Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Liceul Tehnologic „Horea” a câștigat viza pentru Þara lui Andrei

Și proiectul „Ferma Horea - de la teorie la practică” are undă verde

Liceul Tehnologic „Horea” a câștigat viza pentru Þara lui Andrei

Eforturile continue depuse în ultimii ani pentru dezvoltarea instituției dau roade la Liceul Tehnologic „Horea”, din Marghita.

Din suita de proiecte scrise de echipele de profesori implicați face parte și proiectul „Ferma Horea - de la teorie la practică”, proiect care a primit undă verde, fiind pe placul  specialiștilor din  „Țara lui Andrei” - programul de responsabilitate socială susținut de Petrom. Prin acest nou proiect se urmărește valorificarea potențialului enorm pe care îl are liceul, prin specializările pe care le oferă spre studiu și prin moștenirea sa materială, ca reminiscență a fostului liceu agricol.
Echipa de proiect, formată din director, prof. Iulius Timar, director adjunct, prof. Traian Timar, Fazakas Aurica, Durnea Luminița, Oros Alina și Popa Adrian, se bucură pentru această nouă izbândă: proiectul aflat în derulare are valoarea de 5.000 de euro, iar prin această inițiativă, instituția și-a propus să redeschidă vechea fermă ecologică a școlii. Conform planului din proiect, se urmărește achiziționarea de vaci de lapte, a unui aparat de muls și a unor recipiente pentru depozitarea laptelui.  Scopul este acela de a facilita accesul elevilor la o practică europeană necesară în cadrul orelor de specialitate din domeniul veterinar, sporind calitatea educației pentru meseriile de tehnician veterinar, tehnician în analiza calității produselor, tehnician în agricultură ecologică etc. Astfel, elevii vor fi pregătiți teoretic și practic mult mai eficient, diploma oferită de școală fiind dublată de experiență, condiție necesară pentru a fi un specialist apreciat. 
Mai mult, în mod direct, de această investiție, vor beneficia și ceilalți elevi ai liceului de la alte specializări, care vor avea acces la producția de lapte proaspăt și biologic, pe care îl vor putea consuma de la un dozator de lapte, din incinta școlii. Astfel li se oferă o alternativă sănătoasă la mâncarea de tip fast-food, pe care o consumau cu precădere. Indirect, de acest demers, vor beneficia toți membrii comunității locale, iar efectele se doresc a fi pe termen lung.
De asemenea, conducerea școlii și-a propus  crearea de rețele de colaborare cu instituții locale specializate, precum Laboratorul de Analiză a Produselor Alimentare din Marghita, ca semn al deschiderii Liceului Tehnologic ”Horea” spre  comunicare  și dezvoltarea societății. În altă ordine de idei, liceul va putea fi un exemplu  de  urmat de întreaga comunitate pentru practicarea unei vechi îndeletniciri: agricultura ecologică sănătoasă, generatoare de produse de consum biologice și ecologice.
Prof. Alina Oros

Trimite email

luni, 21 octombrie 2019