Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Copil ca tine sunt și eu...”

La „Oltea Doamna” – un nou proiect interjudețean

„Copil ca tine sunt și eu...”

“Copil ca tine sunt și eu,
Și-mi place să mă joc și mie,
Și milă trebuie să-ți fie
De spaima și de plânsul meu!” (scria Elena Farago în „Gândăcelul”).

Chiar primul vers al poeziei a devenit, iată, titlul unui proiect interjudețean, inițiat și coordonat de prof. Romelia Ciarnău (de la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea, având drept parteneri inspectoratele școlare din județele Bihor și Timiș, precum și Școala cu clasele I-VIII din localitatea Variaș (jud. Timiș), unde conviețuiesc în deplină armonie nu mai puțin de nouă etnii.
În demersul său și în derularea proiectului, Romelia nu este singură, ea avându-i alături pe membrii echipei de proiect: prof. Elena Pavel, Doina Sabău, Viorica Mitran, Rodica Foltuț, Luminița Petca și Silvia Simuț, precum și pe dl director, prof. Mircea Mitran.
În această formulă și având alături părinții elevilor clasei (a II-a E), Romelia și elevii săi ne-au cucerit, luni (20 decembrie 2010), la lansarea proiectului, în sala lor de clasă, devenită sală de spectacole și atelier de lucru.
În deschidere, Crăiasa Zăpezilor (Maria Luczo) a invitat colindătorii la casa unor vrednici gospodari (Gabriel Patrician Sturz și Alexandra Arad), în prag de sfinte Sărbători, pentru a vesti Nașterea Pruncului Sfânt. A fost un moment de înălțare spirituală prin emoțiile create de colindători și mesajul lor dumnezeiesc.
Cinci ateliere - cu meșteri mari
În etapa următoare, au intrat în „priză” și părinții, grupați pe cinci ateliere de lucru: informatorii (a nu se înțelege SRI, ci), oamenii de bine  - „cărturarii”și „zețarii”... care, pe bază de colaje (informații și imagini), au zămislit („scris”) „Cărticica iernii”; meșterii culorilor, cei care au pictat mici tablouri și figurine din gips; croitorii, care au mototolit ziare, adică le-au făcut ghemotoc, fără să le citească, și au umplut cu ele „paiața” care la final avea să ajungă un veritabil moșuleț, căruia ei i-au zis Moș Crăciun în miniatură; decoratorii, care s-au ocupat de împodobirea bradului clasei cu tot felul de pachețele-surpriză; greul l-au dus, vorba doamnei Romelia Ciarnău, colindătorii, care au trebuit să pună serios umărul să învețe linia melodică și versurile Dansului caprei și Dansului ursului (obiceiuri tradiționale specifice de Crăciun).
În cadrul etapei de evaluare, fiecare grupă și-a prezentat „opera” în aplauzele generale. „Este prima oară când particip la un asemenea gen de activitate. Am fost curios să văd cu ce rezultate se va încheia activitatea. Foarte bune! Felicitări copiilor, părinților și coordonatorului de proiect. A fost o activitate reușită, plăcută și antrenantă pentru toți, chiar și pentru noi, cei care am privit doar”, a declarat directorul școlii, prof. Mircea Mitran.
În sacul Moșului (chiar și în miniatură), s-au găsit daruri pentru toți copiii. Părinții, însă, au suplimentat, cu brio, darurile Moșului cu dulciuri și mâncăruri gătite (sarmale de post) pentru întreaga adunare! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Copil ca tine sunt și eu...”.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:38:45 Ora de vară a Europei de Est