Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Pentru tratarea diferențiată, trebuie să cunoști foarte bine copiii!”

Vineri, la cercurile pedagogice ale dascălilor, la Școala Dacia”

„Pentru tratarea diferențiată, trebuie să cunoști foarte bine copiii!”

Elevii din învățământul preuniversitar au avut parte vineri (29 martie 2013), de o zi specială, în care s-au desfășurat cercurile pedagogice ale cadrelor didactice.

Cei mai mulți s-au bucurat de o zi liberă.
La Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea, elevii claselor I C și a II-a B au fost prinși în activitatea de cerc.
Ne-am delectat și noi la o oră de cerc pedagogic, alături de elevii dnei profesor Florica Hava. Ei s-au întrecut în a face matematică distractivă, dozată diferențiat pe grupe omogene și eterogene, ba chiar și individualizat. A fost cazul unui băiețel, care s-a alăturat mai târziu colectivului clasei. Specific acestei vârste este forma intuitiv concretă în care sunt formulate cerințele, sarcinile și problemele, folosind lucruri și obiecte din mediul lor natural și apropiat, lucruri îndrăgite, care le produc plăcere, iar aprecierile abundă pentru a-i stârni și motiva în activitate. Exercițiile și problemele au fost multe și variate, dozate diferențiat, potrivit ritmului de lucru și categoriilor de inteligență multiplă. Au alternat activitățile de muncă independentă individuală și în grup cu activități frontale în care unii rezolvau anumite exerciții la tablă, explicând procedeul de calcul. Nimeni însă nu aștepta să copieze rezultatul de pe tablă. Creativitatea și originalitatea în compunerea unor probleme s-au îmbinat armonios cu interdisciplinaritatea. Iar activitatea, în ansamblu, a avut darul de a fi antrenantă, plăcută, având multiple valențe instructiv-educative, stimulând competitivitatea și dezvoltând calități pozitive de voință și caracter.
La analiza lecției, aveam să constatăm că și cealaltă lecție demonstrativă, susținută de dna profesor Felicia Cheregi, a fost la fel de densă și interesantă. Cu alte cuvinte, lecțiile au reliefat varii metode de tratare diferențiată a elevilor pentru a asigura creșterea calității actului educațional. În bloc, colegii care au făcut aprecieri pe marginea celor două lecții asistate au surprins esențialul, evidențiind în egală măsură activitatea susținută, originală și creativă a elevilor, abilitatea și măiestria cadrului didactic în organizarea și desfășurarea muncii, pe grupe și individual, cu  lansarea de provocări și aprecieri, menite să întrețină arderea și angajamentul.
În cuvântul său, doamna profesor inspector de specialitate, Ianța Felicia, avea să sublinieze faptul că „Pentru tratarea diferențiată, trebuie să cunoști foarte bine copiii! Cunoscându-i poți aborda variat tratarea diferențiată, atât pe grupe omogene, cât și eterogene, în funcție de curba lui Gauss și ritmul propriu de învățare, în funcție de inteligențele multiple printr-o abordare interdisciplinară, cu obiective diferențiate bine definite și bine măsurabile!
M-a onorat participarea la o asemenea activitate și m-a bucurat să văd o activitate de înaltă ținută didactică, răspunzând perfect provocării unei teme extrem de vaste și de generoase”, a mai spus doamna inspector Felicia Ianța.
Inteligențele multiple
Referatul, întocmit de dna profesor Lucia Leț, a abordat problema inteligențelor multiple, dar nu s-a rezumat doar la a enumera fiecare din cele opt (chiar 9) forme de inteligență multiplă, în a teoretiza sec și obositor, ci le-a tratat profesionist, exemplificând totul, trecând fiecare formă prin filtrul dascălului cu experiență, capabil să le discearnă și să le valorifice de la caz la caz (de la elev la elev). Să mai spunem că în holul de la intrarea în școală, pe două panouri, erau prezentate două proiecte, aparținând doamnelor prof. Teodora Sîncelean și Diana Zlibuț. Proiectul Dianei, intitulat Dulce Românie, suflet românesc, a ajuns la ediția a III-a. Ovidiu DAN
Foto: Dan Ovidiu & Toth Mirela
P.S. Pentru mai multe poze (86 de poze), accesați Galeria foto: „Pentru tratarea diferențiată, trebuie să cunoști foarte bine copiii!”

Trimite email
miercuri, 16 iulie 2025, 03:52:39 Ora de vară a Europei de Est