Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Despre abuzul exercitat asupra copiilor

La Grădinița Nr. 51, o întâlnire cu dna procuror Adela Stamatiu

Despre abuzul exercitat asupra copiilor

Inițiat de doamnele educatoare Indrieș Valeria și Vîrciu Claudia, proiectul educațional județean „Și eu am drepturi” a continuat joi, 30 ianuarie 2014, cu cea de-a treia întâlnire de proiect, al cărei invitat special a fost distinsul procuror Adela Stamatiu.

În deschiderea întâlnirii, doamna educatoare Valeria Indrieș, inițiatoare și coordonatoare de proiect, a reamintit părinților și cadrelor didactice scopul și agenda proiectului lansat în 21 noiembrie 2013; potrivit calendarului și agendei, în 24 ianuarie 2014, s-a desfășurat cea de-a doua reuniune de proiect, o întâlnire cu medicul stomatolog dna dr. Adina Þucudean.
La întâlnirea de joi, părinții și cadrele didactice au aflat cu uimire câte tipuri de abuz se exercită asupra copiilor, cu exemple concrete oferite de dna procuror Adela Stamatiu, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
Pentru început, organizatorii evenimentului, doamnele educatoare prof. Florica Daria Nemeș și Anca Dumitrescu, ne-au oferit cele dintâi informații legate de tema întâlnirii „Identificarea tipurilor de abuz exercitate asupra copiilor și prevenirea lor”. Astfel, în cadrul referatului prezentat de dna prof. Florica Daria Nemeș, am identificat mai multe tipuri de abuz: fizic, sexual, verbal, cu substanțe periculoase, neglijarea propriilor copii și abandonul…
Fără rezerve, spunând lucrurilor pe nume, oricât de dure și de crude ar fi, doamna procuror ne-a arătat adevărata față a lucrurilor, câte se întâmplă în jurul nostru, lucruri necunoscute marelui public, cazuri incredibile și inimaginabile, aflate doar de oamenii legii în sala pașilor pierduți: abuz sexual asupra mamei (de față cu fetița, în vârstă de 10 ani), vizionarea de către părinți a unor emisiuni și filme interzise minorilor, dar de față cu aceștia; pentru o corectă informare a copiilor, părinții au fost sfătuiți să le răspundă copiilor la întrebări, chiar și când acestea sunt mai delicate, oricum ei le pot afla în fel și chip de la colegi sau „prieteni” ori de pe internet, dar nu se știe dacă le-au și înțeles corect; atenție la îngrijirea și tratarea copiilor în caz de îmbolnăvire: nu administrați medicamente după ureche, fără consultarea medicului; atenție la banii pe care îi dați copiilor, câți și pentru ce, să nu ajungă să-și procure substanțe interzise (țigări etnobotanice); atenție mare la orice manifestări ciudate ale copiilor, care trebuie investigate la timp pentru a afla cauza și motivul; chiar respectând toate drepturile copiilor, se întâmplă ca unii părinți să fie „turnați” de propriii copii pentru prea multă „autoritate”, impusă cu palma; s-a făcut apoi vorbire și despre cazurile unor copii cu grave carențe emoționale (și educative), care au ajuns în presă, fiind relatate fără a fi investigate pentru a se cunoaște adevărul. La final, doamna procuror Adela Stamatiu le-a reamintit părinților că există Legea nr. 217 din 2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie…
Considerăm întâlnirea de joi de la Grădinița Nr. 51 (structură a Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici”) o nouă reușită a proiectului, o „lecție educativă” deosebit de utilă, atât pentru părinți, cât și pentru cadrele didactice.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Despre abuzul exercitat asupra copiilor.

Trimite email
Sunday, 10 December 2023