Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Episodul 4: Kerala – Ținutul lui Însuși Dumnezeu

PRIMA VIZITÃ ÎN ȚARA CONTRASTELOR (ultimul episod)

Episodul 4: Kerala – Ținutul lui Însuși Dumnezeu

A trecut peste o lunã de când m-am întors din India și am descris deja o parte din impresiile mele de cãlãtorie în patru numere din OviDan [1-4]. Mã tot frãmântam cum sã închei acest serial și nu prea gãseam cele mai potrivite cuvinte.

Marea literaturã universalã îmi este întotdeauna de mare ajutor: când nu pot sã exprim în cuvinte gândurile care mã frãmântã, acolo gãsesc mereu texte pe care mi le-aș fi dorit sã fi fost scrise de mine. Un astfel de text, despre India, extrem de actual – deși e publicat în 1898, l-am gãsit într-o carte a celebrului Mark Twain:
„This is indeed India; the land of dreams and romance, of fabulous wealth and fabulous poverty, of splendor and rags, of palaces and hovels, of famine and pestilence, of genii and giants and Aladdin lamps, of tigers and elephants, the cobra and the jungle, the country of a thousand nations and a hundred tongues, of a thousand religions and two million gods, cradle of the human race, birthplace of human speech, mother of history, grandmother of legend, great-grandmother of tradition, whose yesterdays bear date with the moldering antiquities of the rest of the nations—the one sole country under the sun that is endowed with an imperishable interest for alien prince and alien peasant, for lettered and ignorant, wise and fool, rich and poor, bond and free, the one land that all men desire to see, and having seen once, by even a glimpse, would not give that glimpse for the shows of all the rest of the globe combined”.  
„Aceasta este adevãrata Indie; tãrâm al viselor și romantismului, al fabuloasei bogãții și izbitoarei sãrãcii, al splendorii și zdrențelor, al palatelor și cocioabelor, al foametei și ciumei, al duhurilor, giganților și al lãmpii lui Aladin, al tigrilor și elefanților, al cobrei și al junglei. Țara miilor de națiuni și a sutelor de limbi, a o mie de religii și a douã milioane de zei, leagãn al rasei umane, locul nașterii vorbirii, mamã a istoriei, bunicã a legendei, strãbunicã a tradițiilor, a cãrei istorie reprezintã mulajul celorlalte națiuni – singurul loc de sub Soare înzestrat cu o imensã putere de atracție pentru prinți și țãrani de pretutindeni, pentru literați și ingnoranți, înțelepți și proști, bogați și sãraci, încãtușați sau liberi, singura țarã pe care toți oamenii își doresc sã o vadã, și, vãzutã o singurã datã, fie și numai pentru o clipã, nu se poate compara cu tot restul lumii la un loc”.
Following the Equator, Part 4 by Mark Twain (1835-1910) [5].
Descrierea lui Mark Twain se potrivește aproape total și azi, cu excepția, poate, a ciumei, deși ultimele victime, fãcute de ciumã în India, sunt semnalate încã și în anul 1995.  Dacã Mark Twain și-a fãcut datoria și a spus ceea ce aș fi dorit eu sã exprim,  nu-mi rãmâne decât sã povestesc cum mi-am petrecut eu timpul în India dupã plecarea de la Universitatea din Kalasalingam, din statul Tamil Nadu din sud-estul Indiei.
Din campusul universitãții, aflat la aproximat 60 km de orașul Madurai, ne-am deplasat, împreunã cu profesorul Vinod Madan și șoferul personal al cancelarului K. Sridharan, cu Skoda Octavia, în jungla din statul vecin Kerala.
Kerala este unul din cele mai curate și mai verzi state, dintre cele 28 de state indiene, fiind supranumit și „God's Own Country” („Ținutul lui Însuși Dumnezeu”), sintagmã dragã și des utilizatã de cãtre agențiile de turism din lumea întreagã, în promovarea turismului în zonã.  Multe zone din Kerala sunt sanctuare naturale de o inegalabilã frumusețe, fiind protejate UNESCO. Clima în Kerala seamãnã cu cea din Tamil Nadu, temperaturile în ianuarie fiind de peste 30 de grade Celsius.
Ne-am cazat la o vilã, vecinã cu jungla, din orașelul Kumily, unde maimuțele sãreau gardul ca sã cerșeascã mâncare de la turiști. Kumily se aflã în apropiere de Thekkady și Parcul Național Periyar, unde te poți plimba cu vapoșul pe un lac și de unde se poate vedea rezervația de tigri și alte animale specifice junglei, în special maimuțe. Kumily este renumit și pentru magazinele sale de condimente, multe culese direct din junglã. Pe strãzi e plin de turiști din Europa și de pe toate continentele. Turiștii intrã în magazine și cumpãrã suveniruri și pungi mari de condimente, iar în restaurante comandã mâncãruri indiene, foarte condimentate și aromate, pe care le mãnâncã în stil indigen, direct cu mâna, înmuind tradiționala chapati în apetisantele sosuri întinse pe o tavã.
Nu departe de centru se aflã jungla în care mahuții (mahut - îngrijitor, dresor de elefanți din țãrile asiatice) și-au instalat staule pentru elefanți și rampe înalte de ciment, prevãzute cu trepte, de unde poți încãleca ușor vajnicul pachiderm.
Evident, n-am putut sã ratez nici eu o partidã de elephant ride, ocazie, poate unicã în viațã, în care animalului cãlãrit nu i-a pãsat de loc de cele 140 kg ale mele, dupã cum se poate vedea și în poze.
Elefantul ascultã și executã comenzile mahutului, se apropie de rampã și așteaptã cu rãbdare ca sã încalece turiștii, dupã care, tot la comanda mahutului, face slalom pe o potecã îngustã din junglã, bãtãtoritã de masivele sale picioare în cursele precedente.
Vizita în India a fost o experiențã unicã, de neuitat, care nu se poate compara cu altceva, dupã cum spune - pe bunã dreptate - și Mark Twain!
Și au mai rãmas multe de vãzut în India.
Ioan Dzițac
 [1]  http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.9881
[2]  http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.9979
[3]  http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.9979
[4]  http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.10016
[5] http://www.gutenberg.org/files/5811/5811-h/5811-h.htm
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Episodul 4: Kerala – Ținutul lui Însuși Dumnezeu.

Trimite email

vineri, 17 septembrie 2021