Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

„Liberalism și antreprenoriat”

La Școala Liberală de Economie „Friedrich Hayek”

„Liberalism și antreprenoriat”

Delegația CSL Bihor, formată din președintele Bogdan Bordaș și secretarul executiv Claudiu Popovici, a participat duminică, 3 noiembrie 2013, la închiderea primei ediții a Școlii Liberale de Economie „Friedrich Hayek”, care a avut tema „Liberalism și antreprenoriat”.

Evenimentul, desfășurat la Sinaia, timp de 4 zile, a fost organizat de Cluburile Studențești Liberale, în parteneriat cu Fundația „Friedrich Naumann”. La sesiunea de închidere a Școlii liberale de economie „Friedrich Hayek”, care a avut loc în Sala Ferdinand, din incinta Cazinoului din Sinaia, au participat: Crin Antonescu, președinte PNL, Eduard Hellvig, secretar general, Relu Fenechiu, deputat, vicepreședinte PNL, Mihai Voicu, vicepreședinte PNL, ministru pentru relația cu Parlamentul, vicepreședinte PNL, Florin-Alexandru Alexe, vicepreședinte PNL, președinte TNL și gazdele întregului eveniment Claudia Benchescu, președinte CSL, Mircea Roșca, deputat, președinte PNL Prahova, Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia, Flavian Stoica, președinte CSL Prahova.
Pe perioada evenimentului, au mai fost alături de studenții liberali: ministrul Cristian David, secretarul de stat Valentin Șoneriu, președintele CJ Ilfov Marian Petrache, deputații PNL de Prahova: Grațiela Gavrilescu, Virgil Guran, Paul Dumbrăvanu, vicepreședintele CJ Prahova Sebastian Danielescu, senatoarea PNL Doina Tudor, deputații PNL: Laurențiu Țigăeru, Alina Gorghiu, Ionuț Stroe, Radu Surugiu, Costel Alexe, secretarul general adjunct al Senatului Dan Mihalache, directorul Fundației Friedrich Naumann Daniel Kaddik, fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor din Bulgaria Iliya Lingorski, antreprenorul bulgar Teodor Minev, consultantul în comunicare Violeta Vijulie, lector univ. dr. Gabriela Horga, liderii Clubului Oamenilor de Afaceri Tineri Liberali: Răzvan Silaghi, Răzvan Măgean și Silviu Eana.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a felicitat studenții liberali pentru inițiativa de a concepe o Școală liberală de economie și a punctat, în context: ”…de câte ori discutăm despre liberalism economic, despre ce se poate face astăzi în economia unei țări ca România, din punct de vedere liberal, să corelăm aceste lucruri, să ridicăm cât se poate capul și să vedem că nu prea mai putem discuta acest lucru dincolo de contextul european.”
De asemenea, președintele Crin Antonescu, le-a transmis studenților liberali încrederea în viitorul PNL: ”…Partidul Național Liberal stă astăzi, și pentru următorii ani, pe axul central al politicii românești, în sensul în care nu există și nu poate exista guvernare coerentă și legitimă fără Partidul Național Liberal, pe de o parte, și, pe de alta, că nu există dreaptă legitimă, competentă și capabilă să realizeze obiectivele politice ale dreptei în afara Partidul Național Liberal sau fără Partidul Național Liberal”.
„Prin noi înșine!” – a fost îndemnul pe care președintele PNL Prahova, Mircea Roșca, l-a adresat tinerilor la ceremonia de închidere a Școlii CSL. Domnia sa a subliniat importanța valorilor liberale economice și rolul esențial pe care îl au studenții liberali în promovarea acestora. „Școala liberală de economie „Friedrich Hayek” reprezintă o premieră în peisajul școlilor politice organizate în România și nu mă refer doar la Partidul Național Liberal, ci și la celelalte partide. Faptul că studenții liberali au fost primii care au avut o asemenea inițiativă mi se pare un lucru firesc - pentru că dezvoltarea economică este esența liberalismului – care mă bucură, cu atât mai mult cu cât această primă ediție s-a desfășurat aici, la Sinaia, în județul Prahova.”
Claudia Benchescu, președinte CSL, a declarat: „La această școală organizată de CSL au participat 100 de studenți din toată țara. Timp de 4 zile am vorbit despre economie, din cele mai diverse perspective. Am trecut în revistă principiile clasice ale liberalismului, am discutat despre neoliberalism, al cărui inițiator este Friedrich Hayek, cel care, alături de Ludwig von Mises, a pus bazele teoretice ale capitalismului actual, care se deosebește fundamental de forma inițială, denumită ilustrativ „capitalism sălbatic”. Am discutat, de asemenea, despre PNL și despre principiile și măsurile economice pe care a urmărit să le implementeze în perioadele de guvernare, încă de la înființarea sa, în 1875. Toate aceste lucruri au fost posibile având drept lectori, români și străini, profesori universitari, antreprenori și lideri politici liberali. Consider că a fost un success pe care îl vom reedita anul viitor”.
Flavian Stoica, președintele CSL Prahova, consideră că: „Nu întâmplător această primă ediție a Școlii Liberale de Economie „Friedrich Hayek” a avut loc în Sinaia, pe Valea Prahovei. Județul nostru are o capacitate economică importantă, peste nivelul mediu al județelor din România. De asemenea, potențialul turistic al zonei reprezintă o oportunitate interesantă pentru antreprenori. Astfel încât, tema evenimentului - Liberalism și antreprenoriat – a fost dezbătută într-un context adecvat”.
Reprezentantul filialei Bihor, Bogdan Bordaș, a declarat: „Am avut foarte multe de învățat pe parcursul acestor 4 zile, atât de la politicienii consacrați, cât și de la antreprenorii de succes prezenți. Sunt foarte mulțumit de bagajul de cunoștințe dobândit, dar mai ales de faptul că mi s-a confirmat încă o dată că tinerii sunt viitorul acestei țări”.
După festivitatea de închidere a Școlii CSL, studenții liberali au participat la evenimentul „România pentru mediul de afaceri”, organizat de Tineretul Național Liberal sub forma unei întâlniri între președintele PNL, Crin Antonescu și reprezentanții mediului de afaceri. Reuniunea a adus laolaltă peste 400 de persoane interesate de viziunea economică a PNL, din diverse ipostaze: antreprenori, manageri, lideri ai unor organizații neguvernamentale, patronate sau sindicate, parlamentari, reprezentanți guvernamentali, profesori universitari, jurnaliști de specialitate. (B.B.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Liberalism și antreprenoriat”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 30 iunie 2022