Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Rezultatele elevilor de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș

La sfârșitul semestrului I

Rezultatele elevilor de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș

Chiar dacă o vorbă din popor spune că Toamna se numără bobocii, acum, în plină iarnă, la sfârșitul semestrului I al acestui an școlar, dorim să facem cunoscute rezultatele elevilor de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” obținute prin participarea la diferite concursuri, competiții, întreceri sportive.

Prin strădania lor, a cadrelor didactice care îi pregătesc precum  și prin susținerea părinților acestor elevi, reușim să ducem mai departe cu cinste și onoare numele acestei instituții de învățământ.
Limba și literatura română
Evaluare în Educație – Lb. Română Etapa I
Locul I – 100 puncte - medalie de aur: Szilveszter Paul, clasa a II-a B, Pele Larisa, clasa a V-a A, Gabor Anamaria, clasa a VII-a C
Locul al II-lea – 99 puncte – medalie de argint: Irimie Daria, clasa a V-a
Locul al III-lea – 98 puncte – medalie de bronz:  Barna Eduard și Þig Dragoș, clasa a V-a A, Incer Maia, clasa a VI-a B și Podilă Teodora, clasa a VII-a C
Diplomă de merit județean (91 – 97 puncte): Degău Cristian, Nicoraș Andrei, Bara Ioan, clasa a II-a B;        Ciorna Elena, Fășie Raul, clasa a II-a C; Horge Teodora, clasa a III-a A; Știube Denis, Terebenț Roxana, Boldor Alexia, Chiroiu Patrick, clasa a III-a B; Roman Paul Romulus, clasa a IV-a B; Brad David, Brădău Florin, clasa a V-a A și Blaga Anemona, clasa a VI-a B
Olimpiada de Limbă, Comunicare și Literatura Română
Etapa locală, 25.01.2014; elevii calificați pentru Etapa județeană sunt: clasa a V-a: Pele Larisa,Țiț Dragoș, Barna Eduard; clasa a VI-a: Barna Maria, Laza Oana; clasa a VIII-a: Magda Georgia
Euclid Concurs Național de Română
Premiul I: Ciorna Elena, Fășie Raul, Hus Sorana, Pălcuțiu Angelina, Popa Mario și Zahan Iasmina, clasa a II-a C; Horge Teodora, clasa a III-a A; Roman Paul, clasa a IV-a B; Pavel Șerban, clasa a V-a B și Magda Georgia, clasa a VIII-a C.
Premiul al II - lea: Laboș Vlad, Licuriceanu Lucas, Pop Durina Alexandra și Tempelean Rebeca, clasa a II-a C; Bologan Darius, clasa a III-a A; Popa Alexandru, clasa a V-a B
Premiul al III - lea: Lazău Giulia, Mitran Casian, Mladin Alexandra, Pașcondea Ariadna, Boruț Anamaria, Borha Bianca și Roman Eduard, clasa a II-a C; Ardelean Mădălina, clasa a V-a C.
Mențiuni: Oraș Dalia, Oraș Daria și Dumea Giulia, clasa a II-a C; Szatmari Lara, Marge Andrei și Crăciun Vlad, clasa a V-a B; Kovacs Cezar, clasa a VII-a C.          
Comper – Comunicare, Etapa I
Premiul I:  91 - 100 puncte: CPA: Ardelean Dragoș, Pardea Teodora, Ionaș Alexandra; clasa I B: Brumă Natalia, Avram Oriana, Andrău David, Andrău Antonio, Vandici Patricia, Solonca Alexandra, Țiboc Luana, Sferle Ramona; clasa I A: Mortan Răzvan, Hora David, Truța Andrada, Vura Robert; clasa a II-a C: Oraș Dalia, Oraș Daria, Dumea Giulia, Licuriceanu Lucas, Lazău Giulia, Laboș Vlad, Roman Eduard, Tempelean Rebeca Maria, Boruț Anamaria; clasa a IV-a B: Videcs Anda, Roman Paul.
Premiul al II-lea (81 – 90 puncte): clasa I A: Buz Alexia, Matiu Oana, Tal Paul, Mortan George, Nicorici Luca, Lucuța Luca; clasa a II-a C: Borha Bianca, Ciorna Elena, Fășie Raul, Groza Romeo, Hus Sorana,
Macovei Alexandra, Mașcaș Mihai, Mitran Casian, Mladin Alexandra, Pălcuțiu Angelina, Pașcondea Ariadna, Popa Mario, Zahan Iasmina; clasa a IV-a B: Rostaș Miruna, Coste Raluca; clasa a VII-a C: Criste Henrieta Cristina, Podilă Teodora.
Premiul al III-lea (71 – 80 puncte): clasa I A: Banda Ana-Maria, Drițan Bogdan, Păcurar Damian; clasa a IV-a B: Olah Codruț, Zauner Gabriel; clasa a VII-a C: Bocoiu Andrada, Boroș Johanna, Szarvadi Beatrix.
Mențiune (60 – 70 puncte): clasa I B: Fărcuț Alexandru, Făt Raul, Kocsis Matia; clasa a VII-a C: Burtic Denisa, Gabor Anamaria, Hinț Marius; clasa a IV-a B: Tomescu Cristian.
Matematică
Lumina Math - etapa națională
Premiul I: Szilveszter Paul, clasa a II-a B; premiul al III-lea: Roman Paul, clasa a IV-a B
Mențiune: Brădău Florin, clasa a V-a A
Evaluare în Educație – Matematică, etapa I
Locul I (100 puncte) - medalie de aur: Pele Larisa, clasa a V-a A
Locul al II-lea (99 puncte) – medalie de argint: Szilveszter Paul, clasa a II-a B
Locul al III-lea (98 puncte) – medalie de bronz: Bara Maria, clasa a VI-a B
Diplomă de merit județean (91 – 97 puncte): Barna Eduard, Dragosin Thomas, clasa a V-a A; Blaga Anemona, clasa a VI-a B; Degău Cristian, Kiss Krisztian, Bara Ioan, clasa a II-a B
Simpozion Național „Gustă Știința”
Premiul I: Păcurar Robert, Pele Larisa, Irimie Daria, clasa a V-a A
Premiul al II-lea: Barna Eduard, Brădău Florin, clasa a V-a A
Premiul al III-lea: Babău Tudor, Brad David, clasa a V-a A
Euclid Concurs Național de Matematică
Premiul I: Roman Paul, clasa a IV-a B
Premiul al II-lea: Tiba Raluca, clasa a IV-a C
Premiul al III-lea: Boruț Andrei, clasa a IV-a C
Mențiune: Morar George, clasa a IV-a C
Comper – Mate 2000
Premiul I (91 - 100 puncte): CPA: Ciupa Andrei, Bonchiș Vlad, Ghenț Alexandru, Horvath Krisgtina; clasa I A: Mortan Răzvan, Truța Andrada, Buz Alexia, Matiu Oana, Tal Paul; clasa I B: Andrău David, Avram Oriana, Solonca Alexandra, Fele Raul, Vandici Patricia, Sferle Ramona, Þiboc Luana, Daria Jurca  
Premiul al II-lea (81 – 90 puncte): clasa I A: Duma Andrei, Hora David, Lucuța Luca, Mortan Răzvan, Nicorici Luca, Păcurar Damian, Drăgoi Bianca, Lingurar Valentin, Matei Rareș, Boloș Robert, Ciorna Raul, Drițan Bogdan, Gabor Anton; clasa  a IV-a B: Tomescu Cristian
Premiul al III-lea (71 – 80 puncte): clasa I A: Mada Alexandra, Banda Ana-Maria; clasa a IV-a B: Videcs Anda
Mențiune: clasa a IV-a B: Olah David Codrut, Roman Paul, Zauner Gabriel, Coste Raluca
Educație fizică
1.Turneu de handbal – fete, C.N. „Samuil Vulcan”, 04.10.2013 – locul I
2.Memorialul „Matei Francisc” - Concurs de triatlon Stadionul Municipal din Beiuș, 04.10.2013: Locul I: Boroș Erhard, cls.a VIII-a C, Dringo Mihai, cls.a VI-a C,  Varga Delia, cls.a VI-a C; Locul III: Robotin Codruț, Tal Paul; Locul IV:  Toc Georgiana, cls.a VI-a B, Șandor Raul, cls.a VI-a A; Locul V: Boldi Boancă Ionuț, cls.a V-a C.
3.Concursul de tetratlon, Stadionul Municipal din Beiuș, 11.10.2013:
Locul I: Dringo Mihai, cls. a VI-a C; Locul II: Boroș Erhard, cls. a VIII-a C
4.Memorialul „Popa-Bota Gheorghe” – Cros, parcul Mihai Eminescu, 25.10.2013
Locul I: Truță Giulia, cls. a IV-a A, Dringo Mihai, cls. a VI-a C; Locul II: Tirla Răzvan, cls. a II-a B
Locul III: Varga Delia, cls. a VI-a C; Locul IV: Mladoniczky Bettina, SM; Locul V: Boldi Analia, cls. a VI-a C; Locul VI: Toc Georgiana, cls. a VI-a B, Atudorei Olivia, cls. a VI-a C
5.Olimpiada Națională a Sportului Școlar – Cros, Pădurea Delani, 15.11.2013
Locul I: Varga Delia, cls. a VI-a C,  Șandor Raul, cls. a VI-a A
6.Olimpiada Națională a Sportului Școlar, proba șah, Liceul Vocațional  Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, 17.01.2014 Mențiune: Ciorna Teodora, cls. a V-a A
7.Concurs Internațional de Karate, Brașov: Locul I: Popa Mario, cls. a II-a C – centura albastră;
Locul II: Oraș Rareș, cls. a IV-a C – centura albastră
8.Muzica înseamnă viață, Remetea , 20 decembrie 2013, spectacol caritabil
Locul I, secțiunea dans modern: Horge Teodora, Iga Viviana, Ardelean Ioana
Educație muzicală
Ansamblul „Cununița”
Premiul I în cadrul Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda” organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Era Shopping Park Oradea, Consiliul Județean Bihor, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradea, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea
Diplomă de excelență în cadrul Festivalului tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun și Anul Nou – Roșia 2013
Muzica înseamnă viață, Remetea , 20 decembrie 2013, spectacol caritabil
Locul I, secțiunea colinde: Burescu Tania, clasa a VI-a C
Educație plastică
Lumea imaginară a cărților – concurs, etapa județeană, Oradea
Premiu special: Bara Maria, cls. a VI-a B; Premiul I: Incer Maia, clasa a VI-a B; Premiul al II-lea: Hinț Marius, cls. a VII-a C; Premiul al III-lea: Criste Henrieta Cristina cls. a VII-a C
Always green, always blue – concurs internațional, Polonia – diplomă de participare
Micul artist – concurs de creație, Galați, ediția a V-a
Premiul I: Horvath Diana, clasa a V-a C
Natura inspiră și dăruiește – concurs internațional, Galați, ediția a VIII-a
Mențiune: Horvath Diana, clasa a V-a C
Eurojunior
Mențiune: Macovei Alexandra, Mladin Alexandra, clasa a II-a C
Biologie
Premiul al III-lea: Concurs județean – Un măr pe zi – o viață  sănătoasă - etapa zonală
Urăm tuturor, elevi și cadre didactice, vacanță plăcută, iar pentru viitor multă putere de muncă!
Director,
prof. Cioloș Adina Ionela

Trimite email

joi, 2 februarie 2023

Poza zilei

Giulia, La mulți ani!

Sărbătoritul zilei de astăzi, 1 februarie 2023, este Kralik Giulia Ștefania.
Giulia-Ștefania împlinește, astăzi, 11 ani, iar colegii ei de clasă (din clasa a IV-a C, de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan") și domnul învățător, prof. Lazăr Cătălin, îi urează un sincer La mulți ani!
La mulți-mulți ani, Giulia, și din partea noastră!