Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Despre abuzul exercitat asupra copiilor

La Grădinița Nr. 51, o întâlnire cu dna procuror Adela Stamatiu

Despre abuzul exercitat asupra copiilor

Inițiat de doamnele educatoare Indrieș Valeria și Vîrciu Claudia, proiectul educațional județean „Și eu am drepturi” a continuat joi, 30 ianuarie 2014, cu cea de-a treia întâlnire de proiect, al cărei invitat special a fost distinsul procuror Adela Stamatiu.

În deschiderea întâlnirii, doamna educatoare Valeria Indrieș, inițiatoare și coordonatoare de proiect, a reamintit părinților și cadrelor didactice scopul și agenda proiectului lansat în 21 noiembrie 2013; potrivit calendarului și agendei, în 24 ianuarie 2014, s-a desfășurat cea de-a doua reuniune de proiect, o întâlnire cu medicul stomatolog dna dr. Adina Þucudean.
La întâlnirea de joi, părinții și cadrele didactice au aflat cu uimire câte tipuri de abuz se exercită asupra copiilor, cu exemple concrete oferite de dna procuror Adela Stamatiu, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
Pentru început, organizatorii evenimentului, doamnele educatoare prof. Florica Daria Nemeș și Anca Dumitrescu, ne-au oferit cele dintâi informații legate de tema întâlnirii „Identificarea tipurilor de abuz exercitate asupra copiilor și prevenirea lor”. Astfel, în cadrul referatului prezentat de dna prof. Florica Daria Nemeș, am identificat mai multe tipuri de abuz: fizic, sexual, verbal, cu substanțe periculoase, neglijarea propriilor copii și abandonul…
Fără rezerve, spunând lucrurilor pe nume, oricât de dure și de crude ar fi, doamna procuror ne-a arătat adevărata față a lucrurilor, câte se întâmplă în jurul nostru, lucruri necunoscute marelui public, cazuri incredibile și inimaginabile, aflate doar de oamenii legii în sala pașilor pierduți: abuz sexual asupra mamei (de față cu fetița, în vârstă de 10 ani), vizionarea de către părinți a unor emisiuni și filme interzise minorilor, dar de față cu aceștia; pentru o corectă informare a copiilor, părinții au fost sfătuiți să le răspundă copiilor la întrebări, chiar și când acestea sunt mai delicate, oricum ei le pot afla în fel și chip de la colegi sau „prieteni” ori de pe internet, dar nu se știe dacă le-au și înțeles corect; atenție la îngrijirea și tratarea copiilor în caz de îmbolnăvire: nu administrați medicamente după ureche, fără consultarea medicului; atenție la banii pe care îi dați copiilor, câți și pentru ce, să nu ajungă să-și procure substanțe interzise (țigări etnobotanice); atenție mare la orice manifestări ciudate ale copiilor, care trebuie investigate la timp pentru a afla cauza și motivul; chiar respectând toate drepturile copiilor, se întâmplă ca unii părinți să fie „turnați” de propriii copii pentru prea multă „autoritate”, impusă cu palma; s-a făcut apoi vorbire și despre cazurile unor copii cu grave carențe emoționale (și educative), care au ajuns în presă, fiind relatate fără a fi investigate pentru a se cunoaște adevărul. La final, doamna procuror Adela Stamatiu le-a reamintit părinților că există Legea nr. 217 din 2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie…
Considerăm întâlnirea de joi de la Grădinița Nr. 51 (structură a Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici”) o nouă reușită a proiectului, o „lecție educativă” deosebit de utilă, atât pentru părinți, cât și pentru cadrele didactice.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Despre abuzul exercitat asupra copiilor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 18 mai 2021