Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

„Europa pe un platou”

Miercuri, la Gr. Șc. “Andrei Șaguna” din Oradea

„Europa pe un platou”

Cristina Maria Dulău, profesoara de limba engleză, de la Grupul Școlar „Andrei Șaguna” din Oradea a avut inițiativa organizării, ieri (miercuri, 6 mai 2009), împreună cu un grup de profesori și maiștri instructori (Patricia Pop, Virginia Cirez, Voichița Popa, Felicia Burcia...) a unei expoziții culinare, intitulate „Europe on a plate” („Europa pe un platou”), cuprinzând mâncăruri tradiționale reprezentative din 12 state ale Uniunii Europene. Maeștrii într-ale gătitului au fost elevii clasei a X-a G, profil alimentație publică (ospătari-bucătari).

 Ce a ieșit, veți putea constata singuri, admirând și ... salivând!
Totul... la superlativ!
 Nu exagerăm deloc spunându-vă, așa după cum a apreciat și directorul liceului, prof. ing. Gretta Postole, că totul a fost la superlativ, organizare, expunerea produselor, elevi disciplinați, ordonați și orientați, ca adevărați comercianți, o pavoazare în ton cu tema, ce denotă documentare și creativitate din partea profesoarei de engleză, dar mai cu seamă, produse care îți trăgeau cu ochiul, prezentate cu gust și rafinament artistic.
 Manifestarea „șogunilor” orădeni nu ne mai miră deloc pentru că nu e o întâmplare. La fel de reușite au fost și acțiunile anterioare (de Halloween și Ziua îndrăgostiților...) despre care am scris, și care poartă „marca” Cristina Maria Dulău și a celorlalți colegi, profesori și maiștri instructori.
 Salate, creme, ciorbe, șnițel, plăcintă, sarmale, mămăliguță...
 Timea Albert și Viorel Chiș au pregătit mâncăruri franțuzești (choux a la creme, salată de beuf), ei reprezentând Franța; Szegedi Brigitta și Juanita Ghitea (Ungaria) – Bab gulaș, cirighele și gomboți cu prune; Lavinia Becheanu și Teodora Lazăr (Olanda) – pancake cu fructe și ciocolată, pui cu ananas; Andreea Lazăr și Anamaria Toader (Polonia) – vărzar și colțunași cu gem; Alexandra Sasca și Beke Ligia (Anglia) – fursecuri, briose, șuncă cu ouă; Anamaria Lăcătuș și Ionuț Pașca (Belgia) – gaufre, fructe de mare cu cartofi pai; Vlăduț Crăciun și Daciana Dacin (Grecia) – salată Tzatziki; Szilagyi Alexandra și Anamaria Bodogai (Germania) – cârnat cu varză călită și leberwurst; Ostvath Livia și Ioana Monenciu (Spania) – paella, tortilla și cremă catalană; Roxana Roxin și Eric Macavei (Italia) – pizza, spaghete cu sos de ciuperci și prăjitură Tiramisu; Halasz Eniko și Cristina Damșe (Austria) – plăcintă cu mere, șnițel vienez și apple pie; Bianca Buzaș și Oana Florea (România) – platou tradițional cu slănină, brânză și ceapă, sărmăluțe, mămăliguță, țuică și vin roșu de Diosig.
 Ce spuneți? Nu-i așa că vă lasă gura... apă? Dar a venit și vremea gustării și premierii...
 Premiile acordate
 Polonia - premiu pentru "traznitii coltunasi/cu branza aromati"
  Anglia - pentru "ochiuri mirate/cu sunca asortate"
  Belgia - pentru "ca ne ofera goffre cu maniera!"
  Olanda - premiu pentru "exotica garnitura si piramida clatitelor"
  Romania - pentru "imbelsugata masa si "mamaliga cat un soare"
  Ungaria - pentru "un gulas reusit/cu galuste garnisit"
  Austria - pentru "snitel austriac, ca la Viena preparat"
  Italia - "pene pestrite asezonate cu fite"
  Spania -pentru "Catalanii cei mai cei/pentru tortul lor frumos/ ca taurul fioros"
  Germania - "strudel aromat cu leber asezonat"
  Grecia - pentru "salata gustoasa/de la Egeea inspirata"
  Franta - pentru "lebede albinde in islere dospinde
 ***
 Câștigătorii concursului de istorie
 Printre „degustători”, i-am reperat și pe câștigătorii medaliei de bronz (Kovacs Brigitta, Teodora Lucaciu și Alina Gabor – din IX A) la concursul de istorie...
Așa am ajuns să aflăm și despre concursul de istorie ce a avut loc tot miercuri, la nivelul liceului, organizat de catedra de istorie-geografie și religie (prof. Olivia David, Corina Precup și Simona Bot). Pe primul loc s-au situat Ioana Jucan, Loredana Buzle și Luminița Burlău (din XII G), iar pe treapta a doua – echipajul clasei a IX-a B.
  Prin acest concurs au fost marcate cele trei evenimente din 9 mai: Ziua independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Europa pe un platou”. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 15 august 2022