Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Lansare Sonet, Florian Chelu Madeva la București

Michelangelo Buonarroti – 450 de ani de la moarte

Lansare Sonet, Florian Chelu Madeva la București

Cu ocazia împlinirii a 450 de ani de la trecerea în eternitate a geniului Michelangelo Buonarroti la 18 februarie 2014, Florian Chelu Madeva s-a hotărât să mai scoată o carte, de data aceasta cu integrala sonetelor pictorului Capelei Sixtine, în număr de 76.

Am ales să facem lansarea volumului de sonete la București, în premieră pentru fundația Rock Filarmonica Oradea, pentru a ne bucura de prezența traducătorului lui Michelangelo: C.D. Zeletin. Din păcate însă, starea precară de sănătate l-a împiedicat să fie prezent.
Invitați de onoare au fost poeta Ana Blandiana, care a lăudat opera muzical-literară a lui Florian Chelu Madeva, respectiv scriitorul Radu Cârneci, un maestru al sonetului și autor al unei consistente antologii în trei volume cu sonete românești, de unde de altfel Florian Chelu s-a inspirat pentru cele patru volume ale sale de sonete muzicale românești. Au interpretat sonete muzicale David Bryan (din Shakespeare) și Alexandrina Chelu (din Louise Labe, Ana Blandiana, Compiuta Danzella Fiorentina și Veronica Franco), respectiv Florian Chelu a cântat un sonet de Michelangelo, un sonet al scriitorului C.D. Zeletin și un sonet de Eminescu (Răsai asupra mea).
Din inițiativa lui Radu Cârneci, au mai luat cuvântul în sală acad. Mihail Diaconescu (care ne-a introdus în istoria fascinantă a acestei forme fixe de poezie, care se dorea, spunea dumnealui „o artă distinctă, datorită formei și muzicalității sale”), poeții Mihai Prepeliță, Theodor Răpan (autor al unui monumental volum de sonete: “365+1 inconosonete”), Anatol Covali (autor al unui volum impresionant “365 sonete”), Petru Solonaru și Florentin Popescu.
De asemenea, în sală au mai fost prezenți, în public, personalități din diferite domenii de activitate: actorul Mihai Bisericanu, regizorul Mihai Lungeanu (Teatru Radiofonic), scriitoarea Antoaneta Iordache, primarul comunei Mănăstirea Humorului, prof. Constantin Moldovan (un adevărat sonetist, căruia îi așteptăm cu nerăbdare volumul de versuri), sociologul Cristina Prodescu, dna. Mariana Stănescu (Radio Antena Satelor), dl. Alexandru Rusu (Radio România Actualități), scriitorul Emmanuel Engel (fost director al Teatrului de Stat din Oradea, actualmente Teatrul Regina Maria), dna. Loreta Popa, dl. Ion Bădoi din Teleorman etc.
Evenimentul s-a bucurat de un real succes, pe care poate nici nu l-am sperat într-un oraș aglomerat precum Bucureștiul, ocupat poate cu multe alte activități politice, sociale și de orice altă natură, dar nu culturală. Sper că am reușit, prin mica noastră acțiune, să „resuscităm” istoria literaturii universale, să „zdruncinăm” sonetul și muzica în uniunea lor cea mai profundă și să atingem, astfel, inimile celor care iubesc frumosul – arta și cultura.
Alexandrina CHELU
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansare Sonet, Florian Chelu Madeva la București.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 29 ianuarie 2020