Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Episodul 2: A treia zi în India: Agra și celebrul Taj Mahal

PRIMA VIZITĂ ÎN ȚARA CONTRASTELOR (2)

Episodul 2: A treia zi în India: Agra și celebrul Taj Mahal

Împreună cu prof. Vinod Madan, în dimineața zilei de 19 ianuarie 2014, am luat micul dejun la Hotelul Atithi.

În restaurante există mâncare de tip indian și de tip european. Mie mi-a plăcut mâncarea indiană [1]. Este preponderent vegetariană, cu multe condimente și picantă. Ți se oferă și „iuțeli” suplimentare, dacă dorești [2]. În loc de pâine, indienii folosesc diverse variante nedospite, în special „chapati”, un fel de lipie, dar fără drojdie sau bicarbonat, prăjită pe plită sau într-o tigaie de fontă, fără ulei sau cu foarte puțin ulei [3]. „Chapati” se face doar din făină de grâu, eventual în amestec cu făină de orez, apă și sare.
În Agra se află unul din cele mai importante (celebre) și vizitate obiective turistice din lume: Taj Mahal [4]. Bijuteria artei mogule, Taj Mahal, a fost construit între anii 1650-1653 de către conducătorul Imperiului Mogul (Mughal Empire) din acea vreme, împăratul Shah Jahan, drept mausoleu, un templu ce conține în interiorul său un mormânt, pentru cea de a treia sa soție, Mumtaz Mahal, de unde și numele monumentului („Taj”, în persană, înseamnă „coroană”, iar în indiană a fost preluat ca „templu”).
De la prima poartă până la intrarea în punctul unde se vând biletele de intrare la Taj Mahal sunt aproximativ 500 m, care se pot parcurge lesne pe jos, dar o droaie de mijloace de transport, de diverse tipuri, stau la coadă ca să vâneze clienți. E greu să scapi de conducătorii de triciclete, tricicluri motorizate, de conducătorii de atelaje cu cămile etc. Până la urmă am cedat presiunilor și am făcut fericit un cămilar. Oricum, a fost prima ocazie de a călători într-o birjă trasă de o cămilă.
La punctul de vânzare a biletelor sunt cozi imense, care inițial trec printr-un filtru de securitate asemănător celor din aeroport. N-ai voie să intri nici măcar cu gumă de mestecat în gură. Înăuntru este o curățenie desăvârșită și ordine impusă de supraveghetori. În templul propriu-zis, indienii intră obligatoriu desculți, iar ceilalți pot intra doar cu tălpici. Biletele au prețuri diferențiate, pentru indieni - 20 rupii, iar pentru străini - 750 rupii.
Frumusețea templului se poate vedea în pozele alăturate, în afara interiorului mausoleului, unde se află mormântul reginei Mumtaz Mahal, unde fotografiatul este interzis, paza fiind foarte strictă. Cei care vor să-l vadă, trebuie să meargă neapărat până acolo. Am fost, am văzut, pot să zic sunt un privilegiat. Vinod a donat acolo și niște rupii, am uitat să-l întreb în ce scop.
Masa de prânz am luat-o la luxosul ITC Hotel [5], un hotel de 5 stele situat într-o oază de frumusețe, compusă din grădini luxuriante. Masa de prânz se poate servi la comandă sau la bufet suedez. Am optat pentru ultima variantă, pentru a putea testa mai multe tipuri de mâncare. A fost o masă pe cinste, unde am avut ocazia să savurez mai multe mâncăruri indiene.
După masa de prânz, am vizitat celebrul Agra Fort [6]. Supranumit și Lal –Qila”, Fort Rouge” sauQila-i-Akbari”, este un simbol al puterii mogule. Este un monument protejat UNESCO, care se întinde pe 2,5 kmp. Structura monolit a fortului afișează identitatea arhitecturală și bravura de trei generații de cei mai mari regi moguli, Akbar, Jahangir și Shahjahan. Este al doilea punct de atracție turistică din Agra, după Taj Mahal. Intrarea este pentru indieni 20 rupii, iar pentru străini 500 rupii. De pe zidurile fortului se vede Taj Mahalul.
Seara, Vinod m-a invitat la cină la un alt restaurant de lux, al unui hotel de 5 stele, Jaypee Palace Hotel [7].
A doua zi, dimineața ne-am întors la Delhi, de unde am luat avionul spre Madurai, un oraș din sudul Indiei, aflat la peste 4 ore de zbor cu SpiceJet.
Ioan Dzițac
 
Referințe web:
[1] http://www.e-retete.ro/indiana 
[2] http://www.indianfood.ro/categories/Condimente-Indiene/
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Chapati
[4] http://www.tajmahal.gov.in/  
[5] http://www.itchotels.in/destinations/agra-hotels.aspx
[6] http://www.agrafort.gov.in/
[7] http://www.jaypeehotels.com/jaypee_palace/index.aspx
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Episodul 2: A treia zi în India: Agra și celebrul Taj Mahal.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

mari, 20 august 2019