Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Europa pe un platou”

Miercuri, la Gr. Șc. “Andrei Șaguna” din Oradea

„Europa pe un platou”

Cristina Maria Dulău, profesoara de limba engleză, de la Grupul Școlar „Andrei Șaguna” din Oradea a avut inițiativa organizării, ieri (miercuri, 6 mai 2009), împreună cu un grup de profesori și maiștri instructori (Patricia Pop, Virginia Cirez, Voichița Popa, Felicia Burcia...) a unei expoziții culinare, intitulate „Europe on a plate” („Europa pe un platou”), cuprinzând mâncăruri tradiționale reprezentative din 12 state ale Uniunii Europene. Maeștrii într-ale gătitului au fost elevii clasei a X-a G, profil alimentație publică (ospătari-bucătari).

 Ce a ieșit, veți putea constata singuri, admirând și ... salivând!
Totul... la superlativ!
 Nu exagerăm deloc spunându-vă, așa după cum a apreciat și directorul liceului, prof. ing. Gretta Postole, că totul a fost la superlativ, organizare, expunerea produselor, elevi disciplinați, ordonați și orientați, ca adevărați comercianți, o pavoazare în ton cu tema, ce denotă documentare și creativitate din partea profesoarei de engleză, dar mai cu seamă, produse care îți trăgeau cu ochiul, prezentate cu gust și rafinament artistic.
 Manifestarea „șogunilor” orădeni nu ne mai miră deloc pentru că nu e o întâmplare. La fel de reușite au fost și acțiunile anterioare (de Halloween și Ziua îndrăgostiților...) despre care am scris, și care poartă „marca” Cristina Maria Dulău și a celorlalți colegi, profesori și maiștri instructori.
 Salate, creme, ciorbe, șnițel, plăcintă, sarmale, mămăliguță...
 Timea Albert și Viorel Chiș au pregătit mâncăruri franțuzești (choux a la creme, salată de beuf), ei reprezentând Franța; Szegedi Brigitta și Juanita Ghitea (Ungaria) – Bab gulaș, cirighele și gomboți cu prune; Lavinia Becheanu și Teodora Lazăr (Olanda) – pancake cu fructe și ciocolată, pui cu ananas; Andreea Lazăr și Anamaria Toader (Polonia) – vărzar și colțunași cu gem; Alexandra Sasca și Beke Ligia (Anglia) – fursecuri, briose, șuncă cu ouă; Anamaria Lăcătuș și Ionuț Pașca (Belgia) – gaufre, fructe de mare cu cartofi pai; Vlăduț Crăciun și Daciana Dacin (Grecia) – salată Tzatziki; Szilagyi Alexandra și Anamaria Bodogai (Germania) – cârnat cu varză călită și leberwurst; Ostvath Livia și Ioana Monenciu (Spania) – paella, tortilla și cremă catalană; Roxana Roxin și Eric Macavei (Italia) – pizza, spaghete cu sos de ciuperci și prăjitură Tiramisu; Halasz Eniko și Cristina Damșe (Austria) – plăcintă cu mere, șnițel vienez și apple pie; Bianca Buzaș și Oana Florea (România) – platou tradițional cu slănină, brânză și ceapă, sărmăluțe, mămăliguță, țuică și vin roșu de Diosig.
 Ce spuneți? Nu-i așa că vă lasă gura... apă? Dar a venit și vremea gustării și premierii...
 Premiile acordate
 Polonia - premiu pentru "traznitii coltunasi/cu branza aromati"
  Anglia - pentru "ochiuri mirate/cu sunca asortate"
  Belgia - pentru "ca ne ofera goffre cu maniera!"
  Olanda - premiu pentru "exotica garnitura si piramida clatitelor"
  Romania - pentru "imbelsugata masa si "mamaliga cat un soare"
  Ungaria - pentru "un gulas reusit/cu galuste garnisit"
  Austria - pentru "snitel austriac, ca la Viena preparat"
  Italia - "pene pestrite asezonate cu fite"
  Spania -pentru "Catalanii cei mai cei/pentru tortul lor frumos/ ca taurul fioros"
  Germania - "strudel aromat cu leber asezonat"
  Grecia - pentru "salata gustoasa/de la Egeea inspirata"
  Franta - pentru "lebede albinde in islere dospinde
 ***
 Câștigătorii concursului de istorie
 Printre „degustători”, i-am reperat și pe câștigătorii medaliei de bronz (Kovacs Brigitta, Teodora Lucaciu și Alina Gabor – din IX A) la concursul de istorie...
Așa am ajuns să aflăm și despre concursul de istorie ce a avut loc tot miercuri, la nivelul liceului, organizat de catedra de istorie-geografie și religie (prof. Olivia David, Corina Precup și Simona Bot). Pe primul loc s-au situat Ioana Jucan, Loredana Buzle și Luminița Burlău (din XII G), iar pe treapta a doua – echipajul clasei a IX-a B.
  Prin acest concurs au fost marcate cele trei evenimente din 9 mai: Ziua independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Europa pe un platou”. 

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 00:01:41 Ora de vară a Europei de Est