Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Liceul Tehnologic „Horea” a câștigat viza pentru Þara lui Andrei

Și proiectul „Ferma Horea - de la teorie la practică” are undă verde

Liceul Tehnologic „Horea” a câștigat viza pentru Þara lui Andrei

Eforturile continue depuse în ultimii ani pentru dezvoltarea instituției dau roade la Liceul Tehnologic „Horea”, din Marghita.

Din suita de proiecte scrise de echipele de profesori implicați face parte și proiectul „Ferma Horea - de la teorie la practică”, proiect care a primit undă verde, fiind pe placul  specialiștilor din  „Țara lui Andrei” - programul de responsabilitate socială susținut de Petrom. Prin acest nou proiect se urmărește valorificarea potențialului enorm pe care îl are liceul, prin specializările pe care le oferă spre studiu și prin moștenirea sa materială, ca reminiscență a fostului liceu agricol.
Echipa de proiect, formată din director, prof. Iulius Timar, director adjunct, prof. Traian Timar, Fazakas Aurica, Durnea Luminița, Oros Alina și Popa Adrian, se bucură pentru această nouă izbândă: proiectul aflat în derulare are valoarea de 5.000 de euro, iar prin această inițiativă, instituția și-a propus să redeschidă vechea fermă ecologică a școlii. Conform planului din proiect, se urmărește achiziționarea de vaci de lapte, a unui aparat de muls și a unor recipiente pentru depozitarea laptelui.  Scopul este acela de a facilita accesul elevilor la o practică europeană necesară în cadrul orelor de specialitate din domeniul veterinar, sporind calitatea educației pentru meseriile de tehnician veterinar, tehnician în analiza calității produselor, tehnician în agricultură ecologică etc. Astfel, elevii vor fi pregătiți teoretic și practic mult mai eficient, diploma oferită de școală fiind dublată de experiență, condiție necesară pentru a fi un specialist apreciat. 
Mai mult, în mod direct, de această investiție, vor beneficia și ceilalți elevi ai liceului de la alte specializări, care vor avea acces la producția de lapte proaspăt și biologic, pe care îl vor putea consuma de la un dozator de lapte, din incinta școlii. Astfel li se oferă o alternativă sănătoasă la mâncarea de tip fast-food, pe care o consumau cu precădere. Indirect, de acest demers, vor beneficia toți membrii comunității locale, iar efectele se doresc a fi pe termen lung.
De asemenea, conducerea școlii și-a propus  crearea de rețele de colaborare cu instituții locale specializate, precum Laboratorul de Analiză a Produselor Alimentare din Marghita, ca semn al deschiderii Liceului Tehnologic ”Horea” spre  comunicare  și dezvoltarea societății. În altă ordine de idei, liceul va putea fi un exemplu  de  urmat de întreaga comunitate pentru practicarea unei vechi îndeletniciri: agricultura ecologică sănătoasă, generatoare de produse de consum biologice și ecologice.
Prof. Alina Oros

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:00:30 Ora de vară a Europei de Est