Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

,,Politețe în trafic – Siguranță rutieră!”

Campanie preventiv rutieră

,,Politețe în trafic – Siguranță rutieră!”

Astăzi, vineri, 14 februarie 2014, Asociația Română pentru Promovarea Educației și Siguranței Rutiere (A.R.P.E.R.), împreună cu polițiștii Serviciului Rutier din cadrul IPJ Bihor, au desfășurat activități preventive pe raza Municipiului Oradea pentru creșterea gradului de politețe în trafic, care, odată respectate în trafic, previn victimizarea prin accidente de circulație.

Polițiștii rutieri au acționat pe principalele artere din Municipiul Oradea, în vederea prevenirii implicării conducătorilor de autovehicule în evenimente rutiere, venind totodată, în sprijinul acestora cu sfaturi și recomandări utile privind gesturile sau comportamentele regretabile, care influențează direct și siguranța circulației rutiere, creând stări tensionate, conflictuale, contraindicate celor de la volan.
Este nevoie de o astfel de abordare în rândul șoferilor, datorită faptului că aceste comportamente agresive datorită lipsei de respect în trafic își produc victimele în rândul persoanelor participante la traficul rutier de zi cu zi.
Cu acest prilej, reprezentanții asociației și polițiștii rutieri au distribuit pliante, realizate în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, în care se vor regăsi principalele aspecte de politețe, ce trebuie respectate de către conducătorii auto pe timpul deplasării pe drumurile publice.
Despre Asociația Română pentru Promovarea Educației și Siguranței Rutiere
Asociația Română pentru Promovarea Educației și Siguranței Rutiere este o persoană juridică română de drept privat fără scop lucrativ ce își desfășoară activitatea în conformitate cu O.G. 26/2000 privind asociațiile și fundațiile.
Asociația Română pentru Promovarea Educației și Siguranței Rutiere a fost fondată în Municipiul Oradea și are următoarele preocupări:
*apărarea intereselor morale ale victimelor accidentelor rutiere și ale moștenitorilor acestora;
*acordarea de consiliere și asistență socială, psihologică, tehnică și juridică;
*colaborarea cu instituțiile abilitate ale statului, în scopul sprijinirii acestora pentru realizarea de programe educaționale în vederea reducerii numărului de accidente de circulație;
*monitorizarea consecințelor accidentelor de circulație rutieră;
*armonizarea legislației românești cu normele și standardele europene;
*realizarea în școli a unei educații sistematice pentru însușirea regulilor de circulație pe drumurile publice și prevenirea victimizării elevilor;
*sensibilizarea factorilor responsabili și a opiniei publice privind prevenirea accidentelor rutiere;
*educarea populației, a conducătorilor auto, îndeosebi a tineretului, privind cunoașterea și respectarea normelor de conduită pe drumurile publice;
*scăderea numărului accidentelor de circulație și a consecințelor lor pentru victime și societate.
Obiectivele asociației
ARPER este o organizație neguvernamentală, non-profit, înființată din inițiativa unor victime ale accidentelor de circulație, având ca obiective principale următoarele:
1) Reducerea numărului accidentelor rutiere, a consecințelor pentru victime, familiile acestora și societate.
2) Sensibilizarea opiniei publice, în special a participanților la trafic, privind necesitatea cunoașterii și respectării normelor la regimul circulației rutiere. Preocupările noastre în această direcție sunt cuprinse într-un plan de activități și acțiuni precum: simpozioane, conferințe, forumuri, simulări de accidente rutiere, acțiuni de tipul: Cum circulăm – campanie preventivă pentru sezonul de toamnă - iarnă, Comemorarea victimelor accidentelor rutiere, Sărbători de iarnă în siguranță, Proiect educațional adresat elevilor claselor I - VIII – „Colțul Micului Pieton”, Proiect educațional adresat elevilor de liceu – „Educație rutieră – Educație pentru viață”, Campanie preventivă – „Dragobete te motivează să conduci în siguranță”, Siguranță pe două roți și alte asemenea campanii de prevenire și conștientizare a participanților la trafic.
Toate aceste acțiuni le desfășurăm împreună cu alte instituții abilitate ale statului cu responsabilități în domeniul siguranței rutiere.
3) Un al treilea obiectiv, dar nu cel din urmă, îl reprezintă educația rutieră a participanților la traficul rutier și în special al tinerilor din învățământul preuniversitar.
Această activitate este desfășurată în parteneriat cu instituții subordonatoare Ministerului Educației Naționale,  Ministerului Afacerilor Interne și vizează educația tinerilor în cunoașterea regulilor circulației rutiere. Acest obiectiv a apărut ca o necesitate a respectării Codului Rutier – OUG nr.195/2002 care impune instituțiilor statului român efectuarea educației rutiere la nivelul unei ore, săptămânal pe durata derulării anului de învățământ preuniversitar, activitate ce întâmpină severe dificultăți de transpunere în practică de către autoritățile statului român, responsabile. În acest context avem în vedere pe lângă resursele noastre și obținerea unor fonduri de la Comunitatea Europeană și de la alte instituții interesate.
4) Al patrulea obiectiv este strâns legat de celelalte trei și se referă la creșterea numerică și calitativă a membrilor ARPER, astfel încât să avem o reprezentare organizatorică și structurală care să ne permită punerea în aplicare a scopurilor asociației.
 Prin natura obiectivelor și scopurilor asociației, ne propunem și ne place să credem că suntem o structură aflată mereu în sprijinul victimelor accidentelor rutiere și al familiilor acestora, cât mai ales o alternativă pertinentă la instituțiile statului în domeniul prevenției și educației rutiere, situându-ne acolo unde din varii motive măsurile stabilite și aplicarea normelor nu dau rezultatele scontate.
De asemenea, obiectivul asociației este acela de a se implica în mod activ pentru a crea programe și activități care sprijină conștientizarea participanților la trafic în ceea ce privește victimizarea lor în accidente rutiere, ținând seama de valorile care ne definesc și pe care le promovăm – respect, integritate și excelență.
Vanda Jari,
reprezentant al asociației
A.R.P.E.R.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Politețe în trafic – Siguranță rutieră!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 1 martie 2021

Poza zilei

Flori și mărțișoare, fără interdicție

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare!!!