Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Episodul 2: A treia zi în India: Agra și celebrul Taj Mahal

PRIMA VIZITĂ ÎN ȚARA CONTRASTELOR (2)

Episodul 2: A treia zi în India: Agra și celebrul Taj Mahal

Împreună cu prof. Vinod Madan, în dimineața zilei de 19 ianuarie 2014, am luat micul dejun la Hotelul Atithi.

În restaurante există mâncare de tip indian și de tip european. Mie mi-a plăcut mâncarea indiană [1]. Este preponderent vegetariană, cu multe condimente și picantă. Ți se oferă și „iuțeli” suplimentare, dacă dorești [2]. În loc de pâine, indienii folosesc diverse variante nedospite, în special „chapati”, un fel de lipie, dar fără drojdie sau bicarbonat, prăjită pe plită sau într-o tigaie de fontă, fără ulei sau cu foarte puțin ulei [3]. „Chapati” se face doar din făină de grâu, eventual în amestec cu făină de orez, apă și sare.
În Agra se află unul din cele mai importante (celebre) și vizitate obiective turistice din lume: Taj Mahal [4]. Bijuteria artei mogule, Taj Mahal, a fost construit între anii 1650-1653 de către conducătorul Imperiului Mogul (Mughal Empire) din acea vreme, împăratul Shah Jahan, drept mausoleu, un templu ce conține în interiorul său un mormânt, pentru cea de a treia sa soție, Mumtaz Mahal, de unde și numele monumentului („Taj”, în persană, înseamnă „coroană”, iar în indiană a fost preluat ca „templu”).
De la prima poartă până la intrarea în punctul unde se vând biletele de intrare la Taj Mahal sunt aproximativ 500 m, care se pot parcurge lesne pe jos, dar o droaie de mijloace de transport, de diverse tipuri, stau la coadă ca să vâneze clienți. E greu să scapi de conducătorii de triciclete, tricicluri motorizate, de conducătorii de atelaje cu cămile etc. Până la urmă am cedat presiunilor și am făcut fericit un cămilar. Oricum, a fost prima ocazie de a călători într-o birjă trasă de o cămilă.
La punctul de vânzare a biletelor sunt cozi imense, care inițial trec printr-un filtru de securitate asemănător celor din aeroport. N-ai voie să intri nici măcar cu gumă de mestecat în gură. Înăuntru este o curățenie desăvârșită și ordine impusă de supraveghetori. În templul propriu-zis, indienii intră obligatoriu desculți, iar ceilalți pot intra doar cu tălpici. Biletele au prețuri diferențiate, pentru indieni - 20 rupii, iar pentru străini - 750 rupii.
Frumusețea templului se poate vedea în pozele alăturate, în afara interiorului mausoleului, unde se află mormântul reginei Mumtaz Mahal, unde fotografiatul este interzis, paza fiind foarte strictă. Cei care vor să-l vadă, trebuie să meargă neapărat până acolo. Am fost, am văzut, pot să zic sunt un privilegiat. Vinod a donat acolo și niște rupii, am uitat să-l întreb în ce scop.
Masa de prânz am luat-o la luxosul ITC Hotel [5], un hotel de 5 stele situat într-o oază de frumusețe, compusă din grădini luxuriante. Masa de prânz se poate servi la comandă sau la bufet suedez. Am optat pentru ultima variantă, pentru a putea testa mai multe tipuri de mâncare. A fost o masă pe cinste, unde am avut ocazia să savurez mai multe mâncăruri indiene.
După masa de prânz, am vizitat celebrul Agra Fort [6]. Supranumit și Lal –Qila”, Fort Rouge” sauQila-i-Akbari”, este un simbol al puterii mogule. Este un monument protejat UNESCO, care se întinde pe 2,5 kmp. Structura monolit a fortului afișează identitatea arhitecturală și bravura de trei generații de cei mai mari regi moguli, Akbar, Jahangir și Shahjahan. Este al doilea punct de atracție turistică din Agra, după Taj Mahal. Intrarea este pentru indieni 20 rupii, iar pentru străini 500 rupii. De pe zidurile fortului se vede Taj Mahalul.
Seara, Vinod m-a invitat la cină la un alt restaurant de lux, al unui hotel de 5 stele, Jaypee Palace Hotel [7].
A doua zi, dimineața ne-am întors la Delhi, de unde am luat avionul spre Madurai, un oraș din sudul Indiei, aflat la peste 4 ore de zbor cu SpiceJet.
Ioan Dzițac
 
Referințe web:
[1] http://www.e-retete.ro/indiana 
[2] http://www.indianfood.ro/categories/Condimente-Indiene/
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Chapati
[4] http://www.tajmahal.gov.in/  
[5] http://www.itchotels.in/destinations/agra-hotels.aspx
[6] http://www.agrafort.gov.in/
[7] http://www.jaypeehotels.com/jaypee_palace/index.aspx
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Episodul 2: A treia zi în India: Agra și celebrul Taj Mahal.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 26 septembrie 2021