Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Episodul 1: Prima și a doua zi (17-18 ianuarie 2014) în India

VIZITĂ ÎN ȚARA CONTRASTELOR (1)

Episodul 1: Prima și a doua zi (17-18 ianuarie 2014) în India

În perioada 17-24 ianuarie 2014, la invitația conducerii de la Kalasalingam University din Tamil Nadu, am efectuat o vizită în India, a doua țară, după China, ca număr al populației (peste 1.200.000.000 locuitori în 2011).

În 17 ianuarie am pornit din Budapesta spre Delhi, via Viena (am zburat cu Austrian Airlines, o companie excelentă, mâncare bună, condiții confortabile, servicii excelente).
La Delhi [1], capitala Indiei, o metropolă gigant cu peste 22 milioane de locuitori, m-a așteptat profesorul Vinod K. Madan, un vechi și bun prieten (care a vizitat Universitatea Agora de două ori în anul 2013), o gazdă extrem de ospitalieră, care m-a însoțit pe parcursul acestei dense vizite și care mi-a dezvăluit multe din atracțiile și contrastele Indiei. Într-un timp relativ scurt am străbătut împreună India în lung și-n lat, însumând peste 8 ore de zbor în interiorul Indiei și peste 1.200 km cu mașina prin orașe și junglă.
De la aeroport, Vinod m-a condus cu taxiul la Hotelul Blue Berry [2], unde am fost cazat în prima noapte în condiții de confort corespunzător.
Drumul de la aeroport spre hotel a fost primul șoc pentru mine și am să revin în viitor la acest subiect incredibil pentru un european. Mă mir și azi cum de n-am văzut niciun accident în acest trafic de supraviețuire, haotic și pestriț, cu mașini de lux, camioane răblăgite, fără semnalizare luminoasă, motociclete, motorete, biciclete, triciclete, căruțe, pietoni care traversează strada pe unde au nevoie, în care nu se respectă nicio regulă în afara celei de oprire la semafor, fără poliție, fără înjurături, doar cu stresantele claxoane care avertizează partenerii de trafic să-și păzească pielea. Am văzut în oraș o singură mașină a poliției, pe o stradă unde se află majoritatea ambasadelor străine, dar și aceea era șifonată” un pic...
La micul dejun, Vinod a venit cu un profesor indian, Sunil H. Karamchandani de la Indian Institute of Technology Bombay, care dorea să mă întâlnească pentru stabilirea unor legături de colaborare științifică și academică.
După micul dejun am plecat să vizităm Templul Laxmi Narayana [3]. Din păcate, din cauză că în templele indiene se intră fără încălțăminte, a trebuit să-mi scurtez vizita destul de mult, deoarece la cele 7 grade Celsius din Delhi, dalele de marmură ale templului erau extrem de reci pentru picioarele desculțe ale unui european abia scăpat de o răceală zdravănă în pragul pornirii spre India, răceală cu complicații severe, care chiar punea la un moment dat sub semnul întrebării posibilitatea efectuării deplasării.
A urmat vizita la un alt punct de atracție turistică din Delhi, Qutb Minar [4], un monument islamic antic, din categoria UNESCO World Heritage Site, cu inscripții în limba arabă.
După ce am luat un prânz studențesc într-o cafeteria dintr-un campus universitar din Delhi, unde se mănâncă bine la un preț de sub un dolar, am pornit spre Agra, o localitate turistică, de pe râul Yamuna, cu o populație sub 2 milioane de locuitori.
La Agra ne-am cazat la Hotelul Atithi [5], un hotel de trei stele care avea și  piscină, dar am luat cina la Hotelul The Gateway [6], un hotel de lux de cinci stele. Vinod mi-a explicat secretul: un hotel de trei stele oferă condiții de cazare confortabile la preț mic, iar la un hotel de cinci stele, unde cazarea e foarte scumpă, masa este la preț rezonabil. Intrarea într-un hotel de cinci stele este păzită de oameni înarmați, iar la intrare clienții sunt scanați ca la intrarea în aeroport. După ce ajungi cu mașina de pe niște străzi pline de mizerie, cu focuri aprinse pe trotuar și vaci plimbându-se pe străzi, când intri în grădina unui astfel de hotel ai impresia că ai ajuns în rai. Curățenie, vegetație luxuriantă, fântâni arteziene, piscine, generalii” care te salută la intrare, șefii de sală care te conduc la masă, un roi de chelneri care se învârt mereu în jurul mesei ca să vadă ce îți lipsește etc. Negreșit trebuie să vii cu o mașină bună la un astfel de restaurant, noi am umblat cu un jeep Toyota, cu volan pe dreapta, așa cum au toate mașinile din India, cu un șofer care sărea rapid să-mi deschidă portiera.
Asta este India, țara contrastelor, cu oameni prietenoși și toleranți cu ceilalți, indiferent de religia, limba, etnia sau casta din care provin, unde raiul coabitează cu iadul, luxul cu mizeria, bogații cu săracii, limuzinele cu căruțele, hindușii cu tamilii, islamiștii cu creștinii etc.
Ioan Dzițac
 
Referințe web:
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Delhi
[2] http://www.hotelblueberry.com/
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Laxminarayan_Temple
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Qutb_Minar
[5] http://www.hotelatithiagra.com/
[6]http://www.thegatewayhotels.com/fatehabadroadagra/overview.aspx
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Episodul 1: Prima și a doua zi (17-18 ianuarie 2014) în India.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:40:19 Ora de vară a Europei de Est