masă, un roi de chelneri care se învârt mereu în jurul mesei ca să vadă ce îți lipsește etc. Negreșit trebuie să vii cu o mașină bună la un astfel de restaurant, noi am umblat cu un jeep Toyota, cu volan pe dreapta, așa cum au toate mașinile din India, cu un șofer care sărea rapid să-mi deschidă portiera.
Asta este India, țara contrastelor, cu oameni prietenoși și toleranți cu ceilalți, indiferent de religia, limba, etnia sau casta din care provin, unde raiul coabitează cu iadul, luxul cu mizeria, bogații cu săracii, limuzinele cu căruțele, hindușii cu tamilii, islamiștii cu creștinii etc.
Ioan Dzițac
 
Referințe web:
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Delhi
[2] http://www.hotelblueberry.com/
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Laxminarayan_Temple
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Qutb_Minar
[5] http://www.hotelatithiagra.com/
[6]http://www.thegatewayhotels.com/fatehabadroadagra/overview.aspx
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Episodul 1: Prima și a doua zi (17-18 ianuarie 2014) în India.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 26 septembrie 2021