Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Episodul 2: A treia zi în India: Agra și celebrul Taj Mahal

PRIMA VIZITĂ ÎN ȚARA CONTRASTELOR (2)

Episodul 2: A treia zi în India: Agra și celebrul Taj Mahal

Împreună cu prof. Vinod Madan, în dimineața zilei de 19 ianuarie 2014, am luat micul dejun la Hotelul Atithi.

În restaurante există mâncare de tip indian și de tip european. Mie mi-a plăcut mâncarea indiană [1]. Este preponderent vegetariană, cu multe condimente și picantă. Ți se oferă și „iuțeli” suplimentare, dacă dorești [2]. În loc de pâine, indienii folosesc diverse variante nedospite, în special „chapati”, un fel de lipie, dar fără drojdie sau bicarbonat, prăjită pe plită sau într-o tigaie de fontă, fără ulei sau cu foarte puțin ulei [3]. „Chapati” se face doar din făină de grâu, eventual în amestec cu făină de orez, apă și sare.
În Agra se află unul din cele mai importante (celebre) și vizitate obiective turistice din lume: Taj Mahal [4]. Bijuteria artei mogule, Taj Mahal, a fost construit între anii 1650-1653 de către conducătorul Imperiului Mogul (Mughal Empire) din acea vreme, împăratul Shah Jahan, drept mausoleu, un templu ce conține în interiorul său un mormânt, pentru cea de a treia sa soție, Mumtaz Mahal, de unde și numele monumentului („Taj”, în persană, înseamnă „coroană”, iar în indiană a fost preluat ca „templu”).
De la prima poartă până la intrarea în punctul unde se vând biletele de intrare la Taj Mahal sunt aproximativ 500 m, care se pot parcurge lesne pe jos, dar o droaie de mijloace de transport, de diverse tipuri, stau la coadă ca să vâneze clienți. E greu să scapi de conducătorii de triciclete, tricicluri motorizate, de conducătorii de atelaje cu cămile etc. Până la urmă am cedat presiunilor și am făcut fericit un cămilar. Oricum, a fost prima ocazie de a călători într-o birjă trasă de o cămilă.
La punctul de vânzare a biletelor sunt cozi imense, care inițial trec printr-un filtru de securitate asemănător celor din aeroport. N-ai voie să intri nici măcar cu gumă de mestecat în gură. Înăuntru este o curățenie desăvârșită și ordine impusă de supraveghetori. În templul propriu-zis, indienii intră obligatoriu desculți, iar ceilalți pot intra doar cu tălpici. Biletele au prețuri diferențiate, pentru indieni - 20 rupii, iar pentru străini - 750 rupii.
Frumusețea templului se poate vedea în pozele alăturate, în afara interiorului mausoleului, unde se află mormântul reginei Mumtaz Mahal, unde fotografiatul este interzis, paza fiind foarte strictă. Cei care vor să-l vadă, trebuie să meargă neapărat până acolo. Am fost, am văzut, pot să zic sunt un privilegiat. Vinod a donat acolo și niște rupii, am uitat să-l întreb în ce scop.
Masa de prânz am luat-o la luxosul ITC Hotel [5], un hotel de 5 stele situat într-o oază de frumusețe, compusă din grădini luxuriante. Masa de prânz se poate servi la comandă sau la bufet suedez. Am optat pentru ultima variantă, pentru a putea testa mai multe tipuri de mâncare. A fost o masă pe cinste, unde am avut ocazia să savurez mai multe mâncăruri indiene.
După masa de prânz, am vizitat celebrul Agra Fort [6]. Supranumit și Lal –Qila”, Fort Rouge” sauQila-i-Akbari”, este un simbol al puterii mogule. Este un monument protejat UNESCO, care se întinde pe 2,5 kmp. Structura monolit a fortului afișează identitatea arhitecturală și bravura de trei generații de cei mai mari regi moguli, Akbar, Jahangir și Shahjahan. Este al doilea punct de atracție turistică din Agra, după Taj Mahal. Intrarea este pentru indieni 20 rupii, iar pentru străini 500 rupii. De pe zidurile fortului se vede Taj Mahalul.
Seara, Vinod m-a invitat la cină la un alt restaurant de lux, al unui hotel de 5 stele, Jaypee Palace Hotel [7].
A doua zi, dimineața ne-am întors la Delhi, de unde am luat avionul spre Madurai, un oraș din sudul Indiei, aflat la peste 4 ore de zbor cu SpiceJet.
Ioan Dzițac
 
Referințe web:
[1] http://www.e-retete.ro/indiana 
[2] http://www.indianfood.ro/categories/Condimente-Indiene/
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Chapati
[4] http://www.tajmahal.gov.in/  
[5] http://www.itchotels.in/destinations/agra-hotels.aspx
[6] http://www.agrafort.gov.in/
[7] http://www.jaypeehotels.com/jaypee_palace/index.aspx
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Episodul 2: A treia zi în India: Agra și celebrul Taj Mahal.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:42:54 Ora de vară a Europei de Est