Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„S-ar putea ca o carte citită la momentul potrivit să vă facă mai buni!”

Alteța Sa Regală Principele Radu le-a spus copiilor:

„S-ar putea ca o carte citită la momentul potrivit să vă facă mai buni!”

Alteța Sa Regală Principele Radu al României s-a întâlnit, ieri, miercuri, 19 februarie 2014, cu elevi, profesori, părinți și inspectori școlari în sala de ședințe a I.S.J. Bihor, iar după o oră, cu orădenii prezenți în foaierul Teatrului „Regina Maria”, la lansarea a trei cărți recente despre familia regală.

În deschiderea evenimentului de la Inspectoratul Școlar, inspectorul școlar general, dl prof. Daniel Negrean, a mulțumit Alteței Sale pentru onoarea de a fi oaspetele Inspectoratului, apreciind  inițiativa Alteței Sale în a trage un semnal de alarmă și a promova lectura în rândul copiilor. În cuvântul său, inspectorul general a subliniat importanța lecturii și rolul educatorilor, în a-i conștientiza pe elevi că „lectura oferă satisfacții, îmbunătățește concentrarea, împărtășește cunoștințe, exersează mintea, reduce stresul, îmbogățește gândirea analitică, îmbogățește vocabularul, stabilește scopuri în viață, construiește stima de sine…
Mulțumim Alteței Voastre pentru acest nobil demers, întâlnirea de azi e un moment de satisfacție intelectuală în viața precipitată pe care o trăim noi, adulții, un moment de întoarcere la frumusețea și liniștea copilăriei”, a conchis inspectorul general.
Adresându-se direct elevilor, Alteța Sa Regală Principele Radu le-a atras atenția că ei își petrec, totuși, cel mai mult timp din viața de elev acasă, în familie; de aici și importanța pe care o au părinții, familia în formarea lor.
„Am să-ncep cu partea neplăcută a lucrurilor fiindcă ea nu are rost să fie ascunsă. Această colecție nu apărea și familia regală nu o susținea dacă nu s-ar fi primit de la Uniunea Europeană un studiu care arată că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în achiziția de cărți pe cap de locuitor. Românul cheltuiește (în 2013) 3 euro pe an pentru carte. Trebuie să recunoaștem că e o performanță să ajungi dintr-o țară care avea acum 150 de ani o constituție modernă, o țară care din multe puncte de vedere a fost deschizător de drumuri în cultură, economie, în politică, diplomație, să ajungă exact acum, când nu mai ai niciun motiv de rămas în urmă, pe ultimul loc. Este aceasta o răspundere a oficialilor? NU. Instinctul familiei nu are nicio legătură cu viața
publică. Când eram copil, părinții mei aveau în bibliotecă o colecție care se chema „Biblioteca pentru toți”. Și aș vrea să vă spun, celor mici, că această colecție a fost fondată în secolul al XIX-lea, în timpul domniei regelui Carol I și a reginei Elisabeta de către doi cărturari români. Colecția a supraviețuit tuturor sistemelor politice, inclusiv comunismului și a fost distrusă acum, în anii noștri. Ajunsese la mii de titluri”.
„Aceste cărți sunt pagini din viață”
Alteța Sa a subliniat importanța cărților copilăriei, necesitatea ca toți copiii să aibă o carte pe noptieră sau pe masă. Și dacă acest instinct s-a pierdut, trebuie făcut ceva ca acest instinct să se redobândească. Ajungând la Internet (acest „hobby pentru toate vârstele: Majestatea Sa Regele are 92 de ani și navighează pe Internet, are chiar și un laptop”), Alteța Sa nu s-a arătat împotriva tehnicii, cum poate s-ar fi așteptat unii, dimpotrivă: „Cu atât mai mult, copilul de 7-8 ani, 10 ani, 12 ani, într-un oraș de importanța Oradiei, nu are cum să fie oprit să navigheze pe Internet. Mai mult decât atât, acolo găsești mai multe lucruri decât în orice carte tipărită pe această lume. Și atunci care este motivul pentru care voi, copii, ar trebui, ca în paralel cu sportul pe care îl faceți sau știu eu ce îndeletnicire practică, mie, de exemplu, îmi place tâmplărie, să și citiți. Care ar fi motivul?”
„Acum este vârsta la care trebuie să fiți romantici și să visați”     
Iar Alteța Sa Principele s-a oprit la însemnătatea cărții, cea care le completează educația într-un mod în care nu o poate face nimeni, niciun profesor. „Aceste cărți sunt pagini din viață. S-ar putea ca o carte citită la momentul potrivit să vă facă mai buni, să vă facă să luptați pentru idealurile în care credeți. O să aveți suficientă vreme când veți deveni adulți să înțelegeți ce înseamnă să fii mincinos sau cinic sau laș. Acum este vârsta la care trebuie să fiți romantici și să visați. Să intrați în alte lumi din care să înțelegeți ceva”.
Adresându-se adulților (părinți și profesori), Alteța Sa a spus-o răspicat: „Faptul că suntem pe ultimul loc în Europa, nu e vina lor, ci a noastră, a adulților. La urma urmei, gândiți-vă că în acest moment, 400.000 de tineri români învață în universități în România, iar 55.000 de români învață la cele mai renumite universități ale lumii. Niciodată în istoria noastră nu am avut o astfel de cifră… Deci nu se poate spune că tânăra generație nu își face datoria. Nu se poate spune că profesorii nu-și fac datoria, așa cum aud de multe ori vorbindu-se iresponsabil în societatea românească în care procesul de învățământ este criticat. Cred că ceea ce ar trebui criticat sunt neajunsurile administrative ale sistemului, nu talentul profesorilor și competența lor, fiindcă dacă nu ar fi competenți nu ar ajunge atâția români la Harvard. Este nu o chestiune de cultură sau de educație este o chestiune de forță a României contemporane ca acești copii să aibă pe noptieră, ideal vorbind, toate aceste edituri”. Analizând situația și demersul pe care în face, Alteța Sa e conștient de faptul că aceste cărți ale copilăriei ar trebui să ajungă la țară, acolo unde copiii nu vor avea niciodată bani să-și cumpere aceste cărți. „Să încercăm să facem, totuși, ceva ca aceste volume să ajungă la ei”, a fost îndemnul Alteței Sale Principele Radu. Casa regală s-a gândit și la acest demers, iar în această direcție se va implica Principele Nicolae.
Alteța Sa a premiat 10 dintre olimpicii orădeni
Inspectorul școlar general a invitat pe Alteța Sa Principele Radu să premieze 10 elevi orădeni care s-au evidențiat la Concursul național de cultură și spiritualitate și la Olimpiada de limba și literatura română. Am avut parte apoi de un moment de lectură, în care trei elevi din clasa a IV-a B, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”, elevii dnei profesor Maria Duma (Celia Clonda, Mălina Badea și Mihai Judea) ne-au prezentat, în cadrul unei scenete, „Povețele domnului Omidă”, un capitol din „Alice în Þara Minunilor”.
Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de autografe acordate de Alteța Sa Regală Principele Radu al României.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „S-ar putea ca o carte citită la momentul potrivit să vă facă mai buni!”

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 22:10:03 Ora de vară a Europei de Est