Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Pepinieră pentru olimpici naționali (internaționali) și sportivi de performanță”

Școala „Oltea Doamna” din Oradea

„Pepinieră pentru olimpici naționali (internaționali) și sportivi de performanță”

Purtând ieri (marți, 21 septembrie 2010) o discuție cu directorul Școlii cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea, prof. Mircea Mitran, aveam să aflăm cum a fost pregătită unitatea de învățământ pentru noul an școlar, proiectele școlare aflate în derulare, rezultatele de excepție obținute de elevii și dascălii școlii...

Cei circa 900 de elevi, de la „Oltea Doamna” sunt cuprinși în 37 de clase (21 de ciclu primar și 16 de ciclu gimnazial); patru cadre didactice s-au pensionat (prof. Ileana Ghergheleș, Mariana Codău, Elisabeta Vidican și înv. Maria Fora), iar alte cadre noi au avut bucuria să intre în colectivul unității: Daniela Pănescu, Alin Silaghi, Eva Todoruț..., colectiv „betonat” cu titulari, cadre valoroase și cunoscute, apreciate și căutate de părinții interesați să-și dea copiii la această școală.
„În vară, am asfaltat curtea și terenul de sport, șapte săli de clasă și cabinetul de informatică au fost renovate total, la fel și vestiarele și anexele sălii de sport, toate băncile și panourile din curte au fost revopsite, am procurat 100 de scaune noi, iar din primăvară și până în toamnă, am reușit să achiziționăm 13 videoproiectoare moderne...”
Participând la nenumărate activități, cunoșteam în bună măsură și proiectele școlare pe care le derulau dascălii de la „Oltea Doamna”, unele s-au încheiat, iar altele continuă, cum este cel cu o școală din Ungaria, pe teme de mediu și tradiții, la fel și cele locale și județene, derulate cu Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” și școala din Gepiu. În noul an școlar, se va tatona terenul pentru un nou proiect internațional Comenius.
Vorbind despre elevii cu rezultate de excepție, care au reprezentat școala și județul la diferite concursuri și olimpiade naționale, dl director ne-a dat câteva nume (pe care și le-a reamintit): Smausz Rebeka, eleva dumnealui, olimpică la matematică, dar și la română (calificată pentru etapa națională), Mădălina Buciuman (la mate), Andreea Spoială (la olimpiada de română și la un concurs național de poezie); echipele de baschet (fete și băieți) – campioane județene. Rezultatele la baschet nu sunt deloc întâmplătoare, în 2008, băieții de la „Oltea Doamna” au devenit vicecampioni naționali, iar medalia lor de argint este păstrată cu sfințenie de domnul director. „E ceva să ieși pe locul II pe țară din vreo 5.000 de școli, nu-i așa? Vinovată de o asemenea izbândă națională se face profesoara lor de sport, doamna Ana Iosa, care în timp a furnizat baschetbaliști valoroși care au ajuns în loturile naționale ale României, cum este celebrul Titus Nicoară (din echipa de seniori) ori Andrei Ciordaș (de la juniori). M-aș bucura să vă pot spune mai multe nume de baschetbaliști care au crescut și s-au format în pepiniera școlii noastre, pepinieră, în egală măsură, pentru sportivii de performanță, cât și pentru olimpicii naționali și chiar internaționali care se mențin și se desăvârșesc pe băncile liceelor.
O provocare pentru... așii școlii!
Circa 88 din cei 121 de proaspeți absolvenți ai școlii noastre sunt acum elevi ai colegiilor reprezentative ale municipiului „Emanuil Gojdu”, „Mihai Eminescu” și „Partenie Cosma”. Foști elevi de-ai noștri au ajuns olimpici naționali și internaționali. Îmi vin acum în minte câteva nume: multipla olimpică națională și internațională la chimie Ioana Moga, Raluca David, Cristian Ștreng, Tudor Galoș, Daniel Raț, de ce nu, Cosmin Mitran, Oana Pelea, Adrian Ciocan... În altă ordine de idei, până și Ana Blandiana a absolvit această școală. M-aș bucura să-i pot enumera pe toți cei care, crescând și formându-se pe băncile școlii noastre, au ajuns oameni de valoare care fac cinste orașului, județului și țării. Poate într-o zi o să vă pot da o listă consistentă cu personalități ale căror rădăcini țin de această școală...”
Domnul director chiar și-a propus ca într-un timp mai apropiat sau mai îndepărtat (să scoată asul de pe mânecă și) să-i invite pe toți acești ași ai școlii la o întâlnire de suflet...
Provocarea fiind lansată de noi, fie și doar pe jumătate, dăm temă de casă tuturor absolvenților de „Oltea Doamna” să se gătească... și să dea sfoară în țară despre intențiile domnului director Mircea Mitran! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesează Galeria foto: „Pepinieră pentru olimpici naționali (internaționali) și sportivi de performanță”.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:41:40 Ora de vară a Europei de Est