Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Primăria Oradea | 2023

Delegația a fost întâmpinată de viceprimarul Antonia Nica

O delegație formată din reprezentanți ai mai multor țări a vizitat Primăria Oradea


O delegație formată din reprezentanți ai mai multor țări (Italia, Ungaria, România, Ucraina, Suedia, Danemarca, Bulgaria și Anglia), se află în această perioadă la Oradea, cu ocazia unei întâlniri de lucru premergătoare taberei ecumenice care va avea loc la Loreto, în Italia....citeste


 

Miercuri,

Direcția Poliția Locală Oradea și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2022


Viceprimarul Antonia Nica, în calitate de coordonator al Direcției Poliția Locală din Primăria Oradea, a susținut miercuri, 1 februarie 2023, împreună cu Samuel Milian, directorul executiv al acestei direcții, raportul privind activitatea Direcției Poliția Locală Oradea pe anul 2022. ...citeste


 

Nou și foarte important!

A început înregistrarea obligatorie a comercianților în Sistemul de Garanție-Returnare


Fă și tu primul PAS în implementarea Sistemului de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect de economie circulară din România! ...citeste


 

Luni,

Direcția Patrimoniu Imobiliar și-a prezentat raportul de activitate pe anul 2022


Directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar (D.P.I.), Lucian Popa, a prezentat luni (30 ianuarie 2023), în cadrul unei conferințe de presă, raportul de activitate a direcției pe anul 2022, cu evoluția veniturilor și cheltuielilor aferente anului trecut....citeste


 

Evenimentul „Transformare digitală a IMM-urilor

Soluții și oportunități'', la Oradea


Oradea va găzdui, pe 2 februarie, evenimentul „Transformare digitală a IMM-urilor. Soluții și oportunități'', organizat de Transilvania Digital Innovation Hub. Acesta va avea loc în Cetatea Oradea, între orele 15.00 și 18.00. ...citeste


 

O expoziție temporară de pictură, grafică și fotografie „Vecinii mei, evreii din Baia Mare”

Evenimente dedicate zilei comemorării victimelor Holocaustului


Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, în parteneriat cu Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare", susținut de Consiliul Județean Maramureș și Asociația Maramureș Heritage, organizează o expoziție temporară de pictură, grafică și fotografie „Vecinii mei, evreii din Baia Mare"....citeste


 

Proiect-pilot unic în România, „Drone medicale”,

Demonstrația live cu drona medicală, un succes. Aparatul a parcurs distanța propusă în 8 minute


În circa 8 minute, o dronă medicală a străbătut distanța dintre cele două clădiri principale ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea. Aparatul de zbor a decolat de pe heliportul unității spitalicești din str. Gh. Doja și a aterizat pe clădirea de pe str. Corneliu Coposu. Demonstrația live a avut loc, sâmbătă, 21 ianuarie 2023, în cadrul unui proiect-pilot unic în România, „Drone medicale", care s-a desfășurat în Oradea. Traseul de astăzi a fost aprobat în prealabil de către Aeronautică Civilă Română....citeste


 

Duminică,

Primăria Oradea a invitat orădenii să celebreze Ziua Culturii Naționale la statuia poetului Mihai Eminescu


Duminică, 15 ianuarie 2023, la celebrarea Zilei Culturii Naționale, Primăria Oradea a invitat orădenii să participe la manifestarea organizată, de la ora 13.00, la statuia poetului nostru național Mihai Eminescu, situată pe Strada Independenței....citeste


 

Bright Labs Incubator a deschis o nouă sesiune de înregistrări

Înscrie-te și poți primi o investiție de 50.000 euro pentru startup-ul tău!


Ecosistemul de startup-uri de tehnologie din Oradea a avut parte de o dezvoltare puternică în ultimii doi ani. O contribuție majoră o are și programul Bright Labs Incubator al Make IT in Oradea, care tocmai a deschis înscrierile pentru a 3-a ediție. ...citeste


 

Duminică, 15 ianuarie,

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată la statuia poetului Mihai Eminescu


Primăria Oradea invită publicul orădean la celebrarea Zilei Culturii Naționale, care va avea loc duminică, 15 ianuarie, ora 13.00, la statuia marelui poet național Mihai Eminescu (1850 - 1889), situată pe strada Independenței....citeste


 

Este una dintre cele 27 de unități din țară care vor fi construite cu bani din P.N.R.R.

Spitalul nou de pe Str. Vlădeasa, aprobat spre finanțare


Noul spital de boli infecțioase și pneumologie, care urmează să fie ridicat pe Str. Vlădeasa din Oradea, a fost aprobat spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. ...citeste


 

Ieri, marți, 10 ianuarie,

S-a reluat încasarea tuturor impozitelor și taxelor datorate bugetului local


Direcția Economică din cadrul Primăriei Oradea a finalizat acțiunea de deschidere a anului fiscal 2023, astfel că începând de marți, 10 ianuarie, s-a reluat încasarea tuturor impozitelor și taxelor datorate bugetului local, inclusiv impozitele pe clădiri, terenuri și autovehicule aferente anului în curs....citeste


 

Au demarat lucrările de reabilitare a statuii poetului Mihai Eminescu, din Piața Independenței,

Statuia poetului Mihai Eminescu, în plin proces de restaurare


Au demarat lucrările de reabilitare a statuii poetului Mihai Eminescu, din Piața Independenței, urmând ca până pe data de 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, când se vor împlini 173 de ani de la nașterea poetului, să fie finalizate....citeste


 

La sfârșitul lunii trecute,

Au fost recepționate lucrările de amenajare a Parcului Tineretului


La finalul lunii trecute, au fost recepționate lucrările de amenajare a Parcului Tineretului, care se întinde pe o suprafață de 1,5 ha....citeste


 

Din 3 ianuarie 2023 se încasează doar taxele fără debit

Plata impozitelor și taxelor se reia etapizat


Primăria Oradea, prin Direcția Economică, anunță că taxele și impozitele locale pentru anul 2023 vor putea fi achitate începând cu data de 13 ianuarie....citeste


 

sâmbătă, 4 februarie 2023