Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Liberalism și antreprenoriat”

La Școala Liberală de Economie „Friedrich Hayek”

„Liberalism și antreprenoriat”

Delegația CSL Bihor, formată din președintele Bogdan Bordaș și secretarul executiv Claudiu Popovici, a participat duminică, 3 noiembrie 2013, la închiderea primei ediții a Școlii Liberale de Economie „Friedrich Hayek”, care a avut tema „Liberalism și antreprenoriat”.

Evenimentul, desfășurat la Sinaia, timp de 4 zile, a fost organizat de Cluburile Studențești Liberale, în parteneriat cu Fundația „Friedrich Naumann”. La sesiunea de închidere a Școlii liberale de economie „Friedrich Hayek”, care a avut loc în Sala Ferdinand, din incinta Cazinoului din Sinaia, au participat: Crin Antonescu, președinte PNL, Eduard Hellvig, secretar general, Relu Fenechiu, deputat, vicepreședinte PNL, Mihai Voicu, vicepreședinte PNL, ministru pentru relația cu Parlamentul, vicepreședinte PNL, Florin-Alexandru Alexe, vicepreședinte PNL, președinte TNL și gazdele întregului eveniment Claudia Benchescu, președinte CSL, Mircea Roșca, deputat, președinte PNL Prahova, Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia, Flavian Stoica, președinte CSL Prahova.
Pe perioada evenimentului, au mai fost alături de studenții liberali: ministrul Cristian David, secretarul de stat Valentin Șoneriu, președintele CJ Ilfov Marian Petrache, deputații PNL de Prahova: Grațiela Gavrilescu, Virgil Guran, Paul Dumbrăvanu, vicepreședintele CJ Prahova Sebastian Danielescu, senatoarea PNL Doina Tudor, deputații PNL: Laurențiu Țigăeru, Alina Gorghiu, Ionuț Stroe, Radu Surugiu, Costel Alexe, secretarul general adjunct al Senatului Dan Mihalache, directorul Fundației Friedrich Naumann Daniel Kaddik, fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor din Bulgaria Iliya Lingorski, antreprenorul bulgar Teodor Minev, consultantul în comunicare Violeta Vijulie, lector univ. dr. Gabriela Horga, liderii Clubului Oamenilor de Afaceri Tineri Liberali: Răzvan Silaghi, Răzvan Măgean și Silviu Eana.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a felicitat studenții liberali pentru inițiativa de a concepe o Școală liberală de economie și a punctat, în context: ”…de câte ori discutăm despre liberalism economic, despre ce se poate face astăzi în economia unei țări ca România, din punct de vedere liberal, să corelăm aceste lucruri, să ridicăm cât se poate capul și să vedem că nu prea mai putem discuta acest lucru dincolo de contextul european.”
De asemenea, președintele Crin Antonescu, le-a transmis studenților liberali încrederea în viitorul PNL: ”…Partidul Național Liberal stă astăzi, și pentru următorii ani, pe axul central al politicii românești, în sensul în care nu există și nu poate exista guvernare coerentă și legitimă fără Partidul Național Liberal, pe de o parte, și, pe de alta, că nu există dreaptă legitimă, competentă și capabilă să realizeze obiectivele politice ale dreptei în afara Partidul Național Liberal sau fără Partidul Național Liberal”.
„Prin noi înșine!” – a fost îndemnul pe care președintele PNL Prahova, Mircea Roșca, l-a adresat tinerilor la ceremonia de închidere a Școlii CSL. Domnia sa a subliniat importanța valorilor liberale economice și rolul esențial pe care îl au studenții liberali în promovarea acestora. „Școala liberală de economie „Friedrich Hayek” reprezintă o premieră în peisajul școlilor politice organizate în România și nu mă refer doar la Partidul Național Liberal, ci și la celelalte partide. Faptul că studenții liberali au fost primii care au avut o asemenea inițiativă mi se pare un lucru firesc - pentru că dezvoltarea economică este esența liberalismului – care mă bucură, cu atât mai mult cu cât această primă ediție s-a desfășurat aici, la Sinaia, în județul Prahova.”
Claudia Benchescu, președinte CSL, a declarat: „La această școală organizată de CSL au participat 100 de studenți din toată țara. Timp de 4 zile am vorbit despre economie, din cele mai diverse perspective. Am trecut în revistă principiile clasice ale liberalismului, am discutat despre neoliberalism, al cărui inițiator este Friedrich Hayek, cel care, alături de Ludwig von Mises, a pus bazele teoretice ale capitalismului actual, care se deosebește fundamental de forma inițială, denumită ilustrativ „capitalism sălbatic”. Am discutat, de asemenea, despre PNL și despre principiile și măsurile economice pe care a urmărit să le implementeze în perioadele de guvernare, încă de la înființarea sa, în 1875. Toate aceste lucruri au fost posibile având drept lectori, români și străini, profesori universitari, antreprenori și lideri politici liberali. Consider că a fost un success pe care îl vom reedita anul viitor”.
Flavian Stoica, președintele CSL Prahova, consideră că: „Nu întâmplător această primă ediție a Școlii Liberale de Economie „Friedrich Hayek” a avut loc în Sinaia, pe Valea Prahovei. Județul nostru are o capacitate economică importantă, peste nivelul mediu al județelor din România. De asemenea, potențialul turistic al zonei reprezintă o oportunitate interesantă pentru antreprenori. Astfel încât, tema evenimentului - Liberalism și antreprenoriat – a fost dezbătută într-un context adecvat”.
Reprezentantul filialei Bihor, Bogdan Bordaș, a declarat: „Am avut foarte multe de învățat pe parcursul acestor 4 zile, atât de la politicienii consacrați, cât și de la antreprenorii de succes prezenți. Sunt foarte mulțumit de bagajul de cunoștințe dobândit, dar mai ales de faptul că mi s-a confirmat încă o dată că tinerii sunt viitorul acestei țări”.
După festivitatea de închidere a Școlii CSL, studenții liberali au participat la evenimentul „România pentru mediul de afaceri”, organizat de Tineretul Național Liberal sub forma unei întâlniri între președintele PNL, Crin Antonescu și reprezentanții mediului de afaceri. Reuniunea a adus laolaltă peste 400 de persoane interesate de viziunea economică a PNL, din diverse ipostaze: antreprenori, manageri, lideri ai unor organizații neguvernamentale, patronate sau sindicate, parlamentari, reprezentanți guvernamentali, profesori universitari, jurnaliști de specialitate. (B.B.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Liberalism și antreprenoriat”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:25:41 Ora de vară a Europei de Est