Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Localități | Cluj-Napoca

În perioada 16-18 noiembrie, la Cercul Militar din Cluj-Napoca, se va desfășura

Primul Simpozion Internațional de Api-Fito-Aromaterapie


Ne propunem ca acest Simpozion, organizat în parteneriat între Spitalul Clinic Militar de Urgență ,,Dr. Constantin Papilian" Cluj Napoca și Societatea Română de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie, să devină o tradiție la Cluj-Napoca....citeste


 

18 martie, la Oradea,

Primăvara începe cu Târgul de Cariere!


Anul 2022 a înregistrat cel mai mare număr de angajări din ultimii cinci ani. Acest lucru a fost ilustrat și prin intermediul cifrelor extrase din cadrul evenimentelor Târgul de Cariere. ...citeste


 

În 25 mai, ora 19.00, la TEATRUL REGINA MARIA ORADEA

CARMEN - premieră - Spectacol extraordinar de balet


Fie că ai citit cu sufletul la gură nuvela ,,Carmen" a lui Prosper Mérimée, fie că te-ai îndrăgostit de ritmurile spaniole și muzica lui Georges Bizet, când auzi de personajul CARMEN nu poți rămâne indiferent, fie că-ți inspiră pasiune, trăiri intense, tandrețe și dramatism deopotrivă, sentimente dintr-o altă epocă! ...citeste


 

Șase evenimente de recrutare, în șase orașe

Hai la Târgul de cariere, în 7 mai, la Oradea


După trei ediții online și una hibrid, Târgul de cariere își deschide porțile off-line și face posibilă întâlnirea față în față între reprezentanți ai companiilor și candidați, în șase orașe: Iași (18-19 martie), Cluj-Napoca (23-24 martie), Sibiu (29-30 martie), Brașov (1-2 aprilie), Oradea (7 mai) și Târgu-Mureș (10 mai). ...citeste


 

În cadrul turneului „Unity Songs”

Celebrele grupuri vocale rusești Turesky Choir și Soprano concertează pe 26 iunie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca


Muzică de pace și bunăstare. UNITY SONGS este proiectul care unește 21 de țări și cinci generații....citeste


 

În perioada 18 martie - 23 aprilie

Târgul de cariere privește înainte


De la locuri de muncă la sfaturi pentru construirea unei cariere de succes, webinarii, sesiuni de dezvoltare profesională, discuții cu experți despre diverse teme, interacțiuni directe între participanții la evenimente și reprezentanții angajatorilor activi, chiar și interviuri de angajare, toate oportunitățile vor fi disponibile vizitatorilor la Târgul de cariere, în perioada 18 martie - 23 aprilie 2021. ...citeste


 

În 17 și 20 dec., are loc, on-line, la Cluj-Napoca,

Competiția națională de esports, Digital Crusade


În zilele 17 și 20 decembrie 2020, peste 30.000 de pasionați de gaming vor urmări, live, pe Youtube, cei mai buni jucători din România în competiție pentru locul 1 național....citeste


 

În atenția diriginților pentru clasele a XII-a

Cursuri de pregătire pentru examenul de Raționament Logic pentru admitere la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca


Vă scriem din partea Centrului de Training şi Evenimente Juridice Intensa din Cluj-Napoca.
De opt ani, centrul nostru de training și evenimente juridice organizează cursuri de pregătire pentru examenul de Raționament Logic pentru admitere la Facultatea de Drept, fiind singurul centru din țară care include un astfel de modul. Mai mult, primii clasați în urma examenului de admitere sunt, în fiecare an, cursanții centrului nostru....citeste


 

Astăzi și mâine, la Cluj-Napoca, are loc

Finala Turneului Național League of Legends - Digital Crusade


În perioada 18-19 iulie 2020, la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative din Cluj-Napoca, are loc marea finală a Turneului Național de League of Legends Digital Crusade. ...citeste


 

Concert caritabil în memoria Doinei Cornea, cu Alexandru Tomescu și al său Stradivarius

„Lumina din întuneric”


Celebrul violonist Alexandru Tomescu și ansamblul „Flauto Dolce" susțin la Cluj-Napoca un concert caritabil pentru înființarea Fundației „Doina Cornea"; cu același prilej, vor fi prezentate obiecte de artă și obiecte personale ale Doinei Cornea, care vor fi ulterior scoase la licitație. ...citeste


 

Calificările pentru turneul național de esports, League of Legends, vor avea loc în patru orașe

Finala gamerilor profesioniști Digital Crusade se organizează la Cluj-Napoca


11 februarie 2020, Cluj-Napoca - Digital Crusade, cea mai vastă rețea de evenimente de esports din România, anunță, în perioada martie - aprilie 2020, un nou turneu național de League of Legends (LoL), cu calificări în patru orașe: Brașov, Sibiu, Iași și Cluj-Napoca, premiile oferite câștigătorilor însumând peste 7.000 euro....citeste


 

Peste 50% din participanții la eveniment au aplicat la joburi față în față cu viitorii lor angajatori

Companii de top au angajat ușor și repede la Târgul de Cariere Oradea


În data de 9 noiembrie 2019, la Era Shopping Park, a avut loc ediția de toamnă a Târgului de Cariere, cel mai complex eveniment de recrutare din regiune, la care au participat peste 30 de companii din domenii diverse și 1.100 de candidați....citeste


 

Elevi orădeni premiați (locul 3) la

Expoziția Academiei „Descoperă-ți pasiunea în IT” de la Cluj


Generația nativilor digitali la treabă: aplicațiile copiilor pentru problemele adulților, Un norișor alb care își schimbă culoarea în funcție de parametrii aerului din încăperea în care se află telefonul atașat, o aplicație care scanează și plătește tot ce cumperi din supermarket și una care ține locul unui funcționar perfect, eficient și rapid sunt doar câteva din ideile elevilor premiați miercuri după-masă în cadrul Expoziției aplicațiilor Academiei „Descoperă-ți pasiunea în IT"....citeste


 

Vă e dor de o poveste din Parisul medieval?

Vă mai amintiți de Cocosatul Quasimodo, clopotarul Catedralei Notre Dame?


Dar de frumoasa Esmeralda din celebrul roman al lui Victor Hugo?...citeste


 

,,Regele valsului”,

André Rieu susține patru concerte pe scena BT Arena din Cluj-Napoca


Celebrul violonist André Rieu va susţine cel de-al patrulea concert, la BT Arena din Cluj-Napoca, pe 7 aprilie 2019, după ce cererea de bilete pentru primele trei concerte programate în zilele de 4, 5 și 6 aprilie a înregistrat un nou record în rândul evenimentelor concertistice din România. ...citeste


 

În 16 aprilie, la Teatrul ,,Regina Maria

Spectacolul de operă Nabucco, de Giuseppe Verdi


Asociația Culturală Opera Vox din Cluj-Napoca, în colaborare cu Festivalul Internațional Teatro D'Opera Italiana, vor pune în scenă la Oradea, spectacolul de operă Nabucco de Giuseppe Verdi....citeste


 

De 8 Martie,

Horațiu Mălăele, cadou special pentru spectatorii din Cluj-Napoca


Dublu eveniment de Ziua Internațională a Femeii, la Cinema Florin Piersic. ...citeste


 

vineri, 29 martie 2024, 07:59:13 Ora standard a Europei de Est