Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Episodul 4: Kerala – Ținutul lui Însuși Dumnezeu

PRIMA VIZITÃ ÎN ȚARA CONTRASTELOR (ultimul episod)

Episodul 4: Kerala – Ținutul lui Însuși Dumnezeu

A trecut peste o lunã de când m-am întors din India și am descris deja o parte din impresiile mele de cãlãtorie în patru numere din OviDan [1-4]. Mã tot frãmântam cum sã închei acest serial și nu prea gãseam cele mai potrivite cuvinte.

Marea literaturã universalã îmi este întotdeauna de mare ajutor: când nu pot sã exprim în cuvinte gândurile care mã frãmântã, acolo gãsesc mereu texte pe care mi le-aș fi dorit sã fi fost scrise de mine. Un astfel de text, despre India, extrem de actual – deși e publicat în 1898, l-am gãsit într-o carte a celebrului Mark Twain:
„This is indeed India; the land of dreams and romance, of fabulous wealth and fabulous poverty, of splendor and rags, of palaces and hovels, of famine and pestilence, of genii and giants and Aladdin lamps, of tigers and elephants, the cobra and the jungle, the country of a thousand nations and a hundred tongues, of a thousand religions and two million gods, cradle of the human race, birthplace of human speech, mother of history, grandmother of legend, great-grandmother of tradition, whose yesterdays bear date with the moldering antiquities of the rest of the nations—the one sole country under the sun that is endowed with an imperishable interest for alien prince and alien peasant, for lettered and ignorant, wise and fool, rich and poor, bond and free, the one land that all men desire to see, and having seen once, by even a glimpse, would not give that glimpse for the shows of all the rest of the globe combined”.  
„Aceasta este adevãrata Indie; tãrâm al viselor și romantismului, al fabuloasei bogãții și izbitoarei sãrãcii, al splendorii și zdrențelor, al palatelor și cocioabelor, al foametei și ciumei, al duhurilor, giganților și al lãmpii lui Aladin, al tigrilor și elefanților, al cobrei și al junglei. Țara miilor de națiuni și a sutelor de limbi, a o mie de religii și a douã milioane de zei, leagãn al rasei umane, locul nașterii vorbirii, mamã a istoriei, bunicã a legendei, strãbunicã a tradițiilor, a cãrei istorie reprezintã mulajul celorlalte națiuni – singurul loc de sub Soare înzestrat cu o imensã putere de atracție pentru prinți și țãrani de pretutindeni, pentru literați și ingnoranți, înțelepți și proști, bogați și sãraci, încãtușați sau liberi, singura țarã pe care toți oamenii își doresc sã o vadã, și, vãzutã o singurã datã, fie și numai pentru o clipã, nu se poate compara cu tot restul lumii la un loc”.
Following the Equator, Part 4 by Mark Twain (1835-1910) [5].
Descrierea lui Mark Twain se potrivește aproape total și azi, cu excepția, poate, a ciumei, deși ultimele victime, fãcute de ciumã în India, sunt semnalate încã și în anul 1995.  Dacã Mark Twain și-a fãcut datoria și a spus ceea ce aș fi dorit eu sã exprim,  nu-mi rãmâne decât sã povestesc cum mi-am petrecut eu timpul în India dupã plecarea de la Universitatea din Kalasalingam, din statul Tamil Nadu din sud-estul Indiei.
Din campusul universitãții, aflat la aproximat 60 km de orașul Madurai, ne-am deplasat, împreunã cu profesorul Vinod Madan și șoferul personal al cancelarului K. Sridharan, cu Skoda Octavia, în jungla din statul vecin Kerala.
Kerala este unul din cele mai curate și mai verzi state, dintre cele 28 de state indiene, fiind supranumit și „God's Own Country” („Ținutul lui Însuși Dumnezeu”), sintagmã dragã și des utilizatã de cãtre agențiile de turism din lumea întreagã, în promovarea turismului în zonã.  Multe zone din Kerala sunt sanctuare naturale de o inegalabilã frumusețe, fiind protejate UNESCO. Clima în Kerala seamãnã cu cea din Tamil Nadu, temperaturile în ianuarie fiind de peste 30 de grade Celsius.
Ne-am cazat la o vilã, vecinã cu jungla, din orașelul Kumily, unde maimuțele sãreau gardul ca sã cerșeascã mâncare de la turiști. Kumily se aflã în apropiere de Thekkady și Parcul Național Periyar, unde te poți plimba cu vapoșul pe un lac și de unde se poate vedea rezervația de tigri și alte animale specifice junglei, în special maimuțe. Kumily este renumit și pentru magazinele sale de condimente, multe culese direct din junglã. Pe strãzi e plin de turiști din Europa și de pe toate continentele. Turiștii intrã în magazine și cumpãrã suveniruri și pungi mari de condimente, iar în restaurante comandã mâncãruri indiene, foarte condimentate și aromate, pe care le mãnâncã în stil indigen, direct cu mâna, înmuind tradiționala chapati în apetisantele sosuri întinse pe o tavã.
Nu departe de centru se aflã jungla în care mahuții (mahut - îngrijitor, dresor de elefanți din țãrile asiatice) și-au instalat staule pentru elefanți și rampe înalte de ciment, prevãzute cu trepte, de unde poți încãleca ușor vajnicul pachiderm.
Evident, n-am putut sã ratez nici eu o partidã de elephant ride, ocazie, poate unicã în viațã, în care animalului cãlãrit nu i-a pãsat de loc de cele 140 kg ale mele, dupã cum se poate vedea și în poze.
Elefantul ascultã și executã comenzile mahutului, se apropie de rampã și așteaptã cu rãbdare ca sã încalece turiștii, dupã care, tot la comanda mahutului, face slalom pe o potecã îngustã din junglã, bãtãtoritã de masivele sale picioare în cursele precedente.
Vizita în India a fost o experiențã unicã, de neuitat, care nu se poate compara cu altceva, dupã cum spune - pe bunã dreptate - și Mark Twain!
Și au mai rãmas multe de vãzut în India.
Ioan Dzițac
 [1]  http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.9881
[2]  http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.9979
[3]  http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.9979
[4]  http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.10016
[5] http://www.gutenberg.org/files/5811/5811-h/5811-h.htm
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Episodul 4: Kerala – Ținutul lui Însuși Dumnezeu.

Trimite email
joi, 10 iulie 2025, 07:42:58 Ora de vară a Europei de Est