Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2025

Dacă înveți 20 de tipuri de exerciții, poți lua peste 9 la Evaluarea Națională, la Matematică – analiză

Evaluarea Națională continuă să dirijeze învățarea în România, asta arată noile modele de subiecte publicate pentru 2026 de Ministerul Educației și Cercetării. Analiza Edupedu.ro asupra itemilor care construiesc testul arată același tip de șablon cu probleme repetitive și previzibile. Asta deși toți specialiștii și practicienii – de la profesori, la cercetători, până la OCDE – avertizează de ani de zile că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a în forma actuală întreținută deliberat de Centrul Național de Curriculum și Evaluare și Ministerul Educației și Cercetării menține aceleași rutine care duc elevii doar spre memorare, algoritmi, pregătire pentru notă, nu pentru înțelegere.
Reamintim, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune, iar în ultimul an a existat și o sesiune specială. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă, potrivit Ministerului Educației.
O analiză comparativă făcută de Edupedu.ro asupra subiectelor oficiale date la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a între anii 2022–2025, în care am inclus și modelul publicat de minister pe 3 noiembrie pentru EN 2026, arată că fiecare exercițiu din testul propus este o reluare fidelă a unuia anterior. În cinci ani, examenul nu a introdus niciun tip nou de problemă, nicio cerință de gândire, nicio situație aplicată. Practic, cine identifică și rezolvă intensiv aceste câteva tipuri de exerciții poate lua lejer o notă peste 9, potrivit analizei Edupedu.ro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
31 octombrie 2025

Pe 1 noiembrie are loc cel mai amplu eveniment educațional de robotică din România, dedicat elevilor pasionați de tehnologie, programare și inovație:
Finala Concursului Național de Robotică Nextlab.tech 2025 (P)
Sâmbătă, 1 noiembrie 2025, are loc la Palatul ASE din București, Piata Romana 6, finala Concursului Național de Robotică Nextlab.tech 2025. Noutatea acestei ediții este că elevii vor expune proiectele lor pentru public pe durata întregii zile, oferind vizitatorilor ocazia să descopere inovațiile lor în mod direct.
Concursul este organizat de Asociația ,,Clubul Informaticii Economice – CyberKnowledgeClub” (CKC), fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București, în parteneriat cu Colegiul Național ,,Sf. Sava” din București. Banca Comercială Română este sponsor principal la nivel național al acestui program, alături de care contribuie și compania SAP România si EdAstra Tech.
Sprijinul logistic este oferit de start-up-ul Nextlab.tech.
Nextlab.tech este cel mai mare concurs de robotică din România și este înregistrat în calendarul Ministerului Educației și Cercetării.
La acest eveniment educațional de robotică din România, dedicat elevilor pasionați de tehnologie, programare și inovație sunt așteptați sute de tineri din întreaga țară care își vor prezenta creațiile în cadrul probelor de Robotică Creativă, Robotică Sustenabilă și Verde, Line Follower și Labirint.
Participanții vor avea în continuare ocazia să își testeze roboții și să participe la sesiuni de jurizare organizate de specialiști din domeniul IT și educațional. Punctajele vor fi anunțate la finalul zilei, iar festivitatea de premiere se va desfășura a doua zi în format hibrid.
Vizitatorii sunt bineveniți să participe și să exploreze lumea fascinantă a roboticii educaționale.
Agenda finalei Concursului Național de Robotică Nextlab.tech 2025
Data: 1 – 2 noiembrie 2025
Locația: Academia de Studii Economice din București (ASE) – Piața Romană 6, et. 3-4, București 010552
Sâmbătă, 1 noiembrie 2025
8:00 –9:00 – Acces invitați și participanți / Deschiderea înscrierilor
9:00 – 9:30 – Festivitatea de deschidere (în AMFITEATRU I din clădirea Ion N Angelescu ASE)
9:30 – 10:00 – Pregătirea proiectelor pentru prezentare în zonele alocate de organizatori
10:00 – 13:00 – Jurizarea proiectelor (program specific în funcție de probă)
13:00 – 13:30 – Pauză de masă
13:30 – 17:00 – Jurizarea proiectelor (program specific în funcție de probă)
17:15 – Termen limită pentru depunerea contestațiilor

18:00 – Afișarea rezultatelor parțiale (la probele concursului)
18:00 – 18:45 – Organizarea și desfășurarea probelor de baraj
Duminică, 2 noiembrie 2025
10:00 – Afișarea rezultatelor finale pe site-ul oficial al concursului:
12:00 – Premierea participanților în format hibrid.
Vă așteptăm să fiți alături de tinerii inovatori care modelează viitorul roboticii în România!

„Europa pe un platou”

Miercuri, la Gr. Șc. “Andrei Șaguna” din Oradea

„Europa pe un platou”

Cristina Maria Dulău, profesoara de limba engleză, de la Grupul Școlar „Andrei Șaguna” din Oradea a avut inițiativa organizării, ieri (miercuri, 6 mai 2009), împreună cu un grup de profesori și maiștri instructori (Patricia Pop, Virginia Cirez, Voichița Popa, Felicia Burcia...) a unei expoziții culinare, intitulate „Europe on a plate” („Europa pe un platou”), cuprinzând mâncăruri tradiționale reprezentative din 12 state ale Uniunii Europene. Maeștrii într-ale gătitului au fost elevii clasei a X-a G, profil alimentație publică (ospătari-bucătari).

 Ce a ieșit, veți putea constata singuri, admirând și ... salivând!
Totul... la superlativ!
 Nu exagerăm deloc spunându-vă, așa după cum a apreciat și directorul liceului, prof. ing. Gretta Postole, că totul a fost la superlativ, organizare, expunerea produselor, elevi disciplinați, ordonați și orientați, ca adevărați comercianți, o pavoazare în ton cu tema, ce denotă documentare și creativitate din partea profesoarei de engleză, dar mai cu seamă, produse care îți trăgeau cu ochiul, prezentate cu gust și rafinament artistic.
 Manifestarea „șogunilor” orădeni nu ne mai miră deloc pentru că nu e o întâmplare. La fel de reușite au fost și acțiunile anterioare (de Halloween și Ziua îndrăgostiților...) despre care am scris, și care poartă „marca” Cristina Maria Dulău și a celorlalți colegi, profesori și maiștri instructori.
 Salate, creme, ciorbe, șnițel, plăcintă, sarmale, mămăliguță...
 Timea Albert și Viorel Chiș au pregătit mâncăruri franțuzești (choux a la creme, salată de beuf), ei reprezentând Franța; Szegedi Brigitta și Juanita Ghitea (Ungaria) – Bab gulaș, cirighele și gomboți cu prune; Lavinia Becheanu și Teodora Lazăr (Olanda) – pancake cu fructe și ciocolată, pui cu ananas; Andreea Lazăr și Anamaria Toader (Polonia) – vărzar și colțunași cu gem; Alexandra Sasca și Beke Ligia (Anglia) – fursecuri, briose, șuncă cu ouă; Anamaria Lăcătuș și Ionuț Pașca (Belgia) – gaufre, fructe de mare cu cartofi pai; Vlăduț Crăciun și Daciana Dacin (Grecia) – salată Tzatziki; Szilagyi Alexandra și Anamaria Bodogai (Germania) – cârnat cu varză călită și leberwurst; Ostvath Livia și Ioana Monenciu (Spania) – paella, tortilla și cremă catalană; Roxana Roxin și Eric Macavei (Italia) – pizza, spaghete cu sos de ciuperci și prăjitură Tiramisu; Halasz Eniko și Cristina Damșe (Austria) – plăcintă cu mere, șnițel vienez și apple pie; Bianca Buzaș și Oana Florea (România) – platou tradițional cu slănină, brânză și ceapă, sărmăluțe, mămăliguță, țuică și vin roșu de Diosig.
 Ce spuneți? Nu-i așa că vă lasă gura... apă? Dar a venit și vremea gustării și premierii...
 Premiile acordate
 Polonia - premiu pentru "traznitii coltunasi/cu branza aromati"
  Anglia - pentru "ochiuri mirate/cu sunca asortate"
  Belgia - pentru "ca ne ofera goffre cu maniera!"
  Olanda - premiu pentru "exotica garnitura si piramida clatitelor"
  Romania - pentru "imbelsugata masa si "mamaliga cat un soare"
  Ungaria - pentru "un gulas reusit/cu galuste garnisit"
  Austria - pentru "snitel austriac, ca la Viena preparat"
  Italia - "pene pestrite asezonate cu fite"
  Spania -pentru "Catalanii cei mai cei/pentru tortul lor frumos/ ca taurul fioros"
  Germania - "strudel aromat cu leber asezonat"
  Grecia - pentru "salata gustoasa/de la Egeea inspirata"
  Franta - pentru "lebede albinde in islere dospinde
 ***
 Câștigătorii concursului de istorie
 Printre „degustători”, i-am reperat și pe câștigătorii medaliei de bronz (Kovacs Brigitta, Teodora Lucaciu și Alina Gabor – din IX A) la concursul de istorie...
Așa am ajuns să aflăm și despre concursul de istorie ce a avut loc tot miercuri, la nivelul liceului, organizat de catedra de istorie-geografie și religie (prof. Olivia David, Corina Precup și Simona Bot). Pe primul loc s-au situat Ioana Jucan, Loredana Buzle și Luminița Burlău (din XII G), iar pe treapta a doua – echipajul clasei a IX-a B.
  Prin acest concurs au fost marcate cele trei evenimente din 9 mai: Ziua independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Europa pe un platou”. 

Trimite email
miercuri, 5 noiembrie 2025, 02:16:39 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

„Crăciun cu Ramon”

Moș Crăciun există!
Pavel Bartoș revine pe marele ecran în rolul lui Ramon, într-o poveste de Crăciun plină de umor pentru întreaga familie.
Sărbătorile vin mai devreme anul acesta. Odată cu lansarea posterului oficial al filmului Crăciun cu Ramon, începe numărătoarea inversă până la cea mai așteptată premieră a iernii, un film cald, plin de culoare, umor, emoție și iubire care promite să readucă spiritul autentic al Crăciunului pe marele ecran. „Crăciun cu Ramon este acel film de Crăciun pe care l-ai așteptat de atâția ani.", spune Pavel Bartoș...