Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Europa pe un platou”

Miercuri, la Gr. Șc. “Andrei Șaguna” din Oradea

„Europa pe un platou”

Cristina Maria Dulău, profesoara de limba engleză, de la Grupul Școlar „Andrei Șaguna” din Oradea a avut inițiativa organizării, ieri (miercuri, 6 mai 2009), împreună cu un grup de profesori și maiștri instructori (Patricia Pop, Virginia Cirez, Voichița Popa, Felicia Burcia...) a unei expoziții culinare, intitulate „Europe on a plate” („Europa pe un platou”), cuprinzând mâncăruri tradiționale reprezentative din 12 state ale Uniunii Europene. Maeștrii într-ale gătitului au fost elevii clasei a X-a G, profil alimentație publică (ospătari-bucătari).

 Ce a ieșit, veți putea constata singuri, admirând și ... salivând!
Totul... la superlativ!
 Nu exagerăm deloc spunându-vă, așa după cum a apreciat și directorul liceului, prof. ing. Gretta Postole, că totul a fost la superlativ, organizare, expunerea produselor, elevi disciplinați, ordonați și orientați, ca adevărați comercianți, o pavoazare în ton cu tema, ce denotă documentare și creativitate din partea profesoarei de engleză, dar mai cu seamă, produse care îți trăgeau cu ochiul, prezentate cu gust și rafinament artistic.
 Manifestarea „șogunilor” orădeni nu ne mai miră deloc pentru că nu e o întâmplare. La fel de reușite au fost și acțiunile anterioare (de Halloween și Ziua îndrăgostiților...) despre care am scris, și care poartă „marca” Cristina Maria Dulău și a celorlalți colegi, profesori și maiștri instructori.
 Salate, creme, ciorbe, șnițel, plăcintă, sarmale, mămăliguță...
 Timea Albert și Viorel Chiș au pregătit mâncăruri franțuzești (choux a la creme, salată de beuf), ei reprezentând Franța; Szegedi Brigitta și Juanita Ghitea (Ungaria) – Bab gulaș, cirighele și gomboți cu prune; Lavinia Becheanu și Teodora Lazăr (Olanda) – pancake cu fructe și ciocolată, pui cu ananas; Andreea Lazăr și Anamaria Toader (Polonia) – vărzar și colțunași cu gem; Alexandra Sasca și Beke Ligia (Anglia) – fursecuri, briose, șuncă cu ouă; Anamaria Lăcătuș și Ionuț Pașca (Belgia) – gaufre, fructe de mare cu cartofi pai; Vlăduț Crăciun și Daciana Dacin (Grecia) – salată Tzatziki; Szilagyi Alexandra și Anamaria Bodogai (Germania) – cârnat cu varză călită și leberwurst; Ostvath Livia și Ioana Monenciu (Spania) – paella, tortilla și cremă catalană; Roxana Roxin și Eric Macavei (Italia) – pizza, spaghete cu sos de ciuperci și prăjitură Tiramisu; Halasz Eniko și Cristina Damșe (Austria) – plăcintă cu mere, șnițel vienez și apple pie; Bianca Buzaș și Oana Florea (România) – platou tradițional cu slănină, brânză și ceapă, sărmăluțe, mămăliguță, țuică și vin roșu de Diosig.
 Ce spuneți? Nu-i așa că vă lasă gura... apă? Dar a venit și vremea gustării și premierii...
 Premiile acordate
 Polonia - premiu pentru "traznitii coltunasi/cu branza aromati"
  Anglia - pentru "ochiuri mirate/cu sunca asortate"
  Belgia - pentru "ca ne ofera goffre cu maniera!"
  Olanda - premiu pentru "exotica garnitura si piramida clatitelor"
  Romania - pentru "imbelsugata masa si "mamaliga cat un soare"
  Ungaria - pentru "un gulas reusit/cu galuste garnisit"
  Austria - pentru "snitel austriac, ca la Viena preparat"
  Italia - "pene pestrite asezonate cu fite"
  Spania -pentru "Catalanii cei mai cei/pentru tortul lor frumos/ ca taurul fioros"
  Germania - "strudel aromat cu leber asezonat"
  Grecia - pentru "salata gustoasa/de la Egeea inspirata"
  Franta - pentru "lebede albinde in islere dospinde
 ***
 Câștigătorii concursului de istorie
 Printre „degustători”, i-am reperat și pe câștigătorii medaliei de bronz (Kovacs Brigitta, Teodora Lucaciu și Alina Gabor – din IX A) la concursul de istorie...
Așa am ajuns să aflăm și despre concursul de istorie ce a avut loc tot miercuri, la nivelul liceului, organizat de catedra de istorie-geografie și religie (prof. Olivia David, Corina Precup și Simona Bot). Pe primul loc s-au situat Ioana Jucan, Loredana Buzle și Luminița Burlău (din XII G), iar pe treapta a doua – echipajul clasei a IX-a B.
  Prin acest concurs au fost marcate cele trei evenimente din 9 mai: Ziua independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Europa pe un platou”. 

Trimite email
joi, 16 ianuarie 2025, 23:13:33 Ora standard a Europei de Est