Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnire cu un expert român în astronomie, instruit la NASA

Vineri, 22 octombrie, la Şcoala Americano Română din Oradea

Întâlnire cu un expert român în astronomie, instruit la NASA

Vineri, 22 octombrie 2021, la Şcoala Americano Românã din Oradea a avut loc un eveniment de mare interes pentru elevi, susţinut de doamna prof. Valentina Matei, profesor de fizică la Şcoala Gimnazială ,,Dacia".

,,Iubesc copiii şi îmi place să lucrez cu ei, mai ales dacă văd că le place ceea ce îi învăţ", afirma recent, într-un interviu, doamna  prof. Matei.
Pasionată de astronomie, a organizat în  ultimii ani, cercuri pe această temă cu elevii orădeni şi chiar un cerc de ştiințe spaţiale, în care a combinat astronomia cu fizica şi chimia, iar în anul 2012 a înfiinţat în Oradea Clubul de Astronomie şi Ştiinţe Spaţiale care încurajează tinerii să participe la astfel de proiecte.
Doamna prof. Matei le-a împărtăşit elevilor şcolii noastre experienţa extraordinară pe care a dobândit-o în domeniul astronomiei, încercând astfel să le deschidă interesul pentru cunoaşterea spaţiului celor care formează generaţia de mâine a lumii.
Dânsa a precizat că în anii 2008 şi 2011, a avut şansa să fie selectată într-un program de perfecţionare în ştiinţe spaţiale, de către Centrul Educaţional al NASA (Hunstville, Alabama, SUA), participând la antrenamente/ simulări, alături de astronauţii care se pregătesc pentru misiuni spaţiale, atât în cadrul Centrului Spaţial Marshall din Huntsville, cât şi în Centrul Spaţial Kennedy din Florida.
Totodată, doamna profesoară a participat la proiecte educaţionale care vizează misiuni ştiinţifice ale NASA: GRAIL MoonKAM, GLOBE, ISS EarthKAM.
În cel mai nou proiect de colaborare, încheiat cu Universitatea din California, doamna profesor Matei reprezintă România, ţara noastră fiind printre primele 18 ţări din lume acceptate să participe la realizarea acestor proiecte legate de misiunile spaţiale americane. În cadrul proiectului ,,Faulkes Telescope Project" a avut acces la două telescoape profesionale, cu diametrul obiectivelor de 2 metri, situate în Hawaii şi Australia, pentru a urmări posibile regiuni în care se formează stele, dar şi planete terestre în jurul acestora (exoplanete).
Dornici să cunoască mai mult despre sistemul solar, despre planete şi existenţa unor forme de viaţă extraterestre, elevii i-au adresat doamnei profesor o serie de întrebări, la care au primit cele mai interesante răspunsuri, adecvate vârstei lor.
În finalul evenimentului, împreună cu doamna profesor, elevii mai mari au realizat o imagine a planetei Pământ, prin imprimarea palmelor lor, colorate în culorile Terrei (albastru, verde, galben, maro, alb) pe un panou care a fost ulterior adăugat mini-expoziţiei pregătite în sala de festivităţi a Şcolii Americano Române.
Încântaţi de această întâlnire extrem de interesantă şi pasionaţi să descopere răspunsuri tot mai multe legate de viaţa în spaţiu, copiii şi-au manifestat dorinţa de a o revedea pe doamna profesor Matei în cadrul unor întâlniri viitoare.
 
Felicitări, dragilor, pentru întâlnirea cu doamna profesor Valentina Matei!
 
Dragi copii, stimați profesori,
Dacă veți intra pe www.ovidan.ro la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea, printre cele 167 de articole postate la această școală, veți găsi articolul Concursul internațional de eseuri „Cassini - Astronom", ediția 2009 sau ,,Spre înălțimi împreună"...
În cel de-al doilea articol, spre exemplu, copiii de la ,,Bălcescu" s-au întâlnit, în 2010, tot așa cu o doamnă profesor de matematică, doamna Dorina Szatmari, care așa după cum scria Ioana Dzițac, a participat în 2006 și 2007, la Alabama și Florida, la Centrul educațional al NASA...
Frumos articol și curios destin pentru Ioana Dzițac...
Citiți și vă veți minuna!
(OviDan)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Întâlnire cu un expert român în astronomie, instruit la NASA.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:52:56 Ora de vară a Europei de Est