Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansare Sonet, Florian Chelu Madeva la București

Michelangelo Buonarroti – 450 de ani de la moarte

Lansare Sonet, Florian Chelu Madeva la București

Cu ocazia împlinirii a 450 de ani de la trecerea în eternitate a geniului Michelangelo Buonarroti la 18 februarie 2014, Florian Chelu Madeva s-a hotărât să mai scoată o carte, de data aceasta cu integrala sonetelor pictorului Capelei Sixtine, în număr de 76.

Am ales să facem lansarea volumului de sonete la București, în premieră pentru fundația Rock Filarmonica Oradea, pentru a ne bucura de prezența traducătorului lui Michelangelo: C.D. Zeletin. Din păcate însă, starea precară de sănătate l-a împiedicat să fie prezent.
Invitați de onoare au fost poeta Ana Blandiana, care a lăudat opera muzical-literară a lui Florian Chelu Madeva, respectiv scriitorul Radu Cârneci, un maestru al sonetului și autor al unei consistente antologii în trei volume cu sonete românești, de unde de altfel Florian Chelu s-a inspirat pentru cele patru volume ale sale de sonete muzicale românești. Au interpretat sonete muzicale David Bryan (din Shakespeare) și Alexandrina Chelu (din Louise Labe, Ana Blandiana, Compiuta Danzella Fiorentina și Veronica Franco), respectiv Florian Chelu a cântat un sonet de Michelangelo, un sonet al scriitorului C.D. Zeletin și un sonet de Eminescu (Răsai asupra mea).
Din inițiativa lui Radu Cârneci, au mai luat cuvântul în sală acad. Mihail Diaconescu (care ne-a introdus în istoria fascinantă a acestei forme fixe de poezie, care se dorea, spunea dumnealui „o artă distinctă, datorită formei și muzicalității sale”), poeții Mihai Prepeliță, Theodor Răpan (autor al unui monumental volum de sonete: “365+1 inconosonete”), Anatol Covali (autor al unui volum impresionant “365 sonete”), Petru Solonaru și Florentin Popescu.
De asemenea, în sală au mai fost prezenți, în public, personalități din diferite domenii de activitate: actorul Mihai Bisericanu, regizorul Mihai Lungeanu (Teatru Radiofonic), scriitoarea Antoaneta Iordache, primarul comunei Mănăstirea Humorului, prof. Constantin Moldovan (un adevărat sonetist, căruia îi așteptăm cu nerăbdare volumul de versuri), sociologul Cristina Prodescu, dna. Mariana Stănescu (Radio Antena Satelor), dl. Alexandru Rusu (Radio România Actualități), scriitorul Emmanuel Engel (fost director al Teatrului de Stat din Oradea, actualmente Teatrul Regina Maria), dna. Loreta Popa, dl. Ion Bădoi din Teleorman etc.
Evenimentul s-a bucurat de un real succes, pe care poate nici nu l-am sperat într-un oraș aglomerat precum Bucureștiul, ocupat poate cu multe alte activități politice, sociale și de orice altă natură, dar nu culturală. Sper că am reușit, prin mica noastră acțiune, să „resuscităm” istoria literaturii universale, să „zdruncinăm” sonetul și muzica în uniunea lor cea mai profundă și să atingem, astfel, inimile celor care iubesc frumosul – arta și cultura.
Alexandrina CHELU
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansare Sonet, Florian Chelu Madeva la București.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:08:42 Ora de vară a Europei de Est