Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Academicianul Nicolae Edroiu

Cel care a trecut făcând bine

Academicianul Nicolae Edroiu

La Editura Şcoala Ardeleană, 2019, Cluj-Napoca, în Colecția Școala Ardeleană de Istorie, a apărut lucrarea ,,Nicolae Edroiu, Cel care a trecut făcând bine", volum îngrijit de arhim. Macarie Motogna, Mihai Florin Hasan și Victor Vizauer.

,,La 7 decembrie 2019 Domnul Academician Nicolae Edroiu împlinește 80 de ani.
Folosim timpul prezent pentru că Domnia Sa, ca un creștin adevărat doar a plecat, a trecut spre casa Tatălui Ceresc, urmând cu credincioșie îndemnul Fiului: „Să nu se tulbure inima voastră; credeţi în Dumnezeu, credeţi şi în Mine. În casa Tatălui Meu multe locaşuri sunt. Iar de nu, v‐aş fi spus. Mă duc să vă gătesc loc. Şi dacă Mă voi duce şi vă voi găti loc, iarăşi voi veni şi vă voi lua la Mine, ca să fiţi şi voi unde sunt Eu". Ioan, 14; 1‐3.
A plecat la Domnul pe 10 ianuarie 2018, după o zi obișnuită de muncă, iar Atotputernicul, în nemărginita‐i milostenie și răsplată pentru cei buni și drepți, l‐a luat la Dânsul într‐o fărâmitură de timp, neostenindu‐l cu dureri și teamă, cu recapitulări dureroase și autocompătimiri, fără ca pentru cei din jur să aducă povară și osteneală. A trecut în cealaltă parte a vieții, cea lipsită de efemer și plină de duh bun și pentru care, în modul cel mai cu minte, a trudit toți cei 78 de ani, o lună și trei zile, făcând bine și aducând bine în viața celor cu care s‐a întâlnit, intersectat și comunicat".
Am citat din Cuvânt înainte, aparținând îngrijitorilor lucrării.
Acad. Nicolae Edroiu - Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea
Am aflat toate acestea trecând pragul Școlii Doctorale de Istorie, al cărei sediu este găzduit la etajul al III-lea al Bibliotecii Universității din Oradea, am aflat de la interlocutorul nostru, directorul Școlii Doctorale de Istorie, domnul prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, regretatul academician fiind  Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea (din 2012). Accesând www.ovidan.ro, dăm de evenimentul cu pricina.
„Oradea are o însemnătate primordială în istoria europeană și prin extensie în istoria universală în domeniul dreptului medieval. Registrul de la Oradea este principala sursă europeană pentru tratarea în cheie diacronică a modului în care era administrată justiția în Creștinătatea de obediență romană la sfârșitul secolului al XII-lea, iar faptul că singura sursă scrisă coerentă și în durată lungă pentru acea perioadă s-a păstrat în climatul nobil și civilizat al urbei orădene demonstrează, fără putință de tăgadă, ambianța de excepție care a radiat din acest ilustru oraș, fie că e vorba de secolul al XIII-lea, când a fost produs registrul, fie de secolul al XVI-lea, când a fost copiat...", a conchis academicianul Nicolae Edroiu, la ceremonia din 9 noiembrie 2012 (a se revedea www.ovidan.ro, articolul ,,Senatul universitar a decernat titlul de Doctor Honoris Causa dlui prof. univ. dr. Nicolae Edroiu", articol cu 64 de poze).
Vă mulțumesc, domnul director Sorin Șipoș!
Nici nu puteați bănui ce surpriză vă așteaptă, astăzi, 2 martie 2020.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:16:24 Ora de vară a Europei de Est