Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Mi-am dedicat viața școlii”

La aniversară – profesor Mihai Crețu

„Mi-am dedicat viața școlii”

„Vine-o vârstă, vine-o vreme”... când tragem linie și adunăm. Privim în urmă și rememorăm. Derulăm filmul realizărilor. Restul se uită, nefiind important(e)...

Unui profesor nu-i poate fi deloc ușor să parcurgă drumul întreg al devenirii pentru că niciodată nu a fost singur. Din prima clipă, el a avut alături o clasă de copii (și de părinți) și încă una și încă una. Oare câte clase are în câmpul vizual, într-o zi, într-o săptămână, într-o lună sau într-un an școlar un profesor de matematică? El, cu siguranță, știe. Dar în 44 de ani, 10 luni și 29 de zile? Cu toată știința sa, cred că de-acum l-am încurcat. Nu mai e în stare să ne spună... cu exactitate matematică!
 Pentru distinsul profesor de matematică Mihai Crețu, ziua de 8 noiembrie e motiv de sărbătoare, nu de calcule. Fiind Mihai și-a serbat ziua onomastică. Două zile mai târziu, în 10 noiembrie, a avut din nou motiv întemeiat să sărbătorească, fiind ziua de naștere. Dar acum a făcut-o la alte dimensiuni, invocând încă un motiv, poate cel mai puțin agreat: tot socotind atât, a albit. Cu tâmplele ninse, cu experiență cât încape, înțelept și resemnat, trebuie să renunți la tot ceea ce a fost frumos și înălțător, pentru că total nedrept, societatea te scoate de pe orbită, te pune la index.
Joi, la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” din Oradea, colegii și prietenii au venit să-l sărbătorească pe distinsul profesor.
Contabilizând, constată, cu satisfacție, că s-au împlinit 44 de ani, 10 luni și 29 de zile de când și-a început apostolatul didactic. 31 de ani în colegiul brâncușienilor orădeni, iar 14 la Livada și Nojorid (ca director). Și la „Brâncuși” a ocupat funcția de director și director adjunct timp de 22 de ani (15 ca director și 7 - director adjunct). Așadar, din cei 45 de ani de slujbă la catedră 36 s-a aflat în fruntea tuturor. Cât bine o fi înfăptuit în 45 de ani? Cunoscându-i sufletul, am putea estima: mult! Câte ființe a bucurat cu vorba sa molcomă, cu atitudinea sa părintească? Cine nu a încăput în inima sa largă? Privind în jur, pe la mese, m-am întristat puțin văzând multe locuri goale. Acolo stăteau cândva prietenii. Mulți! Locul lor a fost și acum rezervat. Domnia sa nu i-a uitat, i-a așteptat să vină. Doamne, cu cât drag știe să te cuprindă profesorul de matematică! Prin construcție, nu e o fire romantică și visătoare, dar trăiește interior cât zece! Plin de noblețe și bunătate, nu reproșează niciodată nimănui nimic. Lasă totul în grija propriei tale conștiințe. Dumnezeu l-a înzestrat cu răbdare, calm și înțelegere față de toți, fără deosebire de rang. Elevul, părintele și colegul profesor, în fața Domniei sale, se bucură de aceleași drepturi, atenții și de tot respectul! Oare cine nu a fost respectat și iubit de domnul profesor? Și când era supărat, din pricina sănătății, nu se putea supăra pe cei din jur. Dacă însă se întâmpla, îi trecea repede, ștergea și uita!
Domnule profesor, aveți motive să rămâneți în conștiințele și în sufletele noastre și ale atâtor generații ceea ce ați fost o viață: un model de dascăl și un OM de valoare, un Suflet mare, cât o întreagă istorie!
La mulți ani! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Mi-am dedicat viața școlii”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:08:49 Ora de vară a Europei de Est