Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Copil ca tine sunt și eu...”

La „Oltea Doamna” – un nou proiect interjudețean

„Copil ca tine sunt și eu...”

“Copil ca tine sunt și eu,
Și-mi place să mă joc și mie,
Și milă trebuie să-ți fie
De spaima și de plânsul meu!” (scria Elena Farago în „Gândăcelul”).

Chiar primul vers al poeziei a devenit, iată, titlul unui proiect interjudețean, inițiat și coordonat de prof. Romelia Ciarnău (de la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea, având drept parteneri inspectoratele școlare din județele Bihor și Timiș, precum și Școala cu clasele I-VIII din localitatea Variaș (jud. Timiș), unde conviețuiesc în deplină armonie nu mai puțin de nouă etnii.
În demersul său și în derularea proiectului, Romelia nu este singură, ea avându-i alături pe membrii echipei de proiect: prof. Elena Pavel, Doina Sabău, Viorica Mitran, Rodica Foltuț, Luminița Petca și Silvia Simuț, precum și pe dl director, prof. Mircea Mitran.
În această formulă și având alături părinții elevilor clasei (a II-a E), Romelia și elevii săi ne-au cucerit, luni (20 decembrie 2010), la lansarea proiectului, în sala lor de clasă, devenită sală de spectacole și atelier de lucru.
În deschidere, Crăiasa Zăpezilor (Maria Luczo) a invitat colindătorii la casa unor vrednici gospodari (Gabriel Patrician Sturz și Alexandra Arad), în prag de sfinte Sărbători, pentru a vesti Nașterea Pruncului Sfânt. A fost un moment de înălțare spirituală prin emoțiile create de colindători și mesajul lor dumnezeiesc.
Cinci ateliere - cu meșteri mari
În etapa următoare, au intrat în „priză” și părinții, grupați pe cinci ateliere de lucru: informatorii (a nu se înțelege SRI, ci), oamenii de bine  - „cărturarii”și „zețarii”... care, pe bază de colaje (informații și imagini), au zămislit („scris”) „Cărticica iernii”; meșterii culorilor, cei care au pictat mici tablouri și figurine din gips; croitorii, care au mototolit ziare, adică le-au făcut ghemotoc, fără să le citească, și au umplut cu ele „paiața” care la final avea să ajungă un veritabil moșuleț, căruia ei i-au zis Moș Crăciun în miniatură; decoratorii, care s-au ocupat de împodobirea bradului clasei cu tot felul de pachețele-surpriză; greul l-au dus, vorba doamnei Romelia Ciarnău, colindătorii, care au trebuit să pună serios umărul să învețe linia melodică și versurile Dansului caprei și Dansului ursului (obiceiuri tradiționale specifice de Crăciun).
În cadrul etapei de evaluare, fiecare grupă și-a prezentat „opera” în aplauzele generale. „Este prima oară când particip la un asemenea gen de activitate. Am fost curios să văd cu ce rezultate se va încheia activitatea. Foarte bune! Felicitări copiilor, părinților și coordonatorului de proiect. A fost o activitate reușită, plăcută și antrenantă pentru toți, chiar și pentru noi, cei care am privit doar”, a declarat directorul școlii, prof. Mircea Mitran.
În sacul Moșului (chiar și în miniatură), s-au găsit daruri pentru toți copiii. Părinții, însă, au suplimentat, cu brio, darurile Moșului cu dulciuri și mâncăruri gătite (sarmale de post) pentru întreaga adunare! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Copil ca tine sunt și eu...”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 25 august 2019