Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Despre abuzul exercitat asupra copiilor

La Grădinița Nr. 51, o întâlnire cu dna procuror Adela Stamatiu

Despre abuzul exercitat asupra copiilor

Inițiat de doamnele educatoare Indrieș Valeria și Vîrciu Claudia, proiectul educațional județean „Și eu am drepturi” a continuat joi, 30 ianuarie 2014, cu cea de-a treia întâlnire de proiect, al cărei invitat special a fost distinsul procuror Adela Stamatiu.

În deschiderea întâlnirii, doamna educatoare Valeria Indrieș, inițiatoare și coordonatoare de proiect, a reamintit părinților și cadrelor didactice scopul și agenda proiectului lansat în 21 noiembrie 2013; potrivit calendarului și agendei, în 24 ianuarie 2014, s-a desfășurat cea de-a doua reuniune de proiect, o întâlnire cu medicul stomatolog dna dr. Adina Þucudean.
La întâlnirea de joi, părinții și cadrele didactice au aflat cu uimire câte tipuri de abuz se exercită asupra copiilor, cu exemple concrete oferite de dna procuror Adela Stamatiu, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
Pentru început, organizatorii evenimentului, doamnele educatoare prof. Florica Daria Nemeș și Anca Dumitrescu, ne-au oferit cele dintâi informații legate de tema întâlnirii „Identificarea tipurilor de abuz exercitate asupra copiilor și prevenirea lor”. Astfel, în cadrul referatului prezentat de dna prof. Florica Daria Nemeș, am identificat mai multe tipuri de abuz: fizic, sexual, verbal, cu substanțe periculoase, neglijarea propriilor copii și abandonul…
Fără rezerve, spunând lucrurilor pe nume, oricât de dure și de crude ar fi, doamna procuror ne-a arătat adevărata față a lucrurilor, câte se întâmplă în jurul nostru, lucruri necunoscute marelui public, cazuri incredibile și inimaginabile, aflate doar de oamenii legii în sala pașilor pierduți: abuz sexual asupra mamei (de față cu fetița, în vârstă de 10 ani), vizionarea de către părinți a unor emisiuni și filme interzise minorilor, dar de față cu aceștia; pentru o corectă informare a copiilor, părinții au fost sfătuiți să le răspundă copiilor la întrebări, chiar și când acestea sunt mai delicate, oricum ei le pot afla în fel și chip de la colegi sau „prieteni” ori de pe internet, dar nu se știe dacă le-au și înțeles corect; atenție la îngrijirea și tratarea copiilor în caz de îmbolnăvire: nu administrați medicamente după ureche, fără consultarea medicului; atenție la banii pe care îi dați copiilor, câți și pentru ce, să nu ajungă să-și procure substanțe interzise (țigări etnobotanice); atenție mare la orice manifestări ciudate ale copiilor, care trebuie investigate la timp pentru a afla cauza și motivul; chiar respectând toate drepturile copiilor, se întâmplă ca unii părinți să fie „turnați” de propriii copii pentru prea multă „autoritate”, impusă cu palma; s-a făcut apoi vorbire și despre cazurile unor copii cu grave carențe emoționale (și educative), care au ajuns în presă, fiind relatate fără a fi investigate pentru a se cunoaște adevărul. La final, doamna procuror Adela Stamatiu le-a reamintit părinților că există Legea nr. 217 din 2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie…
Considerăm întâlnirea de joi de la Grădinița Nr. 51 (structură a Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici”) o nouă reușită a proiectului, o „lecție educativă” deosebit de utilă, atât pentru părinți, cât și pentru cadrele didactice.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Despre abuzul exercitat asupra copiilor.

Trimite email
duminică, 15 septembrie 2024, 15:51:57 Ora de vară a Europei de Est