Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 septembrie
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat. În urmă cu câteva minute, acesta a anunțat public: ,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”. ,,Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator”, a afirmat Cîmpeanu.
........................................
UPDATE Surse: Ligia Deca, consilier prezidențial, în cărți pentru ministerul Educației după demisia lui Cîmpeanu
,,Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, a continuat Sorin Cîmpeanu.
Demisia lui Cîmpeanu vine la 4 zile de la publicarea în pressone.ro a anchetei semnate de Emilia Șercan care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Astăzi, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților. De precizat că luni sunt programate principalele festivități care marchează începerea anului universitar.
Sorin Cîmpeanu iese prin demisie din al doilea mandat de ministru al Educației, pe care l-a început în decembrie 2020, în Guvernul Cîțu, ca membru PNL, și îl finalizează în Guvernul Ciucă, premierul fiind el însuși protagonistul unui scandal de plagiat. Cîmpeanu a mai deținut funcția de ministru al Educației în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 în Guvernul Ponta, fără afiliere politică la acea vreme.
Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu pe pagina de Facebook:
,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.
În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei ,,România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………
Am elaborat proiectele Legilor ,,România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

Evenimente | 2021

Mariana Casian - o constantă la Salonul de iarnă al medicilor

Tabourile din mărgele, expuse la Cluj


Salonul de iarnă al medicilor Cluj 2021, ajuns la cea de a 51-a ediție, a reunit, în aceste zile, peste 120 de lucrări de pictură, artă decorativă, grafică, ceramică etc....citeste


 

Din 15 decembrie

Ateliere de pictură pe globuri de sticlă la Casa Meşteşugărească din Cetate


Copii, adolescenți, părinți și bunici, cu toții sunt așteptați din 15 decembrie până în Ajunul Crăciunului la un atelier inedit de pictură pe globuri de sticlă. ...citeste


 

Vineri,

Donațiile medicale făcute de Ungaria au fost distribuite către cinci spitale bihorene


Aparate de ventilație, cutii cu medicamentul Favipiravir și măști non-invazive au fost distribuite, vineri dimineața (29 oct. 2021), la sediul Spitalului Caritas Catolica din Oradea, către cele cinci spitale municipale din județul Bihor: Oradea, Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta. ...citeste


 

Filarmonica de Stat

Enigma britanică


Joi, 21 octombrie 2021, ora 19.00, Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea vă invită la un concert de muzică britanică, în cadrul căruia vor fi prezentate lucrările :St. Paul's Suite pentru orchestră de coarde, op. 29 de Gustav Holst, Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20 și Variațiunile „Enigma", op. 36 de Edward Elgar, sub bagheta maestrului Alpaslan Ertüngealp....citeste


 

Proiectul ,,Elaborarea instrumentelor pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariile protejate Parcul Natural Apuseni...

Activități pentru educarea și conștientizarea elevilor din școlile primare și gimnaziale de pe raza proiectului POIM 122643


Proiectul ,,Elaborarea instrumentelor pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariile protejate Parcul Natural Apuseni, ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni-Vlădeasa şi ROSCI0016 Buteasa", cod SMIS2014+ 122643, cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (contract de finanțare nr. 287/05.12.2019), în valoare totală de 22.512.776,71 lei, echivalentă cu 100 % din valoarea totală eligibilă aprobată, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR de 19.135.860,20 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional de 3.376.916,51lei, este implementat de către RNP. ROMSILVA -ADMINISTRAȚIA PARCULUI NATURAL APUSENI R.A. în calitate de beneficiar....citeste


 

Sâmbătă, 16 octombrie

Serată culturală în Bădăcin


Casa Memorială „Iuliu Maniu", Bădăcin, va fi, sâmbătă, 16 octombrie 2021, ora 15.00, gazda unei serate culturale care îi va avea ca invitați pe istoricii Marius Oprea și Cristina Liana Pușcaș. Evenimentul va fi completat și de un spectacol muzical dedicat centenarului Regelui Mihai I al României....citeste


 

În perioada 5-7 octombrie,

Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Filiala Bihor, a organizat un pelerinaj comemorativ


Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Filiala Bihor, a organizat, în perioada 5-7 octombrie 2021, un pelerinaj comemorativ, cu depuneri de coroane la monumentele eroilor martiri români din localităţile Huedin (jud. Cluj), Treznea, Ip (jud. Sălaj) şi Carei (jud. Satu Mare), în parteneriat cu: Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război - Filiala Sălaj, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Retragere şi Rezervă, Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor", Asociaţia Naţională „Pro Basarabia şi Bucovina", Asocaţia „Vatra Românească" şi Muzeul Ţării Crişurilor - Complex Muzeal....citeste


 

,,Omenia mai presus de toate”

Cupa sărmăluțelor - concurs de gătit în aer liber în scop caritabil,cu zero deșeuri


Sâmbătă, 25 septembrie 2021, în Parcul ,,Nicolae Bălcescu" din Oradea, a avut loc prima ediție a concursului de gătit în aer liber intitulat ,,Cupa sărmăluțelor", organizat de către reprezentanții Partidului Puterii Umaniste social-liberal, în colaborare cu Asociația Consultanților de Mediu Oradea. ...citeste


 

Conferinţa de lansare a proiectului pilot

„STOP traficului de persoane”


Fundația Șinca a organizat Conferinţa pentru lansarea proiectului pilot „STOP traficului de persoane" care are ca scop principal educarea adulților în vederea prevenirii traficului de persoane în toate formele acestui fenomen în rândul copiilor și adolescenților....citeste


 

,,Omenia mai presus de toate”!

Sâmbătă, în Parcul Nicolae Bălcescu, Cupa sărmăluțelor


Concurs de gătit în aer liber cu zero deșeuri!...citeste


 

Mulțumim poetei Mihaela Dindelegan pentru

Cele două seri speciale de muzică folk de la Oradea


Festivalul Național de Folk Pro Lirica Oradea, ediția a IV-a, s-a desfășurat, în chip fericit, mult așteptat de iubitorii genului, în perioada 18 - 19 septembrie 2021, în Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea. ...citeste


 

Dacă e 6 august,

Avem ,,Give peace a chance”- Hiroshima (27


Rock Filarmonica organizează, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor:...citeste


 

La aniversară, 20 de ediții de TIFF

Gala de deschidere, în 23 iulie, simultan, în 20 de localități din țară


La aniversarea a 20 de ediții de TIFF, emoțiile Galei de deschidere vor fi resimțite, în acest an, în 20 de localități din țară, simultan. ...citeste


 

Vineri, sâmbătă și duminică,

Vă invităm cu drag și mult entuziasm să fiți alături de noi la (re)deschiderea MA Garden și la inaugurarea mini rulotei-bistro


După o lungă hibernare ne bucurăm iar de soare și ne pregătim să savurăm împreună noua noastră grădină cu miros de lemn proaspăt vopsit și flori înflorite. Vă invităm cu drag și mult entuziasm să fiți alături de noi la (re)deschiderea MA Garden și la inaugurarea mini rulotei-bistro pe care sperăm că în curând o veți îndrăgi la fel de mult ca noi....citeste


 

Filarmonica de Stat Oradea

Joi, 6 mai, avem concert cu public


Având în vedere Hotărârea nr. 36 din 3.05. 2021 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al Județului Bihor, concertul nostru din data de 6 mai va fi organizat cu un public de până la 30% din capacitatea maximă a sălii....citeste


 

Filarmonica de Stat Oradea

23 aprilie 2021 - Eveniment online


Înregistrarea concertului de joi, 22 aprilie, va fi disponibilă pe pagina Facebook a filarmonicii (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea), începând de vineri, 23 aprilie....citeste


 

Filarmonica de Stat Oradea

16 aprilie 2021- eveniment online


Înregistrarea concertului de joi, 15 aprilie, va fi disponibilă pe pagina Facebook a filarmonicii (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea), începând de vineri, 16 aprilie....citeste


 

Filarmonica de Stat Oradea

8 aprilie - eveniment online


Înregistrarea concertului de joi, 8 aprilie 2021, va fi disponibilă pe pagina Facebook a filarmonicii (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea), începând de vineri, 9 aprilie....citeste


 

Filarmonica de Stat Oradea

Concert simfonic - eveniment online, în 2 aprilie


Înregistrarea concertului de joi, 1 aprilie, va fi disponibilă pe pagina Facebook a filarmonicii (facebook.com/fila.oradea) și pe canalul Youtube (youtube.com/user/FilaOradea), începând de vineri, 2 aprilie....citeste


 

În perioada 18 – 25 martie, în Sala de concerte „Enescu-Bartók”

Festivalul primăverii, ediția a X-a


Festivalul primăverii, ajuns la cea de-a X-a ediţie, a devenit o tradiţie a Filarmonicii de Stat Oradea, prin colaborarea cu violonistul-profesor, dirijor Ciprian Marinescu, stabilit în Osaka (Japonia). ...citeste


 

Filarmonica de Stat Oradea - invitație la concertul de astăzi

Medalion Schumann / Schumann est


Despre concertul de astăzi, joi, 4 martie 2021, ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók" 2021 március 4, csütörtök, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem...citeste


 

Sâmbătă, la Complexul „President” din Băile Felix!

Oşorhei, marea câştigătoare a ediţiei a VII-a!


Echipa comunei bihorene Oşorhei este marea câştigătoare a ediţiei a VII-a a Festivalului-concurs „D'ale porcului", eveniment desfăşurat sâmbătă - 27 februarie 2021 - la Complexul „President" din Băile Felix! ...citeste


 

Împreună suntem mai puternici

Inimi în dar de Dragobete


După sloganul ,,Orice lucru insignifiant contează", 70 de copii și adulți din cadrul modulului de balet și dans Anette Classic Dance Oradea au luat parte la un eveniment inedit în 24 februarie, de Dragobete....citeste


 

Filarmonica de Stat Oradea

Invitație la concertul de joi


Despre concertul de joi
25 februarie 2021, ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók"
2021 február 25, csütörtök, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem ...citeste


 

Filarmonica de Stat Oradea

Invitație la concertul de joi, 4 februarie


Despre concertul de joi, 4 februarie 2021
Ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók" 2021 február 4, csütörtök, 19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem...citeste


 

Filarmonica de Stat Oradea

Invitație la concertul simfonic de astăzi, joi, 28 ianuarie


Despre concertul de astăzi, 28 ianuarie, 2021
Ora 19, Sala de concerte „Enescu-Bartók" 2021 január 28, csütörtök,19 óra, Enescu-Bartók hangversenyterem...citeste


 

Filarmonica de Stat Oradea

Invitație la concertele de joi și vineri


Joi, vă invităm la un concert simfonic, de la ora 19.00, la sala de concerte „Enescu-Bartók", iar vineri, la un concert extraordinar. ...citeste


 

vineri, 30 septembrie 2022